Bugetari „bolnavi“ de funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O hernie de disc şi o spondiloză mai mult sau mai puţin dovedite au salvat numeroşi şefi de instituţii publice ameninţaţi cu concedierea. Alina Tănăsescu (35 de ani), şefa Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, e plătită degeaba din banul public de mai bine de opt luni, de când e în concediu medical.

Unul dintre cele peste 18.000 de concedii de boală raportate în judeţul Dolj este chiar al şefei Casei de Asigurări de Sănătate, Alina Tănăsescu. Concomitent cu vântul de schimbare de la vârful tuturor instituţiilor publice din teritoriu, pe 21 septembrie anul trecut, Alina Tănăsescu a adus la CAS un concediu medical din care reieşea că suferă de hernie de disc. Şi nu a mai revenit nici până în ziua de astăzi la serviciu.

O familie întreagă la Finanţele din Brăila. Vezi aici averile de care dispune un neam instalat în instituţia care reprezintă Statul

Craiova: Director bugetar, mai bine la îngheţată decât la serviciu

,, Vin Imediat!” : Poliţia concediilor primită cu bilete în uşă de pacienţi

Galaţi: Dascălii merg în instanţă, pentru prima de vacanţă!

Târgu-Jiu: Medic de familie, amendat cu 5.000 de lei

Medicii, revoltaţi de „poliţia concediilor“

Primul pacient prins de poliţia concediilor a intrat astăzi în greva foamei

Neamţ: Fosta şefă de la Sănătate, în medical de un an

„M-am operat de hernie de disc, apoi s-a făcut o cicatrice în interior şi hernia a recidivat. Mi s-a dat concediu medical lunar de către un medic din Bucureşti pe baza acestei recidive, dar şi pe baza analizelor, cum sunt RMN-urile. Când e vorba de un concediu atât de lung trebuie să treci pe la o comisie naţională specială", a spus Alina Tănăsescu.

Boala gravă de care suferă nu a împiedicat-o însă să profite de câte un moment de relaxare. La 19 mai, Alina Tănăsescu a fost văzută savurând o îngheţată la una dintre terasele din centrul Craiovei. „Sufăr de hernie de disc, asta nu înseamnă că trebuie să stau imobilizată la pat! Mi s-a recomandat multă mişcare, aşa că fac şedinţe de fizioterapie şi kinetoterapie. Nu am venit la serviciu pentru că nu pot să stau în picioare şi nici pe scaun", a mai spus Alina Tănăsescu.

„Poliţia concediilor" a verificat-o

Reprezentanţii CAS Dolj spun că nu este nimic în neregulă cu concediul prelungit al preşedintei director general Alina Tănăsescu şi că aceasta a fost chiar controlată săptămâna trecută, conform noilor norme.

Reprezentantul CAS care a mers la verificare, un subaltern al Alinei Tănăsescu, a găsit-o acasă. Actualul şef al Casei de Asigurări Dolj, Cristian Popescu, susţine că verificarea făcută în cazul Alinei Tănăsescu a fost una de „bună-credinţă".

„Dacă tot am primit ordin să facem controale, am zis să începem cu noi. În acest caz, doamna preşedintă a fost găsită acasă", a spus Cristian Popescu, directorul numit cu delegaţie din decembrie anul trecut.

O operaţie de hernie de disc o ţine de nouă luni acasă pe şefa CAS Dolj

image

Tot la CAS Dolj se află în concediu medical, însă din luna februarie a acestui an, şi directorul economic Barbu Calotă. Potrivit şefilor instituţiei, directorul este internat de mai bine de o lună în spital. Până în urmă cu doar câteva zile a fost în concediu medical prelungit şi şefa Direcţiei de Sănătate Publică, Dolores Tătar, bolnavă din august anul trecut. De altfel, anul trecut în luna octombrie, aproape toate instituţiile deconcentrate din judeţ nu aveau directori, aceştia fiind în concedii medicale.

Directorii de la CF2 s-au îmbolnăvit subit

Şi la Spitalul CF2 din Capitală, directorii se folosesc de concediu medical pentru a scăpa de sancţiuni. Trei directori din consiliul de administraţie sunt în concediu de boală de mai bine de o lună. Practic, de la sfârşitul lunii aprilie, de când două paciente au intrat în comă în urma unor intervenţii ginecologice, trei directori, dintre cei vizaţi de ancheta autorităţilor sanitare, sunt în medical.

„Directoare de îngrijiri medicale - Gabriela Grigore, directorul administrativ - Cristian Codreanu şi directoarea economică - Simona Florea sunt în concediu medical. Am fost nevoit să găsesc înlocuitori, în această perioadă, pentru că spitalul avea nevoie de consiliu administrativ", a declarat dr Nicolae Efimov, managerul Spitalului CF2.

În tot acest timp, Casa de Sănătate de pe lângă Ministerul Transporturilor verifică legalitatea concediilor medicale. Însă nu a celor trei directori ci a celor prescrise de medicii spitalului. Zilele trecute, un medic de la Spitalul CF2 a fost amendat cu 5.000 de lei pentru un concediu medical acordat unui pacient care a fost operat de hernie inghinală stangulată. Doctorul a fost sancţionat din cauza unei adeverinţe emisă de angajator din care nu reiese numărul de zile de concediu medical avute de pacient în ultimile
12 luni.

PRELUNGIRE, DOAR CU ACORDUL COMISIEI

Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, perioada maximă de concediu medical este de 90 de zile. În situaţia în care pacientul solicită o prelungire, se reuneşte o comisie formată din reprezentanţii casei judeţene de sănătate şi medici specialişti. Aceştia pot acorda o prelungire a concediului de boală, însă nu mai mare de 180 de zile.

Bugetar prins că făcea trafic cu pensii de invaliditate

Consilierul Nicolae Puiuleţ din cadrul Prefecturii Alba şi soţia acestuia, Miorica Puiuleţ, au fost reţinuţi luni seară, după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau 5.000 de lei de la un bărbat căruia în promiseseră un loc de muncă. Banii erau doar o tranşă a unei sume mai mari pe care soţii Puiuleţ au cerut-o ca să „rezolve" două locuri de muncă şi o pensie de invaliditate.

Nicolae Puiuleţ este angajat pe post de consilier la Oficiul Prefectural Câmpeni, oraş situat în inima munţilor Apuseni, zonă grav afectată de şomaj. La Oficiul Prefectural Câmpeni, unicul angajat era Puiuleţ. Funcţionarul este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, iar Miorica Puiuleţ, de complicitate la trafic de influenţă. Cei doi au pretins şi primit în august şi septembrie 2009 suma de 36.400 lei de la cele trei persoane. Neonorându-şi promisiunile, victimele i-au denunţat, iar procurorii au organizat un flagrant. „Nu am ştiut că are astfel de obiceiuri. Nu m-a atenţionat nimeni. Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa ceva", a comentat prefectul Ştefan Bardan.

l Nouă dosare ale persoanelor cu dizabilităţi, verificate acum de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Gorj, au dispărut din arhivă. Natalia Roşoga, preşedinta Comisiei de Evaluare, a anunţat ieri că au fost găsite două dosare dintre cele declarate dispărute: „Membrii corpului de control au făcut tam-tam fără să acorde mai mult timp căutării. Au verificat o perioadă scurtă de timp şi era normal să nu le găsească pentru că noi avem aproape 10.000 de dosare, iar unele sunt foarte vechi. Eu cred că şi celelalte şapte dosare sunt tot aici".

Concediu prelungit

Fosta şefă a Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Galaţi, Marinela Dobrea (46 ani), a fost concediată în octombrie 2008, în urma deciziei Consiliului Judeţean, care sancţiona astfel faptul că directoarea era cercetată într-un dosar penal în care era acuzată de deturnare de bani publici.

Marinela Dobrea

image

Pentru a trage de timp şi pentru a-şi încasa în continuare leafa „grasă" - 14.000 de lei pe lună - directoarea Dobrea şi-au luat mai multe concedii medicale care au acoperit nu mai puţin de cinci luni. Ultimele două au fost contestate de Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi.

„E un dosar în curs. Directoarea trebuia să elibereze funcţia la începutul lui octombrie, însă şi-a luat mai multe concedii medicale, în perioada 18 octombrie 2008 - 5 martie 2009", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC, Tania Calcan. Ultimele patru medicale au fost eliberate de doctoriţa Cerasela Ciubotaru, care, în 2007 şi 2008, a fost „campioana" judeţului la certificate medicale: peste 2.000 de bucăţi pe an! Diagnosticul dat Marinelei Dobre a fost „hernie de disc" şi „spondiloză".

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a amendat-o cu 2.500 de lei pe dr. Cerasela Ciubotaru. „I-am eliberat concediu medical deoarece avea probleme la coloană şi trebuia să facă o operaţie la Târgu-Mureş. După aceea am aflat că avea dosar penal. Nu vreau să mai vorbesc despre acest caz", ne-a declarat dr. Cerasala Ciubotaru.

Alt şef lovit de boală

Dr. Cerasela Ciubotaru

image

Olivia Ardelean, directorul coordonator adjunct de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Maramureş, „trage" de concediile medicale pentru a nu-şi pierde postul obţinut prin numirea politică, în iunie 2009. Problemele au început în martie, când la Baia Mare a ajuns zvonul că funcţia de director coordonator de la deconcentrate nu este constituţională.

Olivia Ardelean s-a îmbolnăvit atunci subit şi a lipsit timp de zece zile. Intrarea în al doilea concediu medical coincide cu ziua în care a primit de la Bucureşti hârtia oficială de demitere. Examenul pentru ocuparea funcţiei de comisar şef la CJPC Maramureş este programat la 21şi 22 iunie, iar Olivia Ardelean şi-a depus şi ea dosarul. Ultimul concediu medical se încheie cu o zi înainte de concurs. Olivia Ardelean nu a putut fi contactată telefonic în ultimele zile.

S-au ţinut de scaun cu „medicalul"

Mihai Copaci, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea

Are nu mai puţin de 120 de zile de „îngrijiri medicale". Copaci a fost revocat din funcţie de Casa Naţională de trei ori din februarie 2009 până acum pe motiv că nu a îndeplinit indicatorii de management modificaţi de conducerea CNAS după ce acesta a semnat contractul cu Casa. În tot acest timp, Mihai Copaci a stat peste patru luni în concediu medical, pentru că doctorii îl suspectau de cancer de colon, spune el.

Liviu Ilie, directorul Direcţiei Finanţelor Publice Buzău

A avut şi el un concediu medical suprapus perioadei de înlocuire din funcţie. La sfârşitul lunii mai 2009, economistul Liviu Ilie era înlocuit de la conducerea Finanţelor cu Rodica Mocanu, adjuncta instituţiei până la acea dată. Coincidenţă sau nu, în aceeaşi perioadă, directorul demis a intrat într-un concediu medical cauzat de grave afecţiuni cardiace. Problemele medicale l-au ţinut pe Liviu Ilie aproape două luni departe de birou, dar după aceea a fost repus în funcţie.

Laurenţiu Marin, fost director al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL)

S-a îmbolnăvit brusc de cum a aflat, la 19 octombrie 2009, că va fi schimbat de la conducerea instituţiei. Puterile i-au revenit în ziua numirii noii conduceri în funcţie, la 10 noiembrie 2009, când Marin a venit de acasă şi i-a ţinut la uşă pe actualul director, Marin Mitrea, şi pe prefectul Constanţei, Claudiu Palaz. Pentru că a fost în concediu medical, Marin a reuşit să-şi prelungească perioada de directorat cu aproape trei luni.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite