Bogdan Olteanu, interceptat când discuta cu omul lui SOV: „Spune că un milion a fost pentru numirea lui Liviu Mihaiu şi un milion pentru nu ştiu ce făceau ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul viceguvernator BNR a fost interceptat ambiental în timp ce discuta cu Ion Ifteni, unul dintre oamenii de încredere ai afaceristului Sorin Ovidiu Vîntu. Discuţiile erau despre banii care ar fi fost daţi pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de Guvernator al Deltei Dunării.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat ieri, că a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că a primit, în 2008, un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru a înlesni numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Dosarul conţine şi declaraţii detaliate despre cum ar fi ajuns un milion de euro în sediul central al PNL, ca şi despre existenţa unei şpăgi de două milioane de euro care ar fi plecat din conturile lui Vîntu, şi nu de un milion, cât se credea până de curând, potrivit Digi24.ro

Interceptările

În februarie anul acesta, Bogdan Olteanu a fost interceptat în timp ce discuta cu Ion Ifteni, unul dintre apropiaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu. Cei doi au vorbit despre momentul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, în contextul începerii unei anchete DNA.

Ion Ifteni: Spune că un milion a fost pentru numirea lui Liviu Mihaiu şi un milion pentru nu ştiu ce făceau ei atunci. (...) Şi m-a pus pe mine să te întreb şi te-am întrebat eu după aia, dacă totul e ok. Tu ai zis că e ok şi aşa a fost.
Bogdan Olteanu: El n-avea, măi, probleme că... de bani cu mine, noi aveam alte promisiuni. El mi-a făcut promisiuni că mă ajută cu firma aia a lui de sondaje, îmi face nişte sondaje, îmi spune nişte date. Alea au fost lucrurile. Altele n-am avut.

Cei doi au discutat şi despre prescripţia faptelor.

Bogdan Olteanu: Băi, sunt opt ani din 2008.
Ion Ifteni: Da, da, da, da.
Bogdan Olteanu: Tot ce înseamnă infracţiuni până în 10 ani pedeapsă... se prescriu în opt ani. (...) Că n-a dat nimeni în cap la oameni sau ceva să fie pedepse d-alea mari sau ceva....

Declaraţia lui Ionuţ Eftimie

Ionuţ Eftimie, persoana despre care procurorii spun că a fost desemnată de Sorin Ovidiu Vântu să ducă banii pentru Bogdan Olteanu, a decris cu lux de amănunte acel moment într-o declaraţie dată achetatorilor: „În ambele situaţii, banii au fost daţi la sediul central al Partidului Naţional Liberal din strada Aviatorilor. Accesul în sediul partidului se realiza fără niciun fel de formalităţi, iar cu Bogdan Olteanu m-am întâlnit de fiecare dată în aceeaşi încăpere. Dacă nu greşesc, încăperea este situată la parterul clădirii, unde se ajunge urcând nişte trepte, făcând dreapta pe un hol şi intrând pe prima sau a doua uşă la stânga”.

Procurorii DNA spun că banii au fost scoşi de la un bancomat din Bulgaria. Procurorii au intrat în posesia dovezii care arată tranzacţia, dar şi mai multor declaraţii de martor.

Ionuţ Eftimie: „Bogdan Olteanu mă aştepta în camera respectivă, iar eu îi lăsam banii şi plecam, fără nicio altă discuţie. (...) De fiecare dată, banii au fost introduşi într-un rucsac sport negru cu galben, pe care l-am recuperat anterior. Nu îmi amintesc cu exactitate dacă Bogdan Olteanu l-a restituit tatălui meu sau am venit să-l iau”.

Ce a spus Liviu Mihaiu

Liviu Mihaiu, fostul guvernatorul al Deltei Dunării, susţine că aflat despre mită abia după numirea sa în funcţie.
Liviu Mihaiu: „La un moment dat, Vîntu m-a întrebat dacă vreau să fiu guvernator al Deltei Dunării, iar eu am fost de acord. Vîntu mi-a spus că se ocupă, că aranjează, însă nu îl credeam întotdeauna. (...) La scurt timp după ieşirea din mandatul de guvernator am aflat că Vîntu a dat bani pentru ca eu să fiu numit guvernator al Deltei Dunării."

Disjungerea, unde s-a dus un milion de euro

Bogdan Olteanu susţine că este nevinovat. Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor se află în arest la domiciliu. Procurorii DNA au decis să continue ancheta pentru a afla urma unui al doilea milion de euro care a plecat din conturile lui Sorin Ovidiu Vîntu din Cipru via Bulgaria. Ancheta se ocupă de aflarea destinatarului celui de-al doilea milion de euro şi dacă a făcut parte din tranzacţia care a constituit mita plătită de Vîntu în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării.

Despre ce este vorba în acest caz

Procurorii DNA îl acuză pe Bogdan Olteanu că, atunci când a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării cu un elicopter pus la dispoziţieomul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. În urma discuţiior, omul de afaceri i-a promis suma de un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru şi într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Tăriceanu a  fost audiat ca martor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, pe 15 septembrie 2016, la ieşirea de la DNA, că a dat o declaraţie de martor în dosarul lui Bogdan Olteanu, arătând că nu a fost o confruntare cu fostul viceguvernator al BNR, care a fost citat tot joi pentru a fi audiat.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu va furniza alte informaţii despre declaraţia dată în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, spunând că nu este „adeptul telejustiţiei”. Întrebat dacă a fost confruntat la DNA cu Bogdan Olteanu, Tăriceanu a răspuns: "Nu a existat o confruntare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite