Braşov: O sabie japoneză l-a pierdut pe procurorul-şpăgar din Covasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Kiss şi-a pus haina în cap pentru a nu fi pozat
Alexandru Kiss şi-a pus haina în cap pentru a nu fi pozat

Procurorul-şef de la Parchetul Tribunalului Covasna, Alexandru Kiss, arestat preventiv sâmbătă, a recunoscut, în faţa magistraţilor instanţei supreme, că a greşit atunci când a cedat insistenţelor unui denunţător, inculpat într-un caz, de a schimba o sabie japoneză, aflată la Biroul corpuri delicte.

Procuror-şef al Secţiei Urmărire Penală a Parchetului Tribunalului Covasna, Alexandru Kiss, arestat preventiv sămbătă, le-a declarat, miercuri, magistraţilor instanţei supreme că regretă faptul că a cedat insistenţelor inculpatului-denunţător Korodi Szekeli (foto jos). În declaraţia pe care a dat-o miercuri în faţa judecătorilor, Kiss a arătat că denunţătorul, care fusese anterior trimis în judecată de el, i-a solicitat în mod insistent să îl ajute să recupereze o sabie japoneză, despre care i-a spus că este una specială.

Kiss le-a declara judecătorilor că a fost vorba despre o sabie, ridicată în cadrul unor percheziţii domiciliare la locuinţa denunţătorului inculpat. La acel moment, în casa acestuia s-au găsit şapte săbii ninja, precum şi 16 cuţite, toate confiscate şi duse la Biroul de corpuri delicte.

Procurorul a arătat că, după ce l-a trimis în judecată pe denunţător într-un prim dosar, a urmat instrumentarea unui al doilea dosar privind arsenalul de arme albe găsite la locuinţa acestuia. Kiss a relatat că la un moment dat denunţătorul a început să îl preseze cu privire la o anume sabie japoneză despre care arătat că este „una specială pentru el".

În dorinţa de a-şi recupera sabia dorită denunţătorul ar fi insistat la Kiss până când acesta a admis să îl ajute. Kiss a recunoscut că vorbit cu denunţătorul - inculpat, care, pentru a efectua schimbul de arme, i-a adus două sabii asemănătoare.

Szekely Karoly l-a denunţat pe procuror că i-a cerut mită

Procurorul Kiss a fost deschis cu instanţa, arătând că la acel moment nu a considerat că ceea ce a făcut este infracţiune, precizând că în opinia sa nu a favorizat în niciun fel inculpatul pe care îl cerceta şi care l-a denunţat şi nici nu a măsluit probe în dosar. El a spus că nu obiectele în sine contau, ci doar numărul acestora.

„A lăsat pe biroul meu o sumă de bani, iar eu nu i-am refuzat"

„Nu s-a modificat cu absolut nimic starea faptică din dosar. Numărul de arme albe descoperite la percheziţie era acelaşi. Nu se poate considera că l-aş fi favorizat din acest punct de vedere pe inculpatul-denunţător. Actul de justiţie nu s-a alterat cu nimic", le-a spus Kiss magistraţilor, precizând că nu armele contau în esenţa lor ci numărul de săbii şi cuţite găsite.

Întrebat în legătură cu banii primiţi, Alexandru Kiss a răspuns că a văzut momentul când denunţătorul i-a lăsat un plic pe masă, dar că niciodată nu i-a cerut bani acestuia pentru a-i face acest „favor". „Prima oară denunţătorul s-a prezentat la mine în birou cu două săbii şi într-adevăr a lăsat pe biroul meu o sumă de bani, iar eu nu i-am refuzat", le-a spus Kiss judecătorilor.

Avocata acestuia a precizat şi ea că din actele dosarului şi din convorbirile ambientale înregistrate de procurorii anticorupţie în acest dosar nu reiese că cel pe care îl apără ar fi cerut bani.

Alexandru Kiss a fost suspendat din funcţia de procuror pe perioada cercetărilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite