Bivolaru a promis magistraţilor că nu va mai discuta niciodată cu persoane sub 18 ani. Liderul MISA primeşte în Suedia o pensie de 7.863 de coroane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, condamnat la şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, a declarat în faţa magistraţilor care au judecat cererea sa de liberare condiţionată că-şi asumă şi regretă fapta pentru care a fost încarcerat. Detaliile apar în motivarea instanţei.

„Fiind ascultat de către instanţă, petentul declară că în opinia sa este îndreptăţit pentru a fi liberat condiţionat întrucât a realizat 45 de credite şi că zilele executate în detenţie sunt suficiente pentru fapta pentru care a fost condamnat şi pe care şi-o asumă şi o regretă. Totodată declară că a luat decizia ca niciodată să nu mai discute cu o persoană sub 18 ani pentru a nu mai ajunge în situaţia de faţă, perioada petrecută în detenţie fiind una edificatoare. Mai arată că au trecut 13 ani de la faptele pentru care a fost condamnat şi nu a mai săvârşit o altă faptă deoarece nu mai doreşte să trăiască astfel de experienţă”, se arată în motivarea Judecătoriei Bistriţa.

Ideea a fost reluată de yogin şi în ultimul cuvânt. „Având cuvântul la fondul cauzei şi ultimul cuvânt, declară că îşi ia angajamentul că nu o să mai ajungă în faţa instanţei pentru astfel de fapte, fapte pe care le regretă enorm şi pentru care a încercat să scrie chiar o carte care datorită birocraţiei nu i-a fost aprobată”, se mai arată în motivare.

Vizitat în puşcărie de un diplomat suedez

Confesiunea liderului Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, vine după ce acesta a negat constant săvârşirea faptei, a cerutrejudecarea întregului proces. Bivolaru  a plecat din ţară în august 2004, după ce a fost trimis în judecată, iar opt luni mai târziu a fost prins şi arestat în Suedia, însă a cerut azil politic, iar autorităţile din această ţară i-au acceptat cererea. De atunci, toate solicitările de extrădare au fost respinse de autorităţile suedeze.

De alfel, potrivit motivării, Bivolaru a depus copia traducerii legalizate ale unei adeverinţe emise de autorităţile din Suedia din care rezultă că statul suedez i-a asigurat acordarea unei pensii lunare în sumă de 7.863 de coroane suedeze. Potrivit cursului valutar, pensia lui Bivolaru din Suedia este de 3.800 de lei.

La dosar a mai fost depusă o copie după adresa Ambasadei Suediei în România înregistrată la Penitenciarul Bistriţa sub nr. 31555 din data de 29.05.2017 privind vizita unui consilier al ambasadei şi al unui consul al Suediei la Bivolaru.  La dosar au fost depuse mai multe caracterizări, una fiind semnată de un fost europarlamentar.

Cum a motivat Judecătoria

„Pe timpul detenţiei petentul nu a fost sancţionat disciplinar, dar nici nu a obţinut nicio recompensă”, motivează liberarea condiţionată. Asfel, comportamentul lui Bivolaru pe timpul detenţiei s-ar fi  încadrat în exigenţele specifice mediului carceral.
-    În faţa instanţei petentul a arătat că îşi însuşeşte vinovăţia faptei pentru care a fost condamnat, are remuşcări faţă de aceasta, conştientizează gravitatea şi consecinţele infracţiunii comise, iar perioada de privare de libertate a fost suficientă pentru ca acesta să-şi reevalueze valorile interne în sensul corijării comportamentului socialmente deviant.
-    Din actele existente la dosarul cauzei rezultă că petentul îşi poate asigura subzistenţa prin mijloace licite după o eventuală punere în libertate, şi va beneficia de sprijinul necesar readaptării sociale.
-    Instanţa mai are în vedere că petentul are 65 de ani, nu are antecedente penale şi implicit nu a mai beneficiat de liberare condiţionată, are un nivel ridicat de instruire, prezintă un grad superior de maturitate şi înţelegere a realităţii, toate acestea, împreună cu aspectele menţionate mai sus, dând asigurări superioare că acest petent nu va mai comite în viitor alte infracţiuni.
-    Datele cauzei nu atestă existenţa unui tipar infracţional sau a unei predispoziţii infracţionale, anumite vulnerabilităţi de natură psihică, sau existenţa unor elemente de patologie. Din contră evaluarea Penitenciarului Bistriţa atestă echilibrul psihic, nefiind semnalate aspecte dezadaptive.

Potrivit morivării Judecăriei Bistriţa, instanţa are convingerea că odată liberat condiţionat, Bivolaru  nu va mai recidiva în comiterea de noi infracţiuni şi se va reintegra definitiv în societate.

„Nu în ultimul rând instanţa constată că fapta pentru care a fost condamnat petentul a fost comisă în urmă cu 13 ani, fiind binecunoscut că eficienţa oricărei sancţiuni penale se diminuează odată cu îndepărtarea momentului executării sancţiunii de momentul comiterii activităţii ilicite, aspect care întăreşte concluzia instanţei că menţinerea în stare de privare de libertate a petentului nu este necesară, fiind lipsită de finalitate”, arată Judecătoria Bistriţa.

Eliberarea

Sentinţa Judecătoriei Bistriţa nu a fost atacată de procurori cu contestaţie. De altfel, în sala de judecată, procurorul a pus concluzii pentru liberarea deţinutului. Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a părăsit, săptămâna trecută Penitenciarul Bistriţa unde fusese încarcerat în urma condamnării definitive pentru act sexual cu un minor. „Voi vedea. Voi scrie cărţi”, le-a spus Bivolarul jurnaliştilor care l-au întrebat ce va face în continuare. El a afirmat că a fost tratat bine în penitenciar, că se simte bine şi că nu este vinovat. De asemenea, a negat că ar avea intenţia să acţioneze în judecată statul român.


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite