Baza de la Deveselu va fi sub autoritatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baza de la Deveselu va funcţiona sub autoritatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, a anunţat marţi ministrul Apărării, Mircea Duşa, precizând că obiectivele acestei baze vor fi operaţionalizate spre sfârşitul anului.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a avut marţi o întrevedere cu amiralul Mark Ferguson, şeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, care se află în vizită în România, informează agerpres.ro.

Duşa a reafirmat că baza militară de la Deveselu constituie "o capabilitate defensivă" a statelor NATO.

El a precizat că, în cadrul întâlnirii avute cu Mark Ferguson, s-a discutat despre situaţia de securitate pe flancul estic al NATO şi UE.

"Am subliniat amândoi, încă o dată, solidaritatea Alianţei, cu referire la asigurarea securităţii în această zonă. Am subliniat importanţa măsurilor stabilite la summitul din Ţara Galilor, la nivel politic şi militar. Am subliniat că România este o oază de stabilitate în zonă şi am subliniat pilonii importanţi de securitate ai României. (...) Am apreciat susţinerea Comandamentului de la Napoli când s-a pus problema înfiinţării în România a unui Comandament multinaţional de divizie", a declarat Mircea Duşa, la finalul întrevederii cu amiralul Mark Ferguson.

El a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis urmează să prezinte în Parlament Strategia naţională de apărare, iar MApN va întocmi Carta Albă a Apărării şi strategia naţională militară care se va sincroniza cu măsurile de reasigurare ale NATO şi UE pe flancul estic.

Şeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, Mark Ferguson, a declarat, la rândul său, că s-a discutat, de asemenea, despre dislocarea, luna viitoare, a 1.000 de militari din comandamentul său în poligonul de la Cincu.

"Va fi prima dată când un comandament de forţe întrunite va fi dislocat în România. Aproximativ 1.000 de oameni din 21 de state vor participa la exerciţiul care va reprezenta o măsură de asigurare importantă pentru Alianţă şi, de asemenea, o parte a Planului de acţiune al NATO.

Această dislocare va testa capabilitatea operaţională completă a personalului meu, prin schimbarea comenzii şi controlului între Comandamentul de la Napoli şi elementele ce vor fi dislocate la Cincu", a explicat amiralul Ferguson.

El a precizat că, în perioada următoare, vor avea loc mai multe exerciţii NATO. "Aceste exerciţii întrunite, deşi vor avea loc independent, demonstrează că NATO se transformă şi se adaptează la noile provocări de securitate cu care se confruntă Alianţa", a subliniat Ferguson.

Şeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli a apreciat eforturile României în transformarea şi adaptarea Alianţei.

"Vizita mea vine într-un moment foarte important pentru NATO. Aştept restul discuţiilor cu specialiştii militari, pentru că sunt foarte importante măsurile şi planurile pe care le vom stabili pentru dezvoltarea Alianţei", a mai spus amiralul Mark Ferguson.

Comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli efectuează o vizită oficială de două zile în România, la invitaţia şefului Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite