Băsescu pierde prima rundă în meciul cu parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discursul preşedintelui în faţa Camerelor a fost amânat pentru miercuri după-amiază Birourile Permanente ale celor două Camere au respins solicitarea preşedintelui Băsescu de a

Discursul preşedintelui în faţa Camerelor a fost amânat pentru miercuri după-amiază

Birourile Permanente ale celor două Camere au respins solicitarea preşedintelui Băsescu de a prezenta astăzi, la ora 14,30, un mesaj în faţa parlamentului, dar, în urma unor consultări telefonice, s-a ajuns la un compromis, şeful statului fiind aşteptat miercuri după-amiază în forul legislativ.

Astăzi, în Senat este programată dezbaterea moţiunii anti-Macovei. Decizia conducerilor celor două Camere contravine însă propriului regulament de funcţionare, care oferă şefului statului prioritate în stabilirea programului. La rândul său, Traian Băsescu a omis să se consulte cu Birourile Permanente, încercând să impună propriul program parlamentului, deşi ordinea de zi a forului legislativ fusese deja stabilită.

Democraţii acuză încălcarea Regulamentului

Cei trei parlamentari PD au acuzat încălcarea Regulamentului. "Mi se pare că membrii Birourilor Permanente nu au dat importanţa cuvenită atât mesajului prezidenţial, cât şi textului din Regulament. Colegii au manifestat o cramponare de diverse subterfugii din Regulament pentru a şicana iniţiativa prezidenţială, pe chestiuni absolut copilăreşti", a declarat nervos liderul de grup al deputaţilor PD, Cristian Rădulescu. El a recunoscut că textul Regulamentului şedinţelor comune nu precizează foarte clar ca mesajul preşedintelui să fie programat la data şi ora dorite, dar a subliniat că spiritul acestui text recomandă acest lucru.

Vadim Tudor promite un nou megascandal

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, l-a avertizat pe preşedintele Traian Băsescu că ar putea avea parte de un scandal "la cub" faţă de cel din decembrie, în cazul în care va anunţa, în mesajul adresat parlamentului, dizolvarea Legislativului. "Eu mai am informaţii, erau valabile la nivelul zilei de sâmbătă, dar cu un om imprevizibil ca Traian Băsescu nu poţi să fii sigur niciodată, că el vrea să o ia înaintea parlamentului şi să anunţe dizolvarea parlamentului, împotriva legilor, împotriva Legii fundamentale", s-a lăudat liderul PRM. Un alt motiv ascuns al solicitării şefului statului de a ţine un discurs astăzi ar fi intenţia de influenţare a votului de marţi din Senat asupra moţiunii simple pe tema Justiţiei, zice Vadim Tudor. "Eu îi promit că îi aduc o cămaşă de forţă şi o seringă mare cu care îl vom calma", a mai afirmat preşedintele PRM.

Traian Băsescu vrea să dizolve parlamentul împotriva legilor, împotriva Legii fundamentale
C.V. Tudor

Parlamentarii PD care sunt membri ai Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Legislativului au susţinut dreptul preşedintelui Băsescu de a-şi prezenta mesajul în faţa parlamentului în ziua şi la ora dorite. "Preşedintele nu adresează atât de des astfel de mesaje", a spus liderul PD, Emil Boc.

Culise

Deputatul Bogdan Ciucă (PC) a lăsat însă să se înţeleagă că un alt motiv de amânare ar fi fost temerile exprimate de către ceilalţi colegi parlamentari faţă de anumite "conotaţii" din discursul prezidenţial. "Am cerut preşedintelui să-şi specifice tema şi să trimită schiţa discursului. În funcţie de ea, grupurile parlamentare vor hotărî dacă vor exista şi dezbateri", a mai declarat Ciucă. Prin cerere, formulată de preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, preşedintele este rugat să precizeze pe ce temă vrea să vorbească în parlament. "Dacă agenda preşedintelui nu-i permite să vină miercuri în parlament, să stabilească de comun acord cu preşedinţii celor două Camere o altă dată. Atunci când nu te consulţi, îţi asumi şi riscul de a nu se putea la data respectivă", a spus Ciucă. El a mai precizat că doar trei membri ai birourilor, reprezentanţi ai PD, au votat împotriva propunerii de amânare a datei discursului şefului statului, restul de 21 manifestându-şi sprijinul pentru amânare. Decizia intră în contradicţie cu regulamentul şedinţelor comune, care prevede că, "la solicitarea preşedintelui României, prezentarea şi dezbaterea mesajelor adresate parlamentului se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi sau, după caz, la data solicitată". Potrivit surselor citate, unii parlamentari au reamintit celor prezenţi modul "lipsit de eleganţă" în care Băsescu a tratat parlamentul cu prilejul altor discursuri ţinute în sala de plen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite