Britanicii din România: Alţii vin aici şi ne iau slujbele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Bryan a fost vocea trupei Hotel FM, care a reprezentat România la Eurovision în 2011 FOTO Arhivă Adevărul
David Bryan a fost vocea trupei Hotel FM, care a reprezentat România la Eurovision în 2011 FOTO Arhivă Adevărul

David Bryan este un britanic din comitatul County Durham din Anglia, care a venit în România ca voluntar în urmă cu opt ani, dar a fost atât de plăcut impresionat de ceea ce a văzut aici, încât a hotărât să rămână. Tânărul în vârstă de 28 de ani şi-a clădit aici o carieră în muzică şi chiar a reprezentat România, împreună cu trupa Hotel FM, la concursul Eurovision în 2011.

Este ciudat, chiar am început să gândesc în română. Engleza este o limbă care îmi pare a fi acum străină“, s-a destăinuit Bryan jurnaliştilor de la publicaţia britanică „The Independent“.

Tânărul este unul dintre englezii care locuiesc în România şi a văzut cu dezamăgire şi cu jenă reacţia ostilă a Marii Britanii faţă de imigranţii români şi bulgari, relatează „The Independent“.

Şi britanicii încearcă să plece din Marea Britanie, numai că ei sunt prea mândri. Îi criticăm pe români pentru că îşi părăsesc ţara, dar şi dintre britanici sunt destui care vor să plece din ţară“, a explicat Bryan.

Deosebirea dintre români şi englezi, spune tânărul, este că românii încearcă să plece din ţară pentru a lucra şi pentru a-şi câştiga existenţa, în schimb ce englezii  stau şi aşteaptă ajutoarele din partea statului.

Bryan a renunţat la liceu la vârsta de 17 ani, iar singurul loc de muncă pe care l-a găsit a fost de gunoier. După ce a lucrat ca voluntar în România, s-a îndrăgostit de ţară şi nu s-a mai gândit să se întoarcă în Marea Britanie, chiar dacă aici faima nu l-a ajutat să câştige la fel de mulţi bani ca în patria mamă.

Poţi obţine faimă în România, dar nu primeşti şi bani. Pot să câştig aproape 600 de euro la o nuntă şi 100 de euro la un concert. Dar mi-am făcut un nume şi trăiesc din ceva ce-mi place să fac“, spune Bryan.

David Bryan arhiva adev

Numărul exact de britanici care locuiesc în România nu este cunoscut (deşi ambasada britanică îl estimează la 3.000 – 4.000), deoarece, încă de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, înregistrarea nu a mai fost obligatorie. În schimb, naţiunilor europene din Vest le-a fost permisă restricţionarea numărului de români şi de bulgari care le trec graniţele, dar în ianuarie 2014 aceste restricţii vor fi ridicate. 

Economia română este unul dintre motivele pentru care englezii au fost atraşi cândva de ţara noastră, dar criza economică globală i-a determinat pe mulţi investitori să se retragă. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar un număr mare de companii multinaţionale au plecat.

Dar pentru aceea care s-au hotărât să rămână, încă există oportunităţi pentru a face mulţi bani, scrie publicaţia citată.

Calitatea vieţii este mult mai ridicată. Venitul meu reprezintă o zecime din cât câştigam în Marea Britanie, dar aici o cină costă de cinci ori mai puţin decât acasă“, spune Damian Galvin, care a lucrat pentru Aston Martin înainte să se mute în România în anul 2003, unde şi-a deschis propria agenţie imobiliară la Braşov.

Bucureştiul este una dintre puţinele capitale europene în care încă mai poţi bea o bere cu o liră sterlină. Mâncarea şi combustibilul sunt destul de scumpe, dar ţinând cont că britanicii câştigă în România mai mult decât românii, la sfârşitul lunii rămân cu suficienţi bani, mai scrie publicaţia britanică.

Având în vedere preferinţele pentru vorbitorii de limbă engleză, chiar dacă nu cunosc limba română, englezii îşi pot găsi repede locuri de muncă. Francis Chantree, în vârstă de 50 de ani, s-a mutat în Cluj după ce s-a îndrăgostit de o româncă pe internet. 

Ştiu ce gândesc oamenii. Dar ea nu a vrut să vină în Marea Britanie, aşa că am venit eu în România. Am fost norocos, nu ştiam cum este Clujul sau dacă îmi pot găsi o slujbă. Dar oraşul este un loc plăcut şi oferă multe oportuniţăţi de angajare“, a spus Chantree.

Chantree lucrează acum pentru o companie de software americană.

Dar puţini expatriaţi sunt atraşi de ideea de a face afaceri în România. Corupţia şi birocraţia rămân prezente. Luna trecută, raportul Comisiei Europene a arătat că ţara nu este capabilă încă  să se ridice la standardele europene, după şase ani de la aderare.

Verdictul nu a fost surprinzător pentru David Howe, un irlandez în vârstă de 45 de ani, care are o companie în Bucureşti.

Poţi face afaceri, dar realitatea este că dacă încerci să faci mai mult decât poţi controla, vei fi jecmănit. Poţi să fii înşelat, aşa că trebuie să fii foarte atent. Oricine vine aici trebuie să-şi dezvolte o mentalitate de lumea a treia, deoarece asta va găsi“, spune Howe.

Mulţi dintre români ar putea fi dezamăgiţi de o asemenea comparaţie, dar toată lumea cu care vorbeşti recunoaşte că şpaga este inevitabilă. Dar, chiar dacă este coruptă, România nu este şi violentă. În ciuda faptului că Bucureştiul este un oraş mare, cu nivele şocante de sărăcie, figurează printre capitalele lumii cu cea mai scăzută rată a criminalităţii“, scrie „The Independent“.

Este cel mai sigur oraş pe care l-am văzut! Dacă mă întorc în Anglia, văd două încăierări într-un singur weekend. Aici nu ştiu dacă am văzut mai multe de cinci în ultimii 12 ani“, a mărturisit Michael Fraser, fiul în vârstă de 30 de ani al unui diplomat, care a venit în vizită la tatăl său într-o vară şi nu a mai plecat.

Pentru el, România este o ţară total neînţeleasă în vestul Europei. „Prima părere pe care oamenii şi-o formează este în funcţie de ceea ce citesc în presă, adică evenimente negative despre România. Dar 99% din oamenii care locuiesc aici iubesc România şi presupun că există un motiv pentru asta“, a adăugat Fraser.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite