Chifteluţele IKEA, retrase din 15 ţări europene. Produsele vândute în restaurantul din Bucureşti, retrase temporar de la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chifteluţe cu carne de cal au fost găsite în restaurante IKEA din Cehia FOTO Arhivă Adevărul
Chifteluţe cu carne de cal au fost găsite în restaurante IKEA din Cehia FOTO Arhivă Adevărul

Carne de cal a fost găsită în chiftelele servite în restaurantele lanţului IKEA din Cehia. Compania suedeză a decis retragerea chiftelelor din lanţurile deschise în 15 ţări europene, iar reprezentanţii IKEA România au retras produsele vândute în restaurantul centrului din Bucureşti şi au dispus verificări suplimentări.

UPDATE 17.50: IKEA a retras vânzarea chifteluţelor şi din Danemarca, astfel că, în total, acestea au fost retrase din 15 ţări europene.

UPDATE 15.42: IKEA a retras temporar de la vânzare chifteluţele din magazinul din Bucureşti, pentru verificarea suplimentară, după ce autorităţile din Cehia au găsit urme de carne de cal într-un lot de chifteluţe comercializate de producătorul de mobilă, determinând compania să oprească vânzarea produselor în mai multe ţări europene.

„Chifteluţele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodată la vânzare în vreun restaurant IKEA (nici în România). Produsele au fost temeinic verificate de către colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA împreună cu furnizorul nostru global. Totuşi, noi am decis scoaterea temporară a chifteluţelor de la vânzarea din magazinul din Băneasa pentru verificarea suplimentară", a declarat Cornel Oprişan, retail manager IKEA România.

Astfel, IKEA a dispus verificarea suplimentară a chifteluţelor vândute la restaurantul din cadrul magazinului din Bucureşti. „Am decis verificarea suplimentară a chifteluţelor în România", a mai spus reprezentantul IKEA.

Potrivit datelor publicate anterior,

UPDATE 15.30: Gigantul în mobilier Ikea, care vinde şi specialităţi culinare, a anunţat luni că retrage de la vânzare în 14 ţări europene chiftelele din carne congelate care ar conţine carne de cal, potrivit unui test realizat în Cehia.

„Tratăm acest caz foarte serios şi retragem de la vânzare pachete de un kilogram de chiftele din carne congelate din Slovacia, Cehia, Ungaria, Franţa, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Cipru, Grecia şi Irlanda", precum şi din Suedia, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului, Ylva Magnusson.

UPDATE 15.20: Conducerea lanţului IKEA România s-a întrunit într-o şedinţă pentru a discuta despre eventualele măsuri de luat, după ce carne de cal a fost descoperită în  chifteluţele din lanţul deschis lângă oraşul Brno, din Cehia.

Oficialii IKEA România sunt la această oră în şedinţă, potrivit informaţiilor transmise de biroul de presă al lanţului.

UPDATE 15.00: În urma incidentului din Cehia, reprezentanţii lanţului IKEA din România au oprit vânzarea chiftelelor din restaurante, pentru jumătate de oră. 


Administraţia Veterinară din Cehia a anunţat că un kilogram de chiftele congelate a fost etichetat ca fiind de vită şi de porc, desi era de fapt carne de cal. În total, 760 de kilograme de chiftele au fost retrase înainte de a fi puse în vânzare.

Un purtător de cuvânt al Administraţiei Veterinare a declarat că nu ştie dacă chiftelele au fost distribuite şi în alte ţări europene.

Chiftele Ikea

Această acţiune a inspectorilor cehi a fost făcută ca urmare a întâlnirii miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană la Bruxelles pentru a discuta despre scandalul cărnii de cal.

România a fost atrasă într-un scandal-monstru în urmă cu două săptămâni, după ce britanicii au descoperit lasagna preparată cu carne de cal, etichetată drept carne de vită, care ar fi provenit din două abatoare din România. Imediat, firma franceză Spanghero, cea care a livrat carnea tocată pentru produsul finit lasagna, a anunţat că a fost înşelată de către abatoarele din România, de la care ar fi achiziţionat carne de vită.

Scandalul părea că va scădea credibilitatea ţării noastre pe piaţa alimentară europeană, dar reacţia promptă a autorităţilor, investigaţiile jurnalistice şi ancheta oficialilor de la Bruxelles au arătat contrariul: România nu are nicio vină în acest caz şi a fost învinovăţită pe nedrept. Vinovatul a fost identificat, fiind chiar firma Spanghero din Franţa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite