BOR: Certificatul verde nu este şi nu poate deveni restrictiv pentru accesul în biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, precum magazinele alimentare, farmaciile, spitalele sau bisericile nu poate fi contrâns de certificatul verde, transmite. joi, Biserica Ortodoxă Română (BOR). Totodată atrage atenţia că libertatea religioasă este un drept fundamental al omului.

"Cine alege în mod raţional şi informat să asculte sfatul medicilor specialişti şi să se vaccineze beneficiază, temporar, de nişte avantaje oferite de certificatul verde în anumite spaţii (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este şi nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor. Accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta", potrivit unui comunicat transmis de BOR, citat de Digi 24.

Potrivit sursei citate, cultele religioase nu doar au pledat, dar au şi respectat şi vor respecta exemplar măsurile de prevenţie recomandate de autorităţile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism şi implicare în protejarea sănătăţii aproapelui. „E datoria lor morală şi spirituală”, subliniază BOR.

"Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecţie sanitară şi incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravităţii bolii şi a consecinţelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziţia Bisericii din care fac parte, ci se şi autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate şi sancţionate de Biserică, ale acestor persoane au fost şi vor rămâne, din fericire, minoritare. Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înţelept în considerare toate precauţiile care sunt cuprinse în legislaţia naţională şi internaţională cu privire la restricţionarea libertăţii religioase, cultivând şi promovând astfel, în dialog şi parteneriat cu cultele religioase, esenţiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea", conchide sursa citată.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit joi cu Reprezentanţii cultelor religioase din România şi cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte, care au solicitat ca cetăţenii să poată merge la slujbe fără Certificat Covid.

„Este o modalitate de  dialog pe care o vom continua şi cu ceilalţi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a putea lua decizii pentru cetăţeni. A fost o discuţie şi o solicitare a reprezentanţilor cultelor ca cetăţenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deţinerii certificatului verde. E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialişti, şi sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament şi să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce priveşte incidenţa bolii şi va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite