Bogdan Licu, prim-adjunctul Procurorului General, a încălcat dreptul la liberă circulaţie al micuţei Sorina Săcărin, fetiţa adoptată în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu a greşit nelăsând-o pe micuţa Sorina să părăsescă ţara cu familia ei adoptivă Imagine: Inquam Photos
Bogdan Licu a greşit nelăsând-o pe micuţa Sorina să părăsescă ţara cu familia ei adoptivă Imagine: Inquam Photos

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marţi că Parchetul General a încălcat dreptul la liberă circulaţie al Sorinei Săcărin, fetiţa adoptată anul trecut de o familie de români din SUA, potrivit minutei şedinţei.

Dreptul la liberă ciculaţie, prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, a fost încălcat de procurorii care i-au reţinut în 2019 paşaportul Sorinei. Procurorul general Bogdan Licu, care s-a ocupat de caz la acel moment, a cerut reţinerea paşaportului pe motiv că existau indicii că acesta a fost obţinut „prin mijloace nu tocmai legale”, transmite G4Media.ro.

În 18 iulie 2019 însă, Judecătoria Slatina a respins cererea lui Licu, arătând că fetiţa poate părăsi ţara cu familia adoptivă. La acel moment, Licu anunţa că va face recurs. În recursul judecat astăzi, Curtea Supremă a dat câştig de cauză familiei adoptive a Sorinei Săcărin şi a stabilit că ”a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina”.

Ce a decis instanţa

Redăm Minuta a încheierii nr. 265. Dosar nr. 415/1/2020:

„Şedinţa din Camera de Consiliu din data de 14 iulie 2020 În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art.2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentaţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 14 iulie 2020”.

Părinţii Sorinei îl vor pe Licu cercetat disciplinar

Soţii Ramona şi Gabriel Sacarin, părinţii adoptivi ai Sorinei, contestă în instanţă rezoluţia Inspecţiei Judiciare prin care a fost clasată plângerea făcută împotriva prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu, care a încercat prin mai multe demersuri să împiedice plecarea din ţară a fetiţei din Baia de Aramă.Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a cerut miercuri Inspecţiei Judiciare să trimită instanţei documentaţia completă care a stat la baza soluţiei de clasare. Potrivit soţilor Sacarin, verificările făcute de Inspecţia Judiciară în acest caz ar fi fost unele superficiale, iar mai multe probe esenţiale ar fi fost ignorate de inspectori, scrie publicaţia Ziare.com.

Aşa că aceştia cer desfiinţarea rezolutilor de clasare şi trimiterea dosarului la Inspecţia Judiciară pentru ca acesta să fie completat cu verificările prealabile şi să realizeze verificări concrete cu privire la rolul lui Bogdan Licu.

Ce acuzaţii i se aduc lui Licu

Potrivit familiei Sacarin, Licu ar fi încurajat prin demersurile sale nerespectarea hotărârilor judecătoreşti şi a efectuat o imixtiune nepermisă în activitatea judecătorilor Curţii de Apel Craiova, deoarece a redeschis un dosar civil, soluţionat definitiv de către magistraţi ai acestei instanţe.

Părinţii adoptivi ai Sorinei au făcut plângere împotriva lui Bogdan Licu după ce acesta, în calitate de procuror general interimar, a deschis trei procese în care încerca să blocheze ieşirea micuţei Sorina din ţară şi să forţeze printr-o cale extraordinară de atac sentinţa definitivă de adopţie.

În plus, procurorul general interimar al României a făcut mai multe declaraţii în cazul Sorinei, deşi există o anchetă în curs de desfăşurare, cu privire la care acesta nu avea nicio informaţie oficială, ci cunoştea subiectul exclusiv din mass-media.

Concret, Bogdan Licu a deschis o ordonanţă presidentiala, o suspendare a executării adopţiei şi un proces de revizuire. Toate cele trei procese intentate de Bogdan Licu au fost respinse pe rând, iar Parchetul General a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată.

Practic, familia Sacarin îl acuză pe Licu că ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare: Atingerile aduse prestigiului justiţiei- prin încurajarea nerespectării hotărârilor judecătoreşti definitive; Imixtiunea în activitatea altor magistraţi- deoarece că urmare a măsurilor luate de procuror, faptele penale sesizate în dosarul nr. 502/P/2019 de lipsire de libertate a minorei de către familia asistenţilor maternali, Mariana şi Vasile Saramat, au rămas necercetate timp de mai mult de 9 luni; Desfăşurarea cu rea-credinţă sau cel puţin gravă neglijenţă a atribuţiilor de serviciu- prin formularea unor acţiuni inadmisibile cu scopul de a bloca ieşirea din ţară a Sorinei şi a părinţilor adoptivi.

Potrivit documentelor depuse la Curtea de Apel Bucureşti, Inspecţia Judiciară cere magistraţilor să respingă că neîntemeiată cererea soţilor Sacarin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite