Birchall, atac la adresa şefei CSM, Lia Savonea: Încalcă Constituţia, principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea
Lia Savonea

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, într-o scrisoare adresată preşedintelui CSM, Lia Savonea, susţine că CSM încalcă Constituţia, principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi principiul cooperaraii loiale între autorităţile statului, atunci când cere detalii privind acordurile încheiate cu alte state.

„Încercarea unor membri ai CSM de a-şi aroga un veritabil drept de veto cu privire la acţiunile externe ale ministrului Justiţiei este o imixtiune gravă şi inacceptabilă în activitatea puterii executive. Atitudinea acelor membri este de neînţeles, cu atât mai mult cu cât aceştia pun în discuţie relaţia cu unul dintre partenerii strategici ai României şi o propunere vizând consolidarea statului de drept,” arată Birchall, în scrisoarea trimisă Liei Savonea, şi citată de Ziare.com.

Birchall explică în scrisoarea trimisă la CSM că, deşi i-a cerut Liei Savonea să-i transmită în scris la ce întrebări vrea răspuns, şefa CSM nu a făcut acest lucru.

"Să înţeleg că totul a fost doar un demers menit să pună într-o poziţie delicată Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei, că CSM doreşte să se implice în organizarea vizitelor ministrului, excedand competenţelor legale?," se întreabă retoric ministrul.

Prin solicitarea făcută, CSM şi-ar fi depăşit competenţele. "Extinderea arbitrară a competenţelor CSM încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, definit de art. 1, alin 4, din Constituţia României, precum şi principiul cooperării loiale între autorităţile statului," scrie Birchall.

În sprijinul acestor afirmaţîi, ministrul citează mai multe decizii ale CCR. "Folosesc acest prilej să îi invit pe toţi membrii CSM să îşi desfăşoare activitatea în limitele misiunii esenţiale pe care acest for o are în arhitectură constituţională a României.

De asemenea, îmi exprim speranţa că astfel de conduite nu vor fi perpetuate sau tolerate la nivelul membrilor CSM," conchide Birchall.

De unde a pornit scandalul

În urmă cu două săptămâni, Lia Savonea şi mai mulţi membri CSM apropiaţi acesteia i-au cerut ministrului să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr. "O foaie de parcurs pentru statul de drept? Sper că nu este greu să va concentraţi puţin. Să va gândiţi, să va amintiţi dacă aţi făcut un asemenea document privitor la statul de drept din România?" au curs întrebările Liei Savonea.

În plus, judecătorul Gabriela Baltag, membru în CSM, a ridicat tonul în şedinţa şi i-a cerut Liei Savonea să o întrebe pe Viorica Dancila dacă i-a dat mandat Anei Birchall pentru a semna un astfel de document.

Birchall este unul dintre puţinii membri CSM (ministrul Justiţiei este membru de drept) care se contreaza cu şefa CSM, notează publicaţia Ziare.com.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite