Băsescu: "Sunt destui oameni la Interne care tolerează crima organizată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut marţi un discurs dur la şedinţa de bilanţ pe anul 2010 a Ministerului de Interne.

UPDATE 14:00 La plecarea de la sediul MAI, preşedintele Traian Băsescu i-a răspuns ministrului de resort Traian Igaş, care l-a întrebat despre câteva lucruri care trebuiau rezolvate, următoarele: "Stai să vedem cu premierul şi după aia...". Afirmaţia preşedintelui readuce în discuţie varianta schimbării din funcţia de prim ministru a lui Emil Boc.

Şeful statului a a spus că oriunde pui degetul pe harta României e corupţie, a acuzat numirile politice din Ministerul de Interne, a spus că grupurile locle de crimă organizată sunt tolerate de unele persoane de la Interne şi a încheiat la fel de dur:  le-a cerut celor prezenţi să nu se aplaude la finalul discursului său, "pentru că nu aveţi de ce".

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

 - MAI este cea mai mare structură de securitate naţională. Puteţi fi convinşi că sunt mulţi oameni pe care îi apreciez pentru activitatea pe care o desfăşoară.

 - Totuşi ministerul nu e încă la nivelul la care ar trebui să fie, nivelul unui stat european. Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie. Fie că vorbim de permisele auto de la Piteşti, fie de ce am văzut zilele astea prin frontiere, fie de toleranţă faţă de grupurile locale de crimă organizată. Sunt realităţi ale MAI.

 - Toate restructurările din MAI din ultimii ani s-au limitat la ]nvârtirea unor căsuţe în organigramă, o păcăleală servită oamenilor politici. Nu mai putem sa spunem ca restructuram si eficientizam doar invartind casute in organigrama. Nici la nivel central, nici teritorial. Cel putin eu nu voi putea să fiu păcălit. Vă cer un personal competent şi integru. Nu mă va impresiona deloc dacă domnul ministru Igaş vine în CSAT cu un nou rând de pătrăţele altfel aşezate, voi aprecia dacă vine cu un sistem de selectare a oamenilor care mai pot rămâne în minister

 - Sunt în sistemul guvernamental romanesc doua ministere care nu au putut fi reformate in ultimii 20 de ani: cel de Finante si MAI. Indiferent de cate procese de demilitarizare, de reorganizare, au fost la aceste doua ministere, ele raman o mare problema legata de conservatorismul lor. Poate ceea ce va spun nu va place, dar am venit aici sa va spun ce trebuie facut.

 - Prima oara trebuie sa fie reforma calitatii oamenilor. Domnule ministru si dumneavoastra chestorilor generali, va cer in calitate de sef al CSAT un tip de restucturare cum nu ati facut pana acum: calitate si evaluare a oamenilor. Numai asa putem considera că întrăm într-un proces de restructurare.

 - Foarte mulţi miniştri s-au plâns de numărul redus de poliţişti. Realitatea este că suntem peste media europeană, deci aveţi de unde selecta. Mai este un lucru: marea problemă pe care am intalnit-o in multe discutii este ce face statul pentru poliţiştii. A început să dispară ideea că prima obligaţie este a ta, către misiunea ta şi abia a doua întrebare e: în condiţile în care imi indeplinesc c misunea ce face statul pentru mine?

 - Vă pot enumera judeţele unde MAI ar trebui să fie atent la ce se întâmplă acolo sau mai bine zis nu se întâmplă acolo. Vreau să pulverizaţi grupurile de crimă organizată la nivel judeţean şi la nivel naţional dacă există.

- Sigur nu am probe, dar ştiu că sunt destui oameni ai Ministerului de Interne care nu-şi fac datoria, care tolerează convieţuirea între ei şi grupurile de crimă organizată. Puneţi capăt acestei zone negre a activităţii ministerului. Privind harta României, se vede de la mare distanţă unde Poliţia este tolerantă.

12.48 Premierul Emil Boc: Doar prin conjugarea eforturilor instituţiilor se poate ţine sub control fenomenul corupţiei. Vă solicit să colaboraţi cu celelalte instituţii abilitate. O altă problemă este un fenomen care ia amploare: consumul de etnobotanice. Vă solicit să îl ţineţi sub control.

12.44 Au luat cuvântul procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi şi şeful SRI, George Maior.

12. 32 Traian Igaş: Toate raportele de evaluare Schengen au confirmat că România şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile, iar Ministerul Administraţiei şi Internelor şi-a achitat cu brio toate sarcinile asumate. Putem spune fără echivoc că România ese pregătită să apere graniţele Europei.

12.07 A început şedinţa. Primul care a luat cuvântul a fost ministrul de Interne, Traian Igaş, care a declarat că aderarea la Schengen este un obiectiv principal al României.

Anul 2010 a adus evenimente care au ţinut prima pagină a ziarelor. În septembrie a avut loc un miting al poliţiştilor care au strigat injurii la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi şi-au aruncat caschete, cu însemnele instituţiei pe care o reprezintă, în curtea Palatului Cotroceni.

Traian Băsescu şi Emil Boc au renunţat, o perioadă, la serviciile structurilor MAI. Mitingul poliţiştilor a condus, de asemenea, la demisia de onoare a lui Vasile Blaga din funcţia de ministru al Internelor. Şedinţa de bilanţ a MAI pe 2010 are loc şi în contextul deciziei privind amânarea intrării României în Spaţiul Schengen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite