Băsescu, declaraţie după declaraţie pentru unirea cu Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu a trecut Prutul pe calea televizorului
Băsescu a trecut Prutul pe calea televizorului

Finalul de mandat al preşedintelui Traian Băsescu aduce o avalanşă de declaraţii în favoare unirii cu statul vecin. După ce sâmbătă, la Carei, şeful statului a declarat că trecerea Prutului în cel de al doilea război mondial a fost o decizie corectă, miercuri seară Băsescu a declarat pentru telespectatorii de peste Prut, la postul naţional de televiziune, că în sufletul său, îşi doreşte foarte mult Unirea.

Moldova 1, postul naţional de televiziune din Republica Moldova, a difuzat, în cadrul emisiunii "Moldova în direct" realizată de Lilia Barbăroşie, miercuri seara, un interviu în direct de la Cotroceni. Acesta şi-a reafirmat încă o dată dorinţa de reunificare a României, pe cale de voinţă populară pe ambele maluri ale Prutului. În aceeaşi zi, Universitatea Bucureşti a găzduit o dezbatere cu titlul "NATO şi securitatea regională. Cazul Republicii Moldova", la care au participat diplomaţi, experţi şi consilieri prezidenţiali.

"Eu sunt mai puţin interesat de ce cred unii şi alţii în Occident. Eu am spus-o cinstit şi, de regulă, oamenii cinstiţi trebuie luaţi aşa cum sunt. În sufletul meu, mi-aş dori mult unirea României cu Republica Moldova pentru că eu nu renunţ la teoria că suntem un popor în două state independente. Dar, acest lucru nu se face nici cu forţa, nici cu amăgiri, acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă românii de la ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru. Când majoritatea românilor din cele două ţări vor dori să fie o singură ţară, cu certitudine acest lucru se va întâmpla, pentru că nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitaţi-vă la Germania: este o realitate europeană, nu am inventat-o eu şi nu o spun eu, dar nemţii au vrut şi cei din RDG şi cei din RFG să se unească. La noi, nu sunt probabil create condiţiile, în mod deosebit în Republica Moldova, dar dacă vor fi vreodată cu certitudine cetăţenii celor două ţări vor decide", a spus Băsescu, la TV Moldova 1, întrebat dacă mai crede cineva din Occident că e posibilă unirea României cu Republica Moldova.

El a adăugat că nu exagerează când spune aceste lucruri, pentru că îi iubeşte pe români, de la frontiera de vest a României până la Nistru, inclusiv pe românii din Transnistria. "În România toate cercetările sociologice ne arată că 80% din români sunt în favoarea unirii celor două ţări româneşti, ştiu că în Republica Moldova nu este acelaşi sentiment, de aceea România nu întreprinde nimic în acest sens", a menţionat Băsescu.

Eveniment găzduit la Bucureşti: Republica Moldova şi NATO

Tot miercuri seară, la Bucureşti, Facultatea de Sociologie din Universitatea Bucureşti a găzduit o dezbatere având ca subiect actualul context geopolitic şi eventualitatea aderării Republicii Moldova la NATO. Dezbaterea, moderată de ctre editorialistul Adevărul, Ion M. Ioniţă, s-a încheiat cu anunţul deputatului Valeriu Munteanu, reprezentant al Partidului Liberal de la Chişinău, că eventuala participare la o guvernare a partidului său este condiţionată de fixarea ca obiectiv a aderării celui de al doilea stat românesc la structura de apărare nord-atlantică. Profesorul Dan Dungaciu, gazda evenimentului, a concluzionat că, dacă peste jumătate din populaţie vrea să adere la Uniunea Europeană, alte subiecte, despre care populaţia nu este informată încă corect de către mass-media, au un potenţial mult mai mare.

image

Foto: InfoPrut.ro. Înregistrarea completă a dezbaterii este accesibilă aici:

La eveniment a avut o luare de poziţie şi consilierul prezidenţial, Iulian Chifu, dar care după finalul dezbaterii, nu a dorit să continue mai mult dialogul cu participanţii din sală.

Fostul consilier guvernamental în perioada Radu Vasile şi  Adrian Năstase, Petrişor Peiu, a prezentat o analiză interesantă, cu scenariile spre care se îndreaptă Republica Moldova. Anterior, la un alt eveniment legat de Republica Moldova, Peiu prezentase studiul Evolutiile economice- mersul implacabil al integrarii Romaniei cu Republica Moldova, accesibil online aici.

Din ce în ce mai mulţi basarabeni îşi doresc Unirea

Sondajele din ultimii ani indică faptul că după perioada de redeşteptare naţională de la finalul anilor '80, când majoritatea moldovenilor optau pentru desprinderea de URSS, asistăm la Chişinău la o nouă perioadă favorabilă apropierii de România. Cel mai optimist sondaj realizat de Centrul Român de studii şi Strategii în perioada ianuarie-februarie 2014 relevă un procent de 52% dintre basarabeni care sunt mai degraba favorabili Unirii cu România (27% sunt categoric pentru şi 25% mai degraba pentru). Sondajul arată creşterea din ultimii ani, venită şi după abordarea subiectului de către conducătorii statului român. În comparaţie, un sondaj realizat în august-septembrie 2011 de Institutul Republican Internaţional în parteneriat cu Gallup indica un procent de 11% din populaţie care erau de acord total şi alte 20% care erau parţial de acord.

image

În luna noiembrie au loc alegeri generale în ambele state româneşti: pe 2 şi 16 noiembrie prezidenţiale în România, pe 30 noiembrie parlamentare în Republica Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite