Beraru şi-a schimbat numele şi se plimbă prin Costa Rica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri acuzat pentru fraudarea societăţii Ci-Co este căutat în întreaga lume, dar are mai multe paşapoarte şi, imediat după ce este localizat, îşi pierde repede urma. Sorin Beraru a scăpat de un nou mandat de arestare. El este de negăsit, şi-a schimbat numele în Bar Or Shmuel şi a fost localizat în Costa Rica.

La sfârşitul anului trecut, Curtea de Apel Bucureşti a decis că cel considerat „creierul" fraudării societăţii Ci-Co este sub puterea unui mandat similar încă din anul 2001, astfel că nu se mai impune arestarea lui pentru fapte similare. Procurorii anticorupţie au cerut din nou arestarea lui Beraru, arătând că, în 1999, cu complicitatea unor foşti directori din cadrul Fondului Proprietăţii de Stat, a creat statului român un prejudiciu de peste 34 de milioane de lei (aproape 10 milioane de dolari la nivelul anului 1999). DNA a arătat că Beraru se sustrage anchetei şi chiar şi-a schimbat numele în Bar Or Shmuel. Procurorii au emis pe numele său mai multe mandate de aducere, atât la adresele din Bucureşti, cât şi la cele din Israel, însă omul de afaceri este de negăsit.

Acuzaţii grave

În 2002, Parchetul General i-a trimis în judecată pe Sorin Beraru, Dumitru Dulămescu, Emil Alin Giurgiu - fost director general al FPS, Corneliu Mândrescu, Dan Gozia, Cornel Nica, Mihail Dimonie - foşti directori FPS, Graţian Mircea Ilie - fost director al Registrului Român al Acţionarilor, Ion Condoiu - consilier al preşedintelui SIF Muntenia, Horia Teodor Mihăescu - preşedinte SIF Muntenia, Ion Stanciu - şef serviciu SIF Muntenia, Elena Vasiliu - director Cooperativa Furnica, Octavian Bănică - fost şef serviciu FPS şi pe Nelu Rădulescu - fost şef serviciu FPS. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, spălare de bani, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Presupuşii complici

La 30 martie 1999, Fondul Proprietăţii de Stat - reprezentat de Emil Alin Giurgiu, Corneliu Mândrescu, Dan Gozia, Mihail Dimonie, Octavian Bănică şi Nelu Rădulescu - a cesionat cu încălcarea dispoziţiilor legale pachetul majoritar de acţiuni la societatea Ci-Co. Astfel, s-a produs statului român un prejudiciu de peste 34 de milioane de lei. FPS a cesionat pachetul majoritar la o valoare nominală a acţiunilor de cinci milioane de lei, reprezentând 70 la sută din pachetul de acţiuni al Ci-Co SA.

Interpuşii lui Sorin Beraru

La 31 martie 1999, SIF Muntenia - reprezentată prin Cornel Nica - a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Ci-Co pe piaţa Rasdaq către Sorin Beraru, Pharmatech Ltd. Bahamas şi Grupul Industrial Titan, tranzacţie anulată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru legături concertate între cumpărători.Astfel, s-a constatat că în spatele firmelor Pharmatech Ltd. şi Grupul Industrial Titan s-a aflat Sorin Beraru - care, prin interpuşi, controla şi coordona activitatea acestor firme.

După ce a preluat pachetul majoritar al Ci-Co, Sorin Beraru, prin intermediul lui Dumitru Dulămescu şi al Elenei Vasiliu, a transferat o parte din sumele aflate în conturile societăţii (respectiv 3,6 milioane de dolari) în conturile Cooperativei Furnica. În aceeaşi zi, suma de 3,6 milioane de dolari a fost virată în conturile unor societăţi controlate de Beraru (Phoenixmed, Iteragent, Roland, Multisistem Industry). În urma acestor operaţiuni, Ci-Co SA a fost prejudiciată cu suma de 900.000 de dolari. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite