Bulibăşeala declaraţiilor: Putem merge în excursie la munte, dar nu putem părăsi localitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declaraţiile despre permisiunea de a face excursii la munte sunt încă contradictorii Foto Shutterstock
Declaraţiile despre permisiunea de a face excursii la munte sunt încă contradictorii Foto Shutterstock

Guvernanţii ne-au băgat în ceaţă cu declaraţiile despre relaxarea restricţiilor de la 15 mai: În timp ce Klaus Iohannis şi ministrul Nelu Tătaru susţin că vom putea pleca din localităţi numai cu motive bine stabilite, şeful de la Interne şi premierul Ludovic Orban ne încurajează că putem merge liniştiţi la munte.

Informaţiile despre relaxarea, de la 15 mai, a restricţiilor pentru prevenirea infectării populaţiei cu noul coronavirus i-a băgat pe români în ceaţă. Asta după ce autorităţile au dezvăluit opinii diferite despre cum se vor aplica acestea. Astfel că, acum, mulţi se întreabă dacă, după jumătatea lunii, vor putea ieşi din localitate cu familia la munte pentru o drumeţie sau dacă pot merge la pescuit. 

Iniţial, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că după 15 mai deplasarea în interiorul localităţilor va fi permisă fără a mai fi necesară declaraţia pe propria răspundere, dar că deplasarea între localităţi nu va fi permisă decât pentru motive bine determinate, cum ar fi serviciul, probleme medicale sau activităţile sportive individuale. Luni după-amiază, şeful de la Interne, Marcel Vela, a declarat că, de fapt, din 15 mai, românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte să facă drumeţii sau alpinism. „Activităţile sportive individuale sunt cele care ţin de activităţi gen drumeţii, alte activităţi gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteţi pleca la Sinaia să faceţi alpinism sau drumeţie”, a precizat Vela. 

Câteva ore mai târziu, premierul Ludovic Orban a confirmat că vor fi permise deplasările montane, dar a precizat că, în lipsa restaurantelor, turiştii îşi vor bea cafeaua „din termos”, totul cu respectarea celorlalte măsuri în vigoare privind distanţarea socială. „Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru mai multe motive, pe care le consideram întemeiate - serviciu, la rude, deplasări la activităţile agricole; dacă dam drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamna că se pot duce la munte. Va exista o anumită relaxare în circulaţia în afara localităţilor. Va creşte cererea pe unităţile de cazare. Recunosc că zona de restaurant, bar, cafenea e o zonă unde se socializează, dar punem pe prim-plan sănătatea”, a mai spus Orban.

Pentru ca deruta să fie şi mai mare, la puţin timp de la intervenţia premierului, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că după 15 mai nu se va putea merge la munte sau la mare, ci oamenii vor avea voie să plece din localităţi tot pentru ieşiri cu scop precis. „Nu se va putea merge la munte sau la mare în regim de agrement. Sunt acele ieşiri cu scop precis. Nu putem pleca în cele două săptămâni de după 15 mai”, a mai spus Nelu Tătaru.

Bâlbele comunicării

„Există personaje care s-au contrazis de unele singure, pe aceeaşi temă şi în aceeaşi zi. Au existat şi cazuri în care degringolada din comunicare a fost rezolvată de preşedintele Iohannis. Ca exemplu, aici ar fi ceaţa aşternută peste eventuala începere a şcolii. Ministrul de resort spunea că se va deschide şcoala, fapt aberant pentru că epidemiile se întind cel mai bine în şcoli, deoarece elevii nu pot respecta cum trebuie măsurile de distanţare socială. Noroc că a anunţat preşedintele că şcoala nu se mai deschide. Apoi, au mai existat şi există şi grave probleme în domeniul comunicării nonverbale. Un exemplu este cel al fostului ministru al Sănătăţii (Victor Costache - n.r.). În plină epidemie, când toată lumea purta mască, lucru solicitat şi de autorităţi, el s-a dus în Parlament fără să poarte respectivul echipament. Restul parlamentarilor aveau mască, dar ditamai ministrul nici măcar nu avea de gând să o facă. Păi, ce faci? Dai o regulă, ceri oamenilor să poarte mască, şi tu nu o faci? Şi premierul Orban a mai fost surprins de mai multe ori în astfel de situaţii chiar în şedinţele de Guvern”, subliniază sociologul Alfred Bulai. 

Există personaje care s-au contrazis de unele singure, pe aceeaşi temă şi în aceeaşi zi.   Alfred Bulai sociolog

Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, susţine că din 15 mai trebuie să păstrăm în continuare măsurile de distanţare socială. „Lumea trebuie să perceapă perioada de stare de urgenţă, cu toate măsurile impuse, ca pe una de şcoală. Şi din 15 mai vom fi nevoiţi să păstrăm distanţa socială. Deosebirea va fi că vom lua aceste măsuri în mod voluntar, fără a fi sub ameninţarea amenzilor. Vom purta masca despre care eu cred că va ajunge chiar un accesoriu vestimentar. Trebuie să realizăm că numai în câteva luni, cel puţin, ne vom da seama dacă această epidemie dispare sau va mai rămâne la noi”, a subliat Emanoil Ceauşu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite