Biserica Greco-Catolică a pierdut procesul împotriva României la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că parohia Lupeni va rămâne în patrimoniul BOR
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că parohia Lupeni va rămâne în patrimoniul BOR

Camera Curţii Europene a Drepturilor Omului a decis că statul român nu a încălcat drepturile Bisericii Greco-Catolice în dosarul privind retrocedarea parohiei de la Lupeni, transferată în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române în perioada comunistă. Decizia poate fi contestată la Marea Cameră CEDO în următoarele trei luni.

n unanimitate, completul de şapte judecători ai Camerei CEDO pentru acest caz au decis că statul român nu a încălcat Articolul 6 § 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind dreptul la o audiere corectă şi nici Articolul 14 privind discriminarea, admiţând însă o încălcare a Articolul 6 § 1 în ceea ce priveşte durata procedurilor legale. 

„Curtea consideră că simplul fapt că reclamanţii consideră nedreapte criteriile stabilite într-o lege specială (decretul legislativ nr. 126/1990) este insuficient pentru a declara că dreptul reclamanţilor privind accesul la justiţie a fost încălcat”, se arată în motivarea judecătorilor. 

După dizolvarea, în 1948, a parohiei greco-catolice din Lupeni, a diocezei greco-catolice de la Lugoj şi a protopopiatul de la Lupeni, o biserică şi curtea acesteia, care au aparţinut Bisericii Greco-Catolice, au fost transferate în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, în 1967. În 2001, parohia, dioceza şi protopopiatul greco-catolice au demarat procedurile legale pentru retrocedarea bisericii şi curţii. 

În primă instanţă, greco-catolicii au avut câştig de cauză, însă decizia a fost întoarsă un an mai târziu, în 2010, de Curtea de Apel. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în 2011 să menţină hotărârea Curţii de Apel, care a motivat că bunurile trebuie să rămână în patrimoniul BOR pentru că majoritatea comunităţii locale, căreia îi aparţin biserica şi curtea, doresc ca aceasta să rămână la BOR. Această prevedere este inclusă într-o lege specială din 1990 (decretul 126/1990), care prevede că statutul legal al unei proprietăţi care a aparţinut Bisericii Greco-Catolice poate fi determinat de comisii alcătuite din reprezentanţi ai ambelor culte, în baza „dorinţelor comunităţii care se află în posesia proprietăţilor”. 

În 2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România într-un alt proces intentat de Biserica Greco-Catolică pentru că, din 1998 până atunci, nu dusese la bun sfârşit executarea hotărârii judecătoreşti conform căreia greco-catolicii din Bogdan Vodă (Maramureş) se pot ruga în biserica greco-catolică din localitate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite