Boc: Salariul minim nu scade sub 600, iar pensia sub 350 de lei/ Guvernul adoptă astăzi scrisoarea către FMI cu planurile de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După şedinţa de coaliţie, Guvernul a decis ca măsurile de austeritate să nu afecteze salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia socială minimă de 350 de lei şi venitul minim garantat, a anunţat, miercuri, premierul Emil Boc. Scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri.

Concluziile Şedinţei Coaliţiei:

Vom propune Guvernului, în şedinţa de miercuri, adoptarea scrisorii de intenţie către FMI şi a memorandumului de înţelegere cu UE.

Coaliţia îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia nu majorarea impozitelor şi a taxelor constituie soluţia pentru încadrarea unui deficit bugetar, ci soluţia o reprezintă cheltuielile bugetare.

Am decis în coaliţie ca în aceste condiţii ale restrângerii cheltuielilor bugetare să nu fie afectate:

- Salariul minim pe economie de 600 de lei, niciun salariu nu va coborî sub limita de 600 de lei.

- Am decis să nu fie afectată pensia socială minimă de 350 de lei. Nu va coborî sub nivelul acesta şi această măsură va fi asigurată prin buget.

- Nu va fi afectat venitul minim garantat, dar el va fi restrâns şi aplicat doar acelor persoane care sunt în nevoie, vom elimina abuzurile care există în aplicarea acestuia. În unele situaţii s-a transformat în sprijinirea unor persoane care au şi alte venituri financiare.

Venitul minim va fi:

- o persoană singură  125 lei
- familie cu doi membri  225 lei
- familie cu trei  membri 313lei
- familie cu patru membri 390 lei
- familie cu cinci membri sau mai mulţi 462 lei plus 31 de lei

Pentru a-i proteja pe cei care sunt în nevoi.

 Am decis procedura prin care vom pune în practică măsurile anunţate, să fie măsura asumării Guvernului pe două proiecte de lege:

1.Proiectul pe venituri, prin încadrarea în deficitul bugetar de 6,8%
2. Proiect de lege privind stabilirea unei măsuri în domeniul pensilor.

Prevederi care vizează reglementarea sistemului de pensii. Pensiile speciale să fie eliminate şi recalculate, acele pensii care nu au la bază principiul contributivităţii, vor fi recalculate. În cazul pensiilor militare, ele nu vor coborî sub limita de 3000 de lei şi vom dispune reevaluarea pensiilor de invaliditate, acolo unde am constatat foarte multe abuzuri din datele pe care le-am primit.

De luni, puşcărie cu program redus

Dacă nu reducem cheltuielile vom fi nevoiţi să trăim din împrumuturi.

În urma şedinţelor de Guvern o să venim cu mai multe detalii.

UPDATE 13.15  Premierul Emil Boc va ieşi cu declaraţii după şedinţa Coaliţiei, la ora 13:45.

UPDATE 12.15  Liderul FSLI: Indemnizaţia pentru mame, redusă cu 15%

UPDATE 10.32 Liderii Coaliţiei guvernamentale au început la Palatul Victoria şedinţa care precede întâlnirea de Guvern de la ora 15.30-

Scrisoarea şi Memorandumul tehnic de înţelegere vor fi dezbătute în şedinţa care va începe de la ora 15.30.

Guvernul a convenit cu FMI o ţintă de deficit bugetar de 6,8% din PIB pe anul 2010 şi o creştere economică în jur de zero. Pachetul de măsuri de austeritate prevede, printre altele, începând cu 1 iunie, o reducere a salariilor pentru aparatul bugetar cu 25% şi cu 15% a ajutorului de şomaj şi a pensiilor.

Traian Băsescu a declarat marţi: "Nu va interveni nicio modificare de substanţă sau de filozofie în Scrisoarea către FMI. Pot să vă spun că propunerea FMI a fost de creştere a TVA de la 19 la 24 la sută şi a cotei unice de la 16 la 20 la sută, precum şi reducerea fondului de salarii pentru bugetari cu 20 la sută. Guvernul a mers pe necreşterea fiscalităţii, pentru relansarea economiei pe termen scurt sau relativ scurt, astfel încât obiectivul pentru anul 2010 este începerea relansării şi o creştere pozitivă".

Băsescu explică măsurile de austeritate

Băsescu: "Suntem în faţa unei crize a datoriilor suverane"

EXCLUSIV/ Iată cât de cheltuitori sunt deputaţii gălăţeni!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite