Bugetarii de la Cartel Alfa se pregătesc de proteste în martie şi ameninţă cu greva generală în mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 400.000 de angajaţi din toate sectoarele bugetare afiliate la federaţiile sindicale ale CNS Cartel Alfa au anunţat declanşarea conflictului de muncă. Potrivit liderului CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare, care prevede reducerea personalului din sectorul bugetar, de Legea unitară a salarizării şi de Legea unitară a

Sindicaliştii din învăţământul superior cer posibilitatea de a negocia drepturi salariale din venituri proprii şi permiterea păstrării în sistem a profesorilor universitari care dovedesc competenţă şi sunt conducători de doctorate, masterate sau de alte activităţi de cercetare universitare.

Ei solicită plata sporului de doctorat, care nu se va mai acorda de anul acesta. În caz contrar, nimeni nu va mai vrea să urmeze un doctorat, atâta timp cât acest lucru nu se va vedea la salariu.

Poliţiştii susţin că speranţa de viaţă în acest sector este de 62,3 ani, iar ridicarea vârstei de pensionare la 60 de ani este 'un atentat la viaţa poliţistului'.

Totodată, sindicatele solicită plata orelor suplimentare, în special în sectorul sanitar şi în poliţie, posibilitatea acordării tichetelor - cadou, a tichetelor de vacanţă şi de masă.

Nu în ultimul rând sindicaliştii acuză lipsa de dialog social.

Vor fi organizate pichete la nivelul prefecturilor în perioada 1 - 15 martie, la nivelul ordonatorilor principali de credite în perioada 15 - 30 martie, după care va avea loc un miting în fiecare judeţ, în intervalul 1 martie - 15 aprilie.

În perioada 15 - 30 aprilie va avea loc un miting în Capitală, urmând anunţarea grevei de avertisment şi a unei greve generale în luna mai.

Sindicaliştii nu exclud continuarea dialogului social şi rezolvarea problemelor până la greva generală din luna mai.

'Acest plan are în componenţă sintetizarea totalităţii revendicărilor noastre şi ceea ce se încearcă este ca să se intre într-un dialog social responsabil cu Guvernul, cu responsabilii din Guvern pentru diferitele sectoare bugetare şi care să permită finalizarea, de fapt, a angajamentelor oficiale care azi se uită din ce în ce mai mult', a spus Bogdan Hossu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite