VIDEO Cod galben de vânt prelungit pentru Capitală şi 6 judeţe. Pompierii încearcă să îndepărteze copacul căzut aseară pe Spitalul Obregia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vântul puternic de ieri din Capitală a pus la pământ 146 de arbori. 80 de autoturisme au fost distruse. La lăsarea întunericului un arbore s-a prăguşit peste un corp de clădire al Spitalului Obregia. Opt pacienţi din patru saloane au fost evacuaţi. Pompierii încearcă astăzi să îndepărteze copacul. ANM a prelungit până miercuri la ora 3.00 Codul galben de vânt pentru Bucureşti şi şase judeţe.

La Spitalul Obregia din Capitală a fost trimisă o autoscară pentru a acţiona la îndepărtarea copacului căzut pe un corp de clădire, împreună cu resurse de la Autoritatea Domeniului Public Sector 4, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Şi Primăria Capitalei a informat că opt pacienţi din patru saloane au fost mutaţi preventiv după ce un copac s-a prăbuşit peste clădire, urmare a furtunii. „În ceea ce priveşte situaţia de la Spitalul Obregia, vă informăm că acesta nu este evacuat”, a arătat Primăria Capitalei.

„La faţa locului intervine ADP Sector 4 cu două utilaje şi cu 20 de oameni, numai că arborele fiind foarte mare şi foarte înalt ne depăşeşte pe noi din punct de vedere tehnic, în sensul că nu putem ajunge cu utilajele noastre la o înălţime atât de mare pentru a tăia tot acest arbore. Acum acţionează cei de la ADP, urmând ca în scurt timp să intervină şi pompierii care să taie partea de sus a arborelui. Probabil că în cel mult două ore se va rezolva aici problema, după ce vor interveni şi cei de la pompieri”, a declarat, pentru „Adevărul”, Cristian Zărescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sector 4. 

Potrivit acestuia, reprezentanţii ADP Sector 4 au tăiat chiar şi nişte garduri pentru ca pompierii să poată interveni. „Noi am fost chemaţi doar să îndepărtăm pericolul. Acest copac afectează siguranţa imobilului. Verificări facem în tot sectorul iar arborii care sunt în pericol să se prăbuşească sunt toaletaţi sau tăiaţi. În cazul acestui arbore, are diametrul de un metru jumate”, a completat oficialul. 

146 de copaci doborâţi de furtună în Capitală

Două persoane au fost transportate la spital după ce au fost rănite de copaci căzuţi din cauza vântului puternic din Bucureşti, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, potrivit sursei citate, în Capitală au fost rupţi de vânt 146  de copaci, 85 de vehicule au fost avariate şi s-au înregistrat alte 30 de situaţii de urgenţă. SItuaţia din Ifov: 7 copaci căzuţi, un autoturism avariat, o curte inundată şi s-au înregistrat alte 2 situaţii de urgenţă. 

În ultimele 24 de ore au fost preluate 993 apeluri, in urma carora au fost gestionate 424 intervenţii, din toate categoriile: incendii, prim ajutor, descarcerare, salvare de la înăltime, etc. Dintre acestea, 186 au fos t aferente codului meteorologic. Media numarului de interventii/zi este în general între 220-250, potrivit sursei citate.

C

odul galben de vânt pentru Bucureşti a fost valabil iniţial până marţi la ora 23.00, ulterior fiind prelungit până miercuri la ora 3.00.

Detalii despre vijelia de aseară în articolul „Furtuna loveşte aprig Capitala: 2 persoane rănite, 146 de copaci doborâţi, 80 de maşini avariate”

ANM a prelungit codul galben de vânt

ANM a prelungit până miercuri la ora 3.00 codul galben de vânt pentru Bucureşti şi şase judeţe, iniţial avertizarea fiind până marţi la ora 23.00. Pentru Bucureşti, meteorologii anunţă  intensificări ale vântului care temporar vor atinge la rafală 55 - 60 km/h.

De asemenea, codul galben vizează şi zonele joase ale judeţului Buzău, precum şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi. În acest zone, sunt aşteptate intensificări ale vântului care temporar vor atinge la rafală 55 - 75 km/h.

Care este situaţia în ţară

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în urma fenomenelor meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore, caracterizate de ploi şi intensificări ale vântului, s-au înregistrat efecte negative în judeţele Argeş, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Timiş şi Teleorman, dar şi în Bucureşti.

Pompierii militari au intervenit, la nivel naţional, pentru evacuarea apei din 25 curţi şi beciuri inundate, dar şi pentru îndepărtarea a 167 de copaci doborâţi de vântul puternic.

De exemplu, la Braşov, un copac a căzut pe două ambulanţe în curtea Crucii Roşii, în Teleorman s-a intervenit pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe carosabil în localităţile Alexandria şi Roşiorii de Vede şi pentru evacuarea apei din 18 curţi, în localităţile Videle şi Pietroşani.

În judeţul Timiş, pompierii au lucrat la egajarea unor elemente de construcţie căzute pe carosabil în municipiul Timişoara, trei stâlpi căzuţi în localitatea Sannicolaul Mare şi trei copaci în localităţile Timişoara, Giroc şi Cosaba.

Din cauza vântului extrem de puternic, porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud, Mangalia şi Midia au fost închise. 

Cele mai multe intervenţii au fost însă în Bucureşti, unde două persoane au fost rănite, 146 de copaci au fost doborâţi de vânt, avariind 85 de autoturisme.

Potrivit IGSU, la ora transmitrerii acestei ştiri, nu mai sunt intervenţii în derulare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite