BEBA. Familia Băsescu, generaţia următoare. Medicul Bogdan Marinescu: cezarienele, o modă la românce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu susţine că nepoţica seamănă cu el FOTO Facebook
Traian Basescu susţine că nepoţica seamănă cu el FOTO Facebook

Deşi s-a născut prematur, cu trei săptămâni mai devreme, nepoţica preşedintelui Traian Băsescu stă cu mama ei în rezervă, mănâncă ori de câte ori cere, iar aseară a făcut şi prima băiţă. „A fost alăptată la scurt timp după ce s-a născut”, au declarat surse din cadrul echipei care a asistat la naşterea micuţei. De altfel, acest lucru a fost confirmat şi de preşedintele ţării, care ieri la prânz şi-a vizitat fiica şi nepoţica la spital.

„Mă bucur că e sănătoasă, că a supt deja, ceea ce e foarte bine. Seamănă cu mine, sigur”, a spus Băsescu vizibil emoţionat la ieşirea din Spitalul Universitar.

Însărcinată în 35 de săptămâni, Elena Băsescu (33 de ani) s-a prezentat sâmbătă seara, în jurul orei20.00, la Spitalul Universitar pentru că nu se simţea bine. Crezând că este doar o stare de moment, tânăra nu a anunţat pe nimeni că se duce la control. După  ce au consulatat-o însă, medicii coordonaţi de doctorul Mariana Cîrstoiu, soţia managerului unităţii sanitare şi fina preşedintelui ţării, au hotărât să o interneze. 

Bebeluşul a venit pe lume prin cezariană, în jurul orei 3.30 şi a avut la naştere puţin peste 2.700 grame şi 47 de centimetri, obţinând nota nouă de la echipa medicală care a asistat-o. Proaspăta mămică şi-a alăptat fiica încă din prima oră de la naştere. 

De altfel, micuţa, care s-a născut la exact un an de la căsătoria Elenei Băsescu cu Bogdan Ionescu, împarte deja salonul cu mama sa. În plus, după cum au explicat reprezentanţii instituţiei medicale, cele două ar putea fi externate în următoarele două-trei zile. „Atât starea mamei, cât şi cea a copilului sunt în parametri normali de evoluţie“, a declarat ieri doctorul Leonard Grecescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar.

BĂSESCU: „AM PRIMIT NOBILUL TITLU DE BUNIC“

Dacă Maria Băsescu a fost tot timpul lângă Elena şi fiica ei, Traian Băsescu şi-a văzut nepoţica ieri la prânz. „Am primit nobilul titlu de bunic”, a declarat şeful statului la finalul vizitei. 

„Naşterea a fost prematură, copilul fiind aşteptat abia peste trei săptămâni. Doctorii au decis că este mai bine ca operaţia să aibă loc la acest moment. Am şi ţinut-o în braţe. Mă bucur că e sănătoasă, că a supt deja, ceea ce e foarte bine. Seamănă cu mine, sigur. Se vede, că s-a şi grăbit să iasă”, a adăugat preşedintele. Traian Băsescu a explicat că numele nepoatei sale va fi stabilit de Elena Băsescu şi de ginerele său. Printre numele vehiculate în presă se regăsesc Maria Sofia, Maira şi Raisa Sofia. 

 „STATUL ASIGURĂ ORICE FEL DE NAŞTERE“

Întrebarea care a stat pe buzele multora a fost legată de alegerea Elenei Băsescu de a naşte într-un spital de stat, în condiţiile în care tot mai multe românce optează pentru alternativa privată, unde costurile sunt ridicate, iar condiţiile ca ale unui hotel de 4-5 stele.

Cu o explicaţie s-a grăbit să iasă chiar ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Demnitarul a declarat că sistemul sanitar românesc este capabil să asigure, azi, orice fel de naştere. 

„Sistemul sanitar românesc este capabil să asigure orice fel de naştere pentru orice fel de copil, inclusiv prematuri. Ştiţi foarte bine că avem multe maternităţi modernizate, avem multe altele în lucru pentru modernizare, care pot oferi condiţii normale oricărui cetăţean”, a spus Nicolăescu. Acesta a adăugat că nu a fost informat despre faptul că Elena Băsescu a ajuns de urgenţă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. 

ANUNŢUL DIN FEBRUARIE 

Preşedintele Traian Băsescu a fost primul care a confirmat că fiica sa, Elena Băsescu, aşteaptă un copil. Invitat într-o emisiune televizată, la mijlocul lunii februarie, şeful statului s-a ferit să dea prea multe detalii, dar a subliniat că nu se va sfii să iasă cu nepotul sau nepoata la plimbare prin parc. ;

ROMÂNCELE VOR CEZARIANĂ

În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca numai 30% din totalul femeilor însărcinate să nască prin cezariană şi numai când sunt înregistrate condiţiile speciale, aproape 70% din românce apelează la naşteri pe cale chirurgicală, devenind campioane mondiale la acest capitol. 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în perioada 2005 - 2013, numărul operaţiilor de cezariană a crescut de la 47.255 pe an, la 78.254 pe an.

Cezariana la cerere, o modă în România

„Cezariana nu e plombă sau o extracţie, ci este o intervenţie chirurgicală complexă care implică riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru copil”, atrage atenţia profesorul Bogdan Marinescu. Ginecologul susţine că femeile din România solicită tot mai des să nască prin cezariană pentru că le este frică de naşterea pe cale naturală. 

„Pentru a efectua o cezariană într-un spital public, trebuie să existe o indicaţie – fie că e legată de vârsta pacientei, fie că e legată de făt, care e ori prea mic ori prea mare”, a explicat pentru „Adevărul” profesorul Marinescu. 

Totodată, operaţiile de cezariană sunt „la modă” în România, deşi în celelalte ţări din Europa femeile nu mai apelează atât de des la ele. „Când la ei a început să scadă numărul de cezariene, la noi a crescut. Suntem împotriva curentului”, a adăugat ginecologul.

1.200 DE EURO – CEZARIANA ÎN SISTEM PRIVAT 

Cu toate acestea, 70% din naşterile care au loc în sistemul privat se fac prin cezariană. Costurile nu sunt, însă, deloc de neglijat. „O cezariană în privat poate varia între 800 şi 1.200 de euro, bani în care intră costurile de cazare, cele de personal, precum şi materialele sanitare şi intervenţia în sine”, susţin medicii.

NAŞTEREA LA PRIVAT VERSUS NAŞTEREA LA STAT 

La rândul lor, viitoarele mămici care aleg să nască în spitalele publice sunt nevoite să scoată din 

buzunar mai bine de 500 de euro, sumă în care sunt incluse „atenţiile“ pentru medici, asistente medicale, costurile materialelor sanitare, dar şi medicamentele. 

Statul decontează, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), 1.400 de lei pentru o cezariană. 

Spitalul Universitar a fost ales de Elena Băsescu nu doar pentru faptul că atât managerul unităţii sanitare, cât şi medicul care a asistat-o la naştere sunt finii şefului statului. 

Mezina preşedintelui Traian Băsescu a optat pentru această unitate medicală pentru că acolo proaspetele mămici împart salonul cu bebeluşul şi astfel primesc asistenţă referitoare la modul în care micuţii trebuie hrăniţi, îmbăiaţi şi îngrijiţi încă din primele ore de la naştere. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite