Bomba din Justiţie a ajuns în Parlament: PNL ar vrea să amâne pensionarea anticipată a magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Partidul Naţional Liberal a depus un proiect de lege în Parlament pentru amânarea pensionării anticipate a magistraţilor, una din temele sensibile din Justiţie moştenite de la PSD. Magistraţii atrag atenţia că efectele acestei prevederi ar putea fi severe, putând duce la reluarea de la zero a dosarelor în care judecătorii se pensionează.

Partidul Naţional Liberal a depus la Camera Deputaţilor a propunere legislativă prin care se urmăreşte amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până la începutul anului 2021. Măsura vine după ce mai multe asociaţii ale magistraţilor, dar şi Comisia de la Veneţia au avertizat că intrarea în vigoare a acestei prevederi, prin care magistraţii cu o vechime de doar 20 de ani se puteau pensiona anticipat, ar fi putut conduce la o adevărată criză de personal în rândul judecătorilor şi procurorilor.

„O normă care nu este oportună acum, aşa cum a constatat şi Comisia de la Veneţia. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluţionate într-un termen rezonabil... Tabloul nu este unul care să atragă aplauze”, a declarat Alina Gorghiu, liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor.

Efectele ar putea fi severe

Cătălin Predoiu, cel care miercuri a primit votul Comisiei parlamentare pentru a ocupa funcţia de ministru al Justiţiei în guvernul Orban, a declarat că deficitul de personal ar putea fi atât de sever încât drepturile cetăţeanului să fie afectate prin perturbarea activităţilor de anchetă şi judecată. „Schema de pensionare anticipată, combinată cu dublarea duratei de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la INM (de la 2 la 4 ani) şi dublarea stagiului lor de la 1 la 2 ani, precum şi cu creşterea vechimii pentru promovare, ar putea provoca un deficit de personal care ar perturba activitatea de anchetă şi de judecată. Aceasta ar afecta drepturile cetăţeanului prin lungirea duratei proceselor, încetinirea anchetelor şi prin această creşterea gradului de pericol public, în fine, presiuni pe volumul de muncă şi aşa foarte ridicat al judecătorilor, procurorilor şi nu în ultimul rând al grefierilor. Publicul e mai puţin conştient de faptul că munca lor a devenit din ce în ce mai complexă şi cunoştinţele de drept pe care ei trebuie să le aibă sunt aprofundate. Subliniez că trebuie să acordăm aceeaşi atenţie şi grefierilor, supuşi unui volum de muncă inacceptabil de mare. Măsura se impune de urgenţă întrucât prin aplicarea schemei de pensionare, riscul acestui deficit de personal s-ar putea produce într-un timp foarte scurt cu efecte perturbatorii severe, descrise supra”, a explicat deputatul liberal.

Acum suntem într-o iminentă criză de personal: sute de magistraţi cu vechimea 20-25 ani s-ar putea pensiona instantaneu. Or, asta ar pune în pericol dosarele pe rol Cristi Danileţ  judecător

La randul lor, magistraţii atrag atenţia că dacă această prevedere ar intra în vigoare, s-ar putea ajunge la reluarea de la zero a multor dosare aflate pe rolul instanţelor. „Acea modificare făcută de Parlament a fost un populism pentru a atrage magistraţii care să fie de acord cu restul modificărilor din Justiţie, ce s-au dovedit a fi împotriva Constituţie şi a standardelor internaţionale. Acum suntem într-o eminentă criză de personal: sute de magistraţi cu vechimea 20-25 ani s-ar putea pensiona instantaneu. Or, asta ar pune în pericol dosarele pe rol: nu doar că nu ar avea cine să le soluţioneze, dar cele unde magistratul pleacă ar trebui reluate de la capăt de alţi magistraţi. După mine, acea dispoziţie trebuie eliminata cu totul”, este de părere judecătorul Cristi Danileţ.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, susţine că este inacceptabil ca un judecător să se poată pensiona la 40 de ani, în contextul în care în instituţiile europene vârsta de pensionare este de 70 de ani. „În rândul magistraţilor avem deja o criză de personal. Nu trebuia să vină cu o lege de amânare, ci cu una de abrogare. O vechime de muncă de doar 20 de ani este mult prea puţin. Un judecător adevărat are nevoie de cel puţin 15 ani vechime, iar noi îi pensionăm după 5 ani apoi? Asta în contextul în care la CEDO sau CJUE vârsta de pensionare este de 70 de ani, şi noi vrem să-i pensionăm pe cei mai buni magistraţi la 40 de ani? Este o adevărată incertitudine în rândul magistraţilor, întâi sunt ademeniţi să iasă la pensie, apoi li se spune că pensiile li se taie... sunt zeci de magistraţi care stau pregătiţi cu dosarul de pensionare. Acesta este peisajul din Justiţie”, a declarat acesta.

   

Ce spune Comisia de la Veneţia

Reamintim că una dintre modificările aduse de PSD, ALDE şi UDMR legilor justiţiei este şi pensionarea anticipată a magistraţilor după numai 20 de ani de vechime. Prevederea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România estimează că, dacă ar intra în vigoare, 2.000 de magistraţi ar putea părăsi imediat sistemul, iar alţi 2.000 s-ar putea pensiona în următorii cinci ani. Parchetul General sublinia faptul că, în cazul introducerii posibilităţii pensionării anticipate, din cei 2514 procurori din sistem, cca 750 s-ar putea pensiona anticipat, iar deficitul de personal ar ajunge astfel la 40%. Deputaţii PNL vor să amâne intrarea în vigoare a legii pentru data de 1 ianuarie 2021, unul din motivele invocate fiind chiar recomandarea Comisiei de la Veneţia. „Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, a fost expus şi în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţi e şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, permite pensionarea chiar şi între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunţarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcţionării instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite