Biserica Ortodoxă Română de la Ierusalim ar fi fost vandalizată de un presupus extremist. Reacţia BOR şi a  Patriarhului Teofil al III-lea

Biserica Ortodoxă Română de la Ierusalim ar fi fost vandalizată de un presupus extremist. Reacţia BOR şi a  Patriarhului Teofil al III-lea

Patriarhul Teofil al III-lea, alături de Patriarhul Daniel / FOTO News.ro

Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost ţinta unei tentative de atac, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, condamnând această acţiune împotriva "bisericii surori", potrivit unui comunicat al Patriarhiei Ierusalimului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înregistrările unei camere de supraveghere arată un bărbat care ia cu asalt Biserica Ortodoxă Română din cartierul Musrara din Ierusalim, încercând să spargă uşa Bisericii Ortodoxe cu un bolovan. Bărbatul ar fi vrut să dea jos emblema Patriarhiei Române, reuşind să îndoaie şi crucea. Incidentul ar fi avut loc în noapte zilei de 2 februarie, relatează WAFA News Agency.

Identitatea bărbatului nu a putut fi verificată momentan de către „Adevărul”.
 
„Gestul de vandalism consumat astăzi împotriva Reprezentanţei Patriarhiei Române de la Ierusalim este, ca orice act de extremism dictat de raţiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreştin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părţi ale lumii.
 
Patriarhia Română mulţumeşte şi pe această cale publică Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului şi autorităţilor israeliene care au reacţionat solidar în condamnarea acestui act de barbarie, fie el azi şi minor. Un act contrar oricărei forme de religiozitate autentice.
 
La întrebarea „Cum să lecuieşti un fanatic?” a răspuns magistral chiar unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din Israel, Amos Oz.

Într-o societate care preţuieşte înţelept respectul pentru alteritate, lectura şi rugăciunea ne vor ajuta totdeauna să-l înţelegem mai bine pe celălalt, iar cultura dialogului va fi mereu semnul maturităţii şi al aristocraţiei de tip moral”, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu 
 
Patriarhul ortodox al Ierusalimului a avertizat vineri, printr-un comunicat, că "atacurile extremiste vizează din ce în ce mai mult biserici şi moschei din Ierusalim", reproşând autorităţilor că nu reuşesc să le stăpânească şi chiar "tolerează" astfel de acţiuni teroriste, care în final vor duce la amplificarea conflictelor din Oraşul Sfânt, fiind ţinut departe de "pace şi stabilitate". 
 
Înaltul ierarh a făcut apel la comunitatea internaţională să iniţieze un dialog cu guvernul israelian pentru stoparea acestor atacuri teroriste şi încetarea încercărilor din partea grupurilor extremiste de a leza caracterul mozaic al oraşului Ierusalim, intimidând creştini şi musulmani, atacând clerici, scriind graffiti pe pereţii lăcaşurilor de cult, care instigă la ură. 
 
Patriarhul a mai acuzat grupurile extremiste că vor să controleze proprietăţi ale Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, printre care Poarta Jaffa, Hotel Imperial, Hotel Petra şi alte bunuri imobile, folosind ca metode mita, şantajul şi presiuni ilegale.  
 
Patriarhul Teofil al III-lea a dat asigurări că Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului şi Biserica ortodoxă din Ţara Sfântă, de pe amblee maluri ale Râului Iordan, sunt alături de Biserica Ortodoxă Română şi de patriarhul Daniel şi oferă sprijin deplin în faţa acestui atac terorist ce reflectă ura extremiştilor israelieni faţă de religia creştină în general şi Biserica Ortodoxă în particular. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările