Becali, pledoarie după pledoarie în faţa magistraţilor. Latifundiarul cere din nou să iasă din închisoare câteva zile ca să-şi vadă familia şi fratele

Becali, pledoarie după pledoarie în faţa magistraţilor. Latifundiarul cere din nou să iasă din închisoare câteva zile ca să-şi vadă familia şi fratele

Gigi Becali, din nou în faţa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 4    FOTO Adevărul

Gigi Becali continuă şirul pledoariilor în faţa instanţei pentru a obţine câteva zile de libertate. Latifundiarul a cerut  miercuri magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 4 să îi admită contestaţia împotriva sancţiunii prin care i-a fost interzis să muncească timp de o lună, astfel încât să poată ieşi din penitenciar să îşi viziteze familia. Instanţa urmează să ia o decizie cu privire la contestaţia depusă de Becali.

Finanţatorul Stelei a contestat o decizie a judecătorului delegat prin care i se interzice să muncească o lună, după ce a folosit cartela telefonică a unui alt deţinut din Penitenciarul Jilava. Asta deoarece abaterea disciplinară îl împiedică pe Becali să ceară să iasă câteva zile din închisoare, pentru a-şi vedea familia.

„Am cinci luni şi jumătate de puşcărie. Eu vreau să merg să îmi văd familia. Eu, dacă nu aveam incidentul acesta, având purtare bună, puteam să iau regim deschis. O simplă decizie a dumneavoastră înseamnă cinci zile de libertate. Vreau să mă duc acasă să îmi văd soţia şi fetele. (…) La noi, la machedoni, doar bărbaţii merg la penitenciar, la vizite. Nu mi-am văzut soţia şi fetele de cinci luni. Nu mai ştiu cum arată“, a cerut Gigi Becali, în faţa instanţei.

Deţinutul care i-a cedat cartela lui Becali sare în apărarea latifundiarului

Prezent în faţa judecătorilor, deţinutul de la care Becali a cerut cartela a declarat că i-a dat-o de bunăvoie, fără să fie recompensat în niciun fel.

„Precizez că nu mi-a cerut cardul ca să vorbească singur la telefon şi convorbirea a avut loc în prezenţa mea. Nu i-am cerut niciun favor lui Gigi Becali şi vreau să menţionez că într-o duminică, venind de la biserică, Gigi l-a întrebat pe director dacă poate folosi şi cardurile altor persoane private de libertate, întrucât nu-i ajungeau minutele lui. Atunci, i s-a dat acceptul“, a spus deţinutul de la care Becali a împrumutat cartela telefonică.

Avocatul lui Becali a declarat că acesta a fost sancţionat pe nedrept, întrucât folosirea cartelei de telefon a unui alt deţinut nu era interzisă în cadrul regulamentului de ordine interioară. Mai mult, susţine avocatul Bogdan Vlad, deţinuţilor le-a fost comunicată în mod explicit schimbarea regulamentului la 8 august, adică ulterior abaterii disciplinare a lui Becali.

Pe de celalaltă parte, procurorul prezent la instanţă a solicitat respingerea plângerii formulate de Becali. „La data de 1 august, în urma discuţiei telefonice, au avut loc două abateri disciplinare, respectiv folosirea unui aparat în penitenciar care nu-i aparţinea deţinutului şi comunicarea cu exteriorul“, a spus procurorul, citat de Mediafax. 

În august 2013,  conducerea Penitenciarului Jilava l-a sancţionat disciplinar pe Becali pentru că a folosit cartela unui deţinut pentru a telefona în afara închisorii. Sancţiunea îl poate afecta pe acesta şi la eliberarea condiţionată.

Gigi Becali, condamnat la închisoare pe 20 mai 2013

Pe 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza“, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pledoariile lui Becali în faţa magistraţilor pentru a-şi obţine libertatea

În 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.

Becali a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, recursul urmând să fie judecat la 1 octombrie. Decizia a fost atacată cu recurs şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care ceruse un spor de pedeapsă de un an, pe motiv că Becali a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional.

În 19 iunie, cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, hotărârea fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 14 august, a respins recursul formulat de finanţatorul Stelei.

La 10 iulie, cererile lui Gigi Becali şi Dumitru Cioflină de schimbare a regimului de detenţie din semideschis în deschis, astfel încât să poată fi lăsaţi să iasă din penitenciar între anumite ore, au fost respinse de Judecătoria Sectorului 5, hotărârea instanţei fiind definitivă. Două zile mai târziu, o altă solicitare a lui Becali, de învoire pentru a participa la înmormântarea mătuşii sale, a fost respinsă de conducerea Penitenciarului Jilava.

Tot în iulie, Gigi Becali a vrut să se înscrie pentru admiterea la Facultatea de Teologie a Universităţii Bucureşti, însă nu a primit acordul necesar de la Arhiepiscopie, deoarece se află în detenţie, iar instituţia de învăţământ superior are numai cursuri de zi.

În 26 august, Becali a cerut transferul de la Penitenciarul Bucureşti Jilava într-o altă unitate de detenţie, însă conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a decis ca solicitarea să fie reanalizată după finalizarea dosarelor pe care acesta le are la instanţele din Capitală.

La 1 octombrie, finanţatorul Stelei a cerut Curţii de Apel Bucureşti, la judecarea recursului faţă de contopirea pedepselor, să nu mai fie chemat la instanţă timp de două luni, pentru că are probleme medicale cu spatele, magistraţii stabilind un nou termen în această cauză pentru 26 noiembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările