Berbeceanu, despre cazul poliţistului împuşcat: Interesul este ca poliţia să fie uşor de controlat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 72 de ore de la uciderea subofiţerului Cristian Amariei ministrul de Interne Carmen Dan este în continuare pusă la zid pentru faptul că nu şi-a făcut timp să doteze Poliţia deşi ar fi avut bani dacă ar fi aleas ca în locul gazelor lacrimogene folosite la 10 august să fi cumpărat veste antiglonţ.

Criminalul care l-a împuşcat pe subofiţerul de poliţie Cristian Amariei dormea cu pistolul la brâu când a fost prins. Nu mai puţin de şase gloanţe avea pe ţeavă Marcel Lepa când a fost dezarmat de mascaţii de la trupele speciale care l-au capturat ieri dimineaţa într-o casă din comuna Remetea Mare, la şapte kilometri distanţă de locul crimei. „Arma găsită asupra suspectului este de origine sârbească şi are calibru 7.65 mm. Mai avea şase cartuşe gata de folosit”, au explicat oamenii legii. În momentul capturării, suspectul arăta epuizat şi se plângea de durerile provocate de cele două gloanţe trase în el de poliţişti, fiind transportat de urgenţă la Spitalul Municipal din Timişoara unde a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda i-a felicitat pe poliţişti pentru capturarea lui Marcel Lepa însă a reiterat ideea unei organizări defectuoase a misiunii iniţiale de reţinere. „Eu mă refer strict la organizarea misiunii, nu la intervenţie”, a declarat acesta.

Lipsa vestelor antiglonţ, un element esenţial

Şeful Poliţiei nu a spus însă nimic despre faptul că poliţistul ucis a fost trimis în misiune fără o vestă antiglonţ şi înarmat cu un pistol Carpaţi din anii 70. Asta în contextul în care tot mai multe voci din sistem acuză conducerea Ministerului de Interne de dezinteres în a asigura şi cele mai elementare mijloace de protecţie poliţiştilor care-şi fac datoria în stradă. „Factorii de decizie de la cel mai înalt nivel al MAI mereu au luat hotărâri, mai ales financiare, ce au dezavantajat Poliţia Română, în favoarea altor structuri. Dezinteresul voit este generalizat, având ca unic scop o poliţie slabă, săracă şi înfometată. Carmen Dan se laudă că a început dotarea poliţiei cu aceste echipamente. Adevărul e că a dotat-o, în doi ani cu circa 3600 de veste antiînjunghiere şi antiglonţ, la 40.000 de poliţişti”, a declarat vicepreşedintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor din România SNPR Decus, Bogdan Bănică.

Aceşti poliţişti din Timiş nu cred că au văzut veste antiglonţ decât în filme Traian Berbeceanu

La rândul lui, comisarul Traian Berbeceanu, fostul comandant al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate în Alba, susţine că înzestrarea poliţiştilor cu minimul de echipamente pentru siguranţă este imperios necesară, subliniind că în astfel de cazuri o vestă antiglonţ ar fi putut salva viaţa colegului lor. „Sunt cei care spun, referitor la acest episod nefericit, că o vestă antiglonţ nu l-ar fi salvat pe poliţist. Sigur, la noi mortul e mereu de vină, şi refuzăm să ne uităm la cauzele fundamentale. O vestă antiglonţ schimbă toată dinamica într-o astfel de situaţie, pentru că, în primul rând suspectul trebuie să se concentreze asupra zonelor care nu sunt protejate de vestă. Este un efect psihologic, suspectul se gândeşte de două ori înainte să riposteze. Iar poliţistul are o altă încredere când merge în misiuni, vesta îi protejează pieptul, spatele, ştie altfel cum să se expună. În acest caz avem deocamdată doar supoziţii, nu ştim dacă prima lovitură a fost cea în piept. Ce să mai vorbim de antrenament, când un poliţist are parte de maxim 2 trageri pe an cu şase cartuşe. A existat mereu scuza că nu sunt bani, însă am văzut că au existat bani pentru înarmarea jandarmeriei. Interesul general al clasei politice este ca poliţia să fie slabă şi uşor de controlat. La fel ca şi Justiţia, pe care au atacat-o constant în ultimii ani”, subliniază comisarul.

Jandarmeria înzestrată în timpul protestelor anti-PSD

După intervenţia violentă a forţelor de ordine de la protestul diasporei din 10 august, Jandarmeria a secretizat informaţiile cu privire la cantitatea de gaze, grenade lacrimogene si numărul recipientelor de spray folosite. Parchetul General, care a deschis un dosar penal în această cauză, a făcut publice substanţele folosite, iar din datele din sistemul de achiziţii publice arată că grenadele, spray-urile şi cartuşele lacrimogene achiziţionate cu cîteva săptămâni înainte au costat peste 100.000 de euro, echivalentul a circa 5.000 de veste antiglonţ. În acest demers, liderii din opoziţie văd o alegere dictată de interesele politice de moment. „În contextul în care a existat 10 august şi protestele masive anti-PSD, actuala guvernare a prioritizat Jandarmeria, care îi apără pe ei, şi a lăsat la urmă poliţia naţională, care ne apără pe noi. Nu e deloc întâmplător, când faci un buget te întrebi – ce am nevoie? Iar interesul propriu a fost să ţină sub control valul de proteste”, arată Claudiu Nasui, deputat USR.

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi este de părere că strategia fostului lider PSD, Liviu Dragnea dar şi a ministrului de Interne, Carmen Dan, a fost de a transforma Jandarmeria în arma de casă a PSD.„Strategia a fost să definească o serie de duşmani (SPP, SRI) de unde să taie bani doar pentru a face rău şi a arată că lupta cu "statul paralel" şi, pe de altă parte, să îşi asigure propria structură loială de unde să primească şi protecţie, şi informaţii, şi posibilitatea de reprimare a protestelor şi opoziţiei. Pentru asta a fost aleasă Jandarmeria, unde au existat şefi servili. La mijloc au picat restul structurilor, cum ar fi Poliţia sau trupele de elită SIAS, care au fost neglijate, păstrate la cote de avarie sub aspect bugetar şi legislativ, pentru că banii şi toate atribuţiile legale trebuiau să meargă la Jandarmerie. Carmen Dan e aşadar foarte, foarte vinovată pentru criza de înzestrare din Poliţie, pentru că singura ei preocupare în ultimii trei ani a fost să asigure bani şi legi pentru jandarmi, lansându-i pe poliţişti cu dotări învechite şi cu norme depăşite. Oamenii din Poliţie trăiesc de ani de zile cu această nedreptate, că indiferent ce ar face ei tot vor fi ignoraţi din raţiuni politice.

Ucigaşul poliţistului, respectuos cu vecinii 

Ionel Marcel Lepa a fost capturat la aproximativ 38 de ore de la momentul în care i-a luat viaţa subofiţerului. O familie care locuieşte lângă casa în care a fost prins Lepa a declarat că fugarul locuia de aproximativ o lună acolo şi era foarte respectuos cu vecinii. Aceeaşi vecini au declarat că, de fiecare dată când l-au văzut pe bărbat, acesta avea ochelari de soare pe ochi, o şapcă în cap şi borseta în care i-a fost găsit pistolul. 

După capturare, Marcel Ionel Lepa a fost dus la spital, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Medicii i-au extras două gloanţe pe care le-a încasat când a fost urmărit de un poliţist. După aproximativ 2-3 zile de spitalizare, Lepa ar putea fi dus la Parchetul Tribunalului Timiş pentru audieri. Procurorii îl acuză de trei comiterea a trei infracţiuni:  ultraj în varianta omorului calificat comis asupra unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept. Dacă va fi găsit vinovat, având în vedere antecedentele sale penale, dar şi faptul că a omorât un poliţist în timp ce încerca să fugă de executarea unei pedepse cu închisoarea, Lepa riscă închisoare pe viaţă. De altfel, surse judiciare au declarat că procurorii vor cere pedeapsa maximă. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite