Condamnaţii în Dosarul „Schimbul de Terenuri” stau în aceeaşi celulă. Sebastian Lăzăroiu: graţierea lui Becali nu o decide pur şi simplu preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Supremă a decis ca cei trei inculpaţi să stea după gratii FOTO Adevărul
Curtea Supremă a decis ca cei trei inculpaţi să stea după gratii FOTO Adevărul

George Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină împart pentru 21 de zile aceeaşi cameră de detenţie la Penitenciarul Rahova. Condamnaţii în dosarul schimbul de terenuri pot participa la activităţi recreative şi se pot plimba două ore în curtea penitenciarului. Gigi Becali a anunţat că va cere graţierea preşedintelui Băsescu.

UPDATE Gigi Becali i-a cerut avocatului său Bogdan Vlad să redacteze cererea de graţiere către preşedintele Băsescu, informează Mediafax. Potrivit avocatului, cererea se va sprijini pe argumente predominant personale şi nu va invoca articole din legea privind graţierea. Vlad a mai spus că cererea de graţiere va fi depusă la Cotroceni fie la sfârşitul acestei săptămâni, fie la începutul săptămânii viitoare.

UPDATE  Procedura graţierii este complicată. E nevoie de o analiză şi se întocmeşte un dosar. Aşa a afirmat consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu care a acceptat să discute sentinţa de condamnare la închisoare primită de omul de afaceri Gigi Becali.

Recunoscând că este o chestiune ipotetică, întrucât fostul europarlamentar nu a făcut încă cererea de graţiere, Lăzăroiu a recunoscut că e trebuie urmată o întreagă procedură.

 

„Nu decide pur şi simplu preşedintele”, a explicat consilierul prezidenţial, pentru Radio France International.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decrete de graţiere individuală "din motive umanitare"

Preşedintele Băsescu a semnat de-a lungul celor două mandate prezidenţiale decrete de graţiere individuale pentru persoane condamnate, însă, de fiecare dată s-a precizat că motivul a fost „umanitar”, „având în vedere vârsta înaintată şi starea de sănătate, precum şi situaţia familială a acestora”. Astfel, cei condamnaţi fie câştigau singura sursă de venit a unei familii cu mulţi copii, fie erau foarte bătrâni şi, de cele mai multe ori, bolnavi. În cazul unor graţieri, preşedintele Băsescu a dispus doar amânarea executării pedepsei.

Spre exemplu, pe 31 mai 2009, Traian Băsescu a semnat decretul de graţiere pentru Dalia Stoica, aflată în Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova şi care mai avea de executat 3 ani şi jumătate de închisoare. Stoica fusese închisă pentru furt calificat, însă avea acasă nouă copii minori, cu vârste între un an şi jumătate şi 17 ani.

La 1 aprilie 2009, preşedintele a semnat decretul de graţiere individuală pentru Constantin Dima, închis pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. Traian Băsescu a aprobat decretul prin care Dima, în vârstă de 78 de ani şi cu o stare de sănătate precară, nu mai trebuie să execute restul de un an de închisoare. Acesta era închis la Penitenciarul din Iaşi.

Preşedintele a semnat şi decrete pentru amânarea executării pedepsei. Nicoleta Constantin a fost condamnată la cinci ani şi două luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, şi a primit, la 26 mai 2009, decretul prezidenţial pentru amânarea executării pedepsei întrucât are şase copii minori şi este singura care îi poate întreţine

Care este procedura graţierii

Graţierea, potrivit legii privind graţierea şi procedura acordării de graţiere, „este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori comutarea acesteia în una mai uşoară”. Aceasta poate fi acordată individual de preşedintele României prin decret sau putem vorbi de o graţiere colectivă pe care o acordă Parlamentul prin lege organică.

Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, numai după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Cererea de graţiere poate fi făcută fie de persoana condamnată, fie de familia acesteia, ori de soţia condamnatului sau rudele acesteia.

Cererea de graţiere trebuie să conţină:

  • datele de identificare al persoanei condamnate şi pedeapsa
  • copia legalizată a hotărârii definitive de condamnare
  • certificatul de cazier judiciar
  • acte de stare civilă
  • certificate medicale
  • rapoarte de anchetă socială
  • orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare în susţinerea cererii sale

Pentru a da curs unei solicitări de graţiere, Preşedintele poate solicita, atunci când socoteşte necesar, avize consultative din partea Ministerului Justiţiei, dar şi din partea altor instituţii ce au legătură cu situaţia condamnatului.

Prin decret prezidenţial, se pot graţia una sau mai multe pedepse. În situaţia respingerii cererii de graţiere, actul de respingere va fi comunicat persoanei care a introdus cererea, în termen de 30 de zile de la data adoptării deciziei de către Preşedintele Romaniei.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, a declarat marţi că 

În prima zi de detenţie, Becali, Babiuc şi Cioflină au mâncat la micul dejun margarină, ceai, pâine şi marmeladă, iar la prânz vor primi supă de găluşte şi iahnie de fasole cu cârnaţi. La cină vor mânca tocăniţă de legume, a mai spus Gabriela Livadariu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Rahova, după cele 21 de zile de carantină se va stabili în ce regim vor executa cei trei pedepsele şi dacă vor fi transferaţi la o altă închisoare.

George Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării, au fost încarceraţi luni seara în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti – Rahova.

Latifundiarul din Pipera, deputatul George Becali, finanţator al echipei Steaua, a fost condamnat definitiv, luni, de Curtea Supremă la trei ani de închisoare cu executare, iar fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare.

În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioana Babiuc, instanţa a dispus menţinerea achitării decise de cei trei judecători ai instanţei de fond.

Vârsta îi ajută să scape mai devreme din închisoare

Potrivit Codului Penal, bărbaţi trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o condamnare de cel mult 10 ani. Astfel că, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc (75 de ani) şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină (70 de ani) ar putea fi eliberaţi după cel mult opt luni de închisoare din cei doi ani la care i-au condamnat judecătorii Instanţei Supreme.

George Becali, în vârstă de aproape 55 de ani, care a fost condamnat la trei ani de închisoare în acelaşi dosar, ar putea fi pus în libertate după cel puţin doi ani.

Dacă vor munci după gratii sau vor elabora lucrări ştiinţifice, invenţii sau inovaţii, cei trei ar mai putea beneficia de o reducere a pedepsei.

Potrivit deciziei de luni a Curţii Supreme, lui Becali îi vor fi scăzute zilele din intervalul 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv în dosarul sechestrării de persoane.

Citeşte mai multe ştire pe aceeaşi temă:

Verdict în dosarul „Schimbul de terenuri”. Gigi Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc au ajuns după gratii

Becali, Babiuc şi Cioflină au fost duşi la Penitenciarul Rahova

Cât va executa Gigi Becali din pedeapsa de trei ani dictată în dosarul „Schimbul de terenuri”

Gigi Becali le-a construit casele oamenilor din Rast. Localnicii îi cer acum lui Traian Băsescu să îl graţieze

Jucătorii Stelei după arestarea lui Gigi Becali: „Nicio echipă nu a funcţionat prea mult având patronul în închisoare”

Cele mai tari bancuri cu Becali, după încarcerarea sa: După ce a făcut schimb de terenuri, face şi schimb de locuinţe

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite