Scandal la Gara de Nord. Bruce Lee şi cei 40 de boschetari refuză evacuarea din barăcile ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea/Adevărul
FOTO Eduard Enea/Adevărul

Bruce Lee, căpetenia oamenilor fără adăpost din Gara de Nord, va rămâne din nou sub cerul liber împreună cu toţi cei care i s-au alăturat, după ce autorităţile au decis demolarea barăcilor construite ilegal lângă Policlinica CFR, din Capitală.

Cei 40 de boschetari care locuiesc vizavi de cea mai mare poartă feroviară din România au primit acum trei zile înştiinţarea care le strică planurile pentru sezonul estival. Însă pentru oamenii străzii care vor rămâne încă o dată în stradă, reprezentanţii primăriei nu au niciun plan.

Ordinul de evacuare şi demolare n-a perturbat încă rutina oamenilor lui Bruce Lee, unul dintre cele mai colorate personaje ale Bucureştiului subteran. La umbra copacilor din parcul din faţa gării, câţiva băieţi toropiţi de stupefiante ieşiseră la prânz să se răcorească. Bruce Lee domneşte în mijlocul lor, fără expresie şi fără niciun plan: „Nu ştiu” este răspunsul său la criza ce-i pândeşte şi la toate întrebările vieţii, de altfel.

Promenadă la stupefiante

Însă timpul nu stă în loc pentru toată lumea. Prin duhoarea locului şi printre nenumăraţii căţei care agită câteva bucăţi de carne dintr-o conservă, se plimbă fel de fel de tineri „bine”.

Unul dintre ei a venit cu prietena, o fată blondă şi tristă, care priveşte de pe o bordură cum se dilată timpul. Începe să vorbească neîntrebată: „M-am întânit aici cu un fost coleg de liceu. Nu mi-a venit să cred cum a ajuns. Era băiat bun, cu viitor, dar a început să ia heroină”, se destăinuie rapid, ca să scape de povară. „Eu sunt cu băiatul cu maiou alb, a venit să ia nişte metadonă”, îşi încheie subit povestea tânăra de 31 de ani.

Traficul de droguri este unul dintre motivele pentru care autorităţile nu mai pot închide ochii la cele două barăci din inima Capitalei.

„Mai avem nevoie doar de avizul primarului pentru a demara acţiunea. În cursul săptămânii viitoare vom demola cele două construcţii ilegale de pe domeniul public”, a declarat Manuela Dediu, purtătoare de cuvânt a Primăriei Capitalei.

Şi boschetarii au drepturi

Însă misiunea autorităţilor nu va fi una uşoară. Două ONG-uri deja s-au sesizat pentru încălcarea drepturilor omului.

„Din punct de vedere legal au tot dreptul să demoleze, dar ce le cerem noi este o alternativă pentru oamenii ăştia. Nu poţi pur şi simplu să îi scoţi de acolo, din casa lor, şi să îi laşi în stradă”, susţine Raluca Pahomi, preşedintele Asociaţiei Homeless.

Mai ales că boschetarilor le place aici. „E bine, e frumos”, crede Edi, un băiat zâmbăreţ de 19 ani care a fugit acum vreo lună dintr-un centru pentru oameni fără adăpost. „Era plictiseală acolo şi se fură. Aici îl avem pe Bruce Lee, face ordine”, explică tânărul cu un efort de coerenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite