Bătălia pentru Basarabia redivivus: „Români, vă ordon treceţi Prutul!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătălia pentru Chişinău a ajuns la apogeu. Forţele ruse deghizate în protestatari paşnici, care dărâmă uşile clădirii Parlamentului, îi bat pe poliţişti şi pe politicienii declaraţi unionişti, au câştigat pe frontul Basarabiei. În ianuarie 1917 Armata Română a intrat în Basarabia pentru a-i alunga pe ruşii bolşevici care jefuiau Chişinăul. Astăzi, în ianuarie 2016, România este absentă de pe frontul Basarabiei.

În ianuarie 1917 bolşevicii ruşi devastau Chişinăul şi jefuiau Basarabia. Atunci, Armata Română a intrat în Basarabia pentru a îndepărta pericolul bolşevizării regiunii. Încurajaţi de prezenţa Armatei Române, forţele unioniste din Basarabia, formate din intelectuali români şcoliţi în sistemul rusesc de învăţământ, şi-au impus voinţa politică în Parlamentul din Chişinău, numit Sfatul Ţării şi au votat Unirea cu România. Basarabia a făcut prima Unire în 1918. Ne amintim în fiecare an de 1 Decembrie 1918, dar aproape am uitat de 27 Martie 1918. Vă amintiţi când a fost ultima aniversare publică a Unirii Basarabiei cu România? Vă amintiţi să fi fost vreodată o ceremonie la nivel naţional dedicată Unirii Basarabiei în 27 Martie?

În ianuarie 2016 forţele ruse destabilizează din nou Basarabia. Un fost ministru de interne  din Moldova atrage atenţia asupra băieţilor cu fesuri negre care îi manipulează pe protestatari. Oficial în fruntea protestarilor sunt oamenii Moscovei: Dodon şi Usatâi. Despre ei se ştie că sunt plătiţi de Kremlin. Prea des fac vizite la Moscova unde primesc instrucţiuni şi bani. Au reuşit să devină populari şi deja sunt sprijiniţi de populaţia derutată de eşecurile guvernării fals proeuropene.

Andrei Năstase, liderul noii formaţiuni politice DA, născută prin protestele din anul trecut care voiau să copieze moda din Kiev cu oraşul de corturi ale protestatarilor, s-a aliat făţiş cu Dodon şi Usatâi în devastarea Parlamentului. O dovadă clară că mişcarea din anul trecut care a creat platforma DA este opera Moscovei.

Este cel puţin ciudată asocierea Maiei Sandu, fost ministru al Educaţiei, cu o imagine politică foarte bună până acum, cu protestatarii violenţi din Chişinău. Ori încearcă să câştige capital electoral pentru partidul pe care zice că vrea să îl înfiinţeze, ori este lup în blană de oaie. Oare şi Maia Sandu este omul Moscovei? Nu aş vrea să cred asta, dar realitatea arată altfel decât ne dorim.

UNDE ESTE ROMÂNIA pe frontul din Chişinău?

NICĂIERI!

M-am obişnuit deja cu ideea că pe preşedintele României, Klaus Iohannis, nu îl interesează Basarabia şi Unirea. Cred că îi este prea greu să pronunţe orice frază referitoare la un proiect de ţară cerut de opinia publică: Unirea Basarabiei cu România. Domnule preşedinte, nu vreau să vă fac eu agenda, dar ar trebui să vizitaţi Chişinăul cel puţin de patru ori pe an, ca să vadă clar basarabenii că ne pasă de ei.

Nu înţeleg de ce premierul Dacian Cioloş, român ardelean, nu a vizitat deloc Chişinăul de când a fost investit. Prima lui vizită oficială în afara ţării ar fi trebuit să fie la Chişinău. Indiferent dacă acolo este sau nu un guvern funcţional, premierul României trebuie să facă întotdeauna prima vizită externă la Chişinău, pentru a transmite un mesaj clar basarabenilor. Dar are oare vreun mesaj de transmis basarabenilor premierul Cioloş? Ca român ardelean ar trebui să fie mai sensibil la subiectul Unirii şi să se implice. Ar trebui... Prea mult condiţional optativ în politica românească.

Orice statistică am face este evident că în ultimul an au fost foarte multe vizite ale demnitarilor europeni şi americani în Moldova şi extrem de rare ale celor români. Le pasă mai mult europenilor şi americanilor de Basarabia şi nu ne pasă deloc nouă, românilor. Deşi ne batem în piept la televizor că suntem unionişti, mai ales în preajma alegerilor din România.

Unde sunt serviciile secrete româneşti? Oriunde, dar nu peste Prut. Ultima lor acţiune a fost eliberarea lui Ilie Ilaşcu din închisoarea transnistreană în 2001 în urma unui acord cu serviciile secrete ruseşti. Atunci au fost de folos relaţiile seculare prieteneşti dintre serviciile secrete româneşti şi cele ruseşti. Însă unde au fost serviciile secrete româneşti în ultimii 15 ani în Basarabia? Succesul ruşilor la Chişinău demonstrează că serviciile secrete româneşti sunt absente de pe frontul din Basarabia.

În 1918 intelectualii români din Basarabia şcoliţi în Rusia au votat Unirea cu România. În ianuarie 2016 intelectualii români din Basarabia şcoliţi în România conduc partide politice antiromâneşti (Lupu, Filat şi alţii). De ce este posibil aşa ceva? Unde sunt serviciile secrete româneşti?

În 2016 războiul pentru Basarabia nu se mai duce cu arma în mână şi cu mii de soldaţi mobilizaţi, ca în 1918 sau 1941. Aşa că nu o să mai auzim nicodată ordinul militar: ”Români, vă ordon treceţi Prutul!”. Astăzi războiul pentru Basarabia trebuie să fie asumat de politicienii din fruntea ţării şi să fie câştigat de serviciile secrete româneşti. Nu cred că serviciilor româneşti le lipseşte curajul sau dorinţa, ci doar decizia politică clară.

Politicienii români şi serviciile secrete româneşti au nevoie de acest ordin: „Români, vă ordon treceţi Prutul!”. Astăzi, pentru că mâine s-ar putea să fie prea târziu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite