„Bloomberg“: R este pentru România, romi şi rasism în dezbaterea europeană despre migraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Occidentalii se tem că românii le vor fura locurile de muncă
Occidentalii se tem că românii le vor fura locurile de muncă

Problema romilor prezenţi în ţările europene a devenit un subiect de larg interes pentru presa occidentală. În timp ce unele state avertizează cu privire la valul de imigranţi, altele şi-au dat seama că aceste mesaje nu fac parte decât dintr-o campanie împotriva Uniunii Europene. În ediţia electronică a publicaţiei „Bloomberg“ a fost publicat un editorial în care România este apărată în acest val continuu de critici.

Oricine a citit presa din Marea Britanie şi din Germania în ultimele luni a rămas cu trei mari idei: că românii sunt nişte cerşetori fără dinţi care vor să fure locul altora de muncă sau să profite de pe urma sistemului naţional de asigurări sociale; că un val de 29 de milioane de astfel de oameni va copleşi Europa Occidentală şi că în cazul în care politicienii nu acţionează acum, Marea Britanie şi alte ţări vestice se vor confrunta cu „un dezastru politic şi social de proporţii posibil uriaşe“, după cum a avertizat publicaţia britanică „Daily Mail“.

Astfel începe editorialul intitulat „R este pentru România, romi şi rasism în dezbaterea europeană despre migraţie“, semnat de Tim Judah, corespondent The Economist şi autor a mai multor cărţi despre Balcani.

Dar niciuna dintre aceste teorii nu reflectă realitatea. Recesiunea poate fi o explicaţie parţială a isteriei create, dar avem de-a face şi cu sentimente rasiste puternice împotriva romilor, atrage atenţia Tim Judah.

Jurnalistul povesteşte că în această săptămână a zburat de la Bucureşti la Paris cu o cursă low-cost şi a remarcat că niciunul dintre pasagerii români nu se potrivea cu descrierea de hoarde puturoase pe care presa europeană le-a făcut-o. „Erau oameni absolut normali: studenţi, muncitori vânjoşi pe care te-ai aştepta să-i vezi pe şantierele de construcţii, turişti, bărbaţi la costum cu genţi diplomat şi câteva doamne elegante“, spune Judah.

Strategie în campania împotriva UE

Pare clar că românii şi bulgarii sunt folosiţi de o parte a presei ca argument al neîncetatei campanii împotriva Uniunii Europene, se arată în editorial. În România, acest dispreţ îndreptat asupra ţării este supărător. „Suntem obişnuiţi cu asta, dar nu înseamnă că nu ne deranjează“, spune Oana Popescu, directorul centrului de sondaj Global Focus Center.

Nimeni nu ştie câţi români şi bulgari sunt deja peste graniţe, întrucât mulţi pleacă şi revin. Totuşi, probabil că numărul românilor de peste hotare este undeva la două-trei milioane. Sub un milion s-ar afla în Spania şi peste un milion în Italia. Prin urmare, dacă ar fi ca cineva să îşi manifeste îngrijorarea, aceia ar trebui să fie italienii şi spaniolii. Dar aceştia nu sunt îngrijoraţi. Iar românii susţin că cei mai mulţi dintre cei care şi-au dorit să migreze pentru a munci în altă ţară, au făcut-o deja.

Conform unei analize a Fondului Marshall pentru Germania, 80% din românii şi bulgarii din Germania sunt angajaţi. Mai mult, ei prestează munci pe care germanii le refuză, cum ar fi muncile sezoniere.

Nimeni nu se plânge de româncele care sunt angajate ca surori medicale în Germania, de doctorii români din Marea Britanie sau de cei care se îngrijesc de italienii vârstnici. În realitate, dezbaterea îi vizează pe imigranţii romi. Săraci şi discriminaţi acasă, mulţi romi şi-au făcut bagajele şi au plecat spre miriştile mai verzi din străinătate. Cei mai vizibili dintre ei (cerşetorii din metroul parizian sau vânzătorii de ziare din Londra) au atras, inevitabil, atenţia“, scrie Judah.

Când românii evită să-şi dezvăluie originile

Mircea Geoană, fost ministru român de Externe spune că „în vremuri de dificultate economică, revine vechiul sindrom european. La început au fost evreii de vină, pe urmă romii, iar acum naţiunile de la periferie. A fost o degradare graduală, iar acum accelerată, a modului în care suntem percepuţi“, a spus el.

A existat dintotdeauna un înalt nivel de antipatie la adresa romilor în România şi se pare că acest sentiment se acutizează. Ostilitatea împotriva românilor în alte ţări europene îi determină pe aceştia să-şi verse furia asupra ţiganilor.

Vlad Radu, manager al lanţului de aprovizionare într-o fabrică de îmbuteliere, spune că, atunci când el şi familia sa şi-au petrecut vacanţa la Paris, au evitat să vorbească româneşte la metrou, pentru a nu fi asociaţi cu ţiganii din România care se afla peste tot, cerşind.

În acelaşi timp, mulţi români remarcă, cu o oarecare satisfacţie, că numărul romilor din ţară s-a micşorat în ultimii ani, fiindcă au plecat peste hotare. „Acum, au devenit o problemă europeană. Ne spuneţi că trebuie să-i integrăm şi ne criticaţi pentru că n-am reuşit, aşa că arătaţi-ne voi cum se face“, cere Radu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite