Biroul Electoral îl contrazice iar pe Meleşcanu: organizarea secţiilor de vot din străinătate este atribuţia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meleşcanu a afirmat că BEC este responsabil pentru organizarea secţiilor de vot din străinătate
Meleşcanu a afirmat că BEC este responsabil pentru organizarea secţiilor de vot din străinătate

Teodor Meleşcanu a declarat vineri, în cea de-a doua sa conferinţă de presă ca ministru al Externelor, după demisia lui Titus Corlăţean, că organizarea secţiilor de vot pentru românii din diaspora este o atribuţie ce revine Biroului Electoral Central. În replică, Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate a emis un comunicat în care arată că legea stipulează că responsabilitatea revine, de fapt, Ministerului de Externe.

Leapşa cu responsabilitatea pentru organizarea secţiilor de vot din străinătate continuă, după ce Teodor Meleşcanu, numit luni ministru al Afacerilor Externe de premierul Victor Ponta, a subliniat în conferinţa de presă susţinută vineri că acesta revine Biroului Electoral Central (BEC).

În replică, Biroul electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate a emis vineri seară un comunicat în care reiterează că atribuţiile sale se limitează la „urmărirea, asigurarea şi respectarea dispoziţiilor legale de către toate instituţiile, autorităţile şi organismele implicate”, în timp ce „organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este o atribuţie ce revine Ministerului Afacerilor Externe”.

Biroul electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate informează că, în cadrul atribuţiilor reglementate de art. 20 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, urmăreşte şi asigură aplicarea unitară şi respectarea dispoziţiilor legale privitoare la alegeri de către toate autorităţile, instituţiile şi organismele cu responsabilităţi în materie electorală pentru organizarea scrutinului în străinătate.

În ceea ce priveşte organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate informăm că această atribuţie revine Ministerului Afacerilor Externe care, potrivit art. 12 alin. (3) din Legea nr. 370/2004, le stabileşte prin ordin ce se publică în Monitorul Oficial şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor.

În cadrul atribuţiilor ce revin Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate, menţionăm faptul că procedura de înlocuire a reprezentanţilor formaţiunilor politice în birourile electorale este reglementată de art.15 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, în sensul că reprezentanţii formaţiunilor politice în birourilor electorale pot fi înlocuiţi la cererea celor care i-au propus. În cazul în care reprezentaţii formaţiunilor politice absentează de la lucrările biroului electoral, inclusiv în ziua votării, nu se poate proceda la înlocuirea acestora cu persoane din lista întocmită de Ministerul Afacerilor Externe, aspect menţionat inclusiv în adresa BEC nr. 1444/C/07.11.2014.

Biroul Elecoral atrage atenţia că secţiile din diaspora ar putea să nu aibă suficient personal

„Având în vedere sesizările primite de la preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate potrivit cărora  anumiţi  membri ai birourilor, propuşi de formaţiunile politice, au anunţat că nu vor mai participa la lucrările secţiilor de votare în turul al II-lea al alegerilor, adresăm un apel ferm tuturor membrilor desemnaţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate să participe la operaţiunile electorale.

De asemenea reiterăm apelul şi către formaţiunile politice implicate de a face toate demersurile necesare pentru a asigura prezenţa reprezentanţilor desemnaţi în birourile electorale, în condiţiile în care buna desfăşurare a procesului de vot depinde inclusiv de prezenţa tuturor membrilor în cadrul biroului”, continuă comunicatul. 

Măsuri pentru fluidizarea procesului de votare

Referitor la modul de desfăşurare a procesului de votare informăm că votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00 (ora locală).

Potrivit art. 44 alin. 6 din Legea nr. 370/2004, accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor, pe cale de consecinţă în sala de vot se pot afla doar un număr de alegători egal cu numărul cabinelor de vot.  În afară de membrii biroului electoral al secţiilor de votare, de candidaţi şi de persoanele acreditate, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Potrivit dispoziţiilor art. 46 din Legea nr. 370/2004 şi precizărilor menţionate în adresa B.E.C. nr. 1503/C/11.11.2014, la ora închiderii secţiei de votare, ora locală 21.00, alegătorii care se află în sala de vot pot să-şi exercite dreptul de vot, iar prin sală de vot se înţelege doar încăperea unde se află cabinele de vot.

În vederea fluidizării procesului electoral în turul al II-lea al alegerilor pentru Preşedintele României,  Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate a procedat la completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, cu persoane din lista pusă la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, până la numărul maxim de 7 membri prevăzut de lege în toate secţiile din Europa şi America de Nord unde au fost înregistraţi mai mult de 100 de alegători în primul tur, dar şi în secţiile de pe celelalte continente unde s-au înregistrat mai mult de 500 de alegători.

De asemenea, s-a luat măsura majorării numărului de ştampile cu menţiunea VOTAT distribuite birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, s-a solicitat mărirea numărului cabinelor de vot amplasate în secţiile de votare, s-a pus în vedere Ministerului Afacerilor Externe să asigure mijloacele logistice necesare bunei desfăşurări a activităţii secţiilor de votare din străinătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite