Borcea, Vîntu şi Baaklini, implicaţi în scandalul OffshoreLeaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul OffshoreLeaks ia amploare. În ancheta evaziunii fiscale la nivel mondial, sub paravanul unor off-shore-uri, apar şi numele unor personaje celebre din România. Fostul mogul media Sorin Ovidiu Vîntu, omul de afaceri Said Baaklini şi fostul preşedinte al clubului Dinamo, Cristi Borcea, sunt doar câţiva din cei implicaţi în acest scandal.

Ancheta la care colaborează peste 80 de jurnalişti din 46 de ţări a scos la iveală afacerile secrete a sute de mii de persoane publice, inclusiv din România, care vizau, in principal, infiintarea si realizarea tranzactiilor prin intermediul unor off-shore-uri.

Documentele dezvăluie numele din spatele unor firme şi fonduri private din Insulele Virgine Britanice, Insulele Cook, precum şi alte paradisuri fiscale, toate grupate în proiectul numit OffshoreLeaks.
Potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), mai mulţi oameni de afaceri din ţara noastră deţin firme secrete în Insulele Virgine Britanice, înfiinţate de acelaşi agent de înregistrări, Commonwealth Trust Limited (CTL).

Această societate acţionează ca paravan pentru operaţiuni de spălare de bani şi de evaziune fiscală. Cei implicaţi în aceste afaceri au în comun faptul că sunt anchetaţi sau trimişi în judecată în România pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Legăturile de afaceri despre care doar se bănuia că există, sunt acum dezvăluite de documente şi e-mail-uri interne ale CTL, la care Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie a avut acces.

Spălare de bani

Controversatul om de faceri libanezo-român Said Baaklini, a înfiinţat în Insulele Virgine Britanice, pe 28 ianuarie 2008, societatea Ebelle International Inc., în care era unic acţionar. Intermediarul afacerii a fost firme panameză Kuzniecky & Co. Până la dizolvarea ulterioară a societăţii Ebelle International, aceasta l-a avut director doar pe panamezul Raul Garrido Garibaldo.

image

Şase luni mai târziu, Baaklini a cedat acţiunile firmei  fostul acţionar de la Dinamo, Cristian  Borcea, care a deţinut Ebelle International până la radierea acesteia, pe 18 decembrie 2008.
Cu trei luni înainte de lichidarea off-shore-ului, DNA l-a trimis în judecată pe Borcea sub acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală, pentru sumele încasate din transferurile internaţionale ale unor fotbalişti, în perioada 1999 - 2005.
Jurnaliştii CRJI a încercat să afle de la Said Baaklini ce fel de tranzacţii a derulat prin firma Ebelle International, dar acesta a refuzat să vorbească.

Afaceri cu energie, sub paravanul off-shore-urilor

Nicolae Bogdan Buzăianu, supranumit “mogulul energiei”, a fost şi el acţionar al mai multor firme din Insulele Virgine Britanice, printre care si Romania Energy Holding, multe dintre acestea fiind înfiinţate şi radiate în acelaşi an, potrivit datelor Commonwealth Trust Limited.

Alexus Limited, ca şi Ebelle International Inc., a fost înfiinţată pe 28 ianuarie 2008 şi avea ca unic acţionar pe  Bogdan Buzăianu. Alexus Limited avea acelaşi director ca Ebelle International, Raul Garrido Garibaldo. Firma a fost radiată pe 22 decembrie 2008, la doar patru zile după Ebelle, lichidatorul fiind acelaşi, un cetăţean cipriot.

Conform documentelor consultate de CRJI, în 2007 Commonwealth Trust Limited a intermediat înfiinţarea Energy Consult Ltd, al cărui unic acţionar era Bogdan Buzăianu. În aprilie 2008, firma şi-a schimbat denumirea în Selectra Aviation Ltd, care controla în România Energy Holding, compania prin care Buzăianu făcea afaceri cu energie. Bogdan Buzăianu nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii legate de afacerile sale din Insulele Virgine Britanice.

Interpuşii lui SOV

Ca şi Bogdan Buzăianu, Said Baaklini sau Cristian  Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu şi apropiaţii săi foloseau, aceeaşi firmă de înregistrare din Panama - Kuzniecky & Co şi acelaşi director - Raul Garrido Garibaldo.
Potrivit documentelor CTL, moldovenii Octavian Ţurcan, Victor Harbuz şi Ghenadie Nipomici, folosiţi de Sorin Ovidiu Vîntu ca interpuşi, derulau afaceri prin intermediul off-shore-urilor.

Octavian Ţurcan, proprietar al Glasgow Intervest Ltd, a fost cercetat pentru sprijinarea financiară a fugarului Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, implicat în prăbuşirea FNI.
Ghenadie Nipomici apare ca proprietar al Willowsworth Ltd. Cel puţin două dintre firmele din România la care societatea Willowsworth era asociată îl aveau în structura acţionariatului pe fostul jurnalist Sorin Roşca Stănescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite