Băsescu: Îmi menţin poziţia privind autonomia egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la tabăra de la Băile Tuşnad, că susţine descentralizarea şi îşi menţine viziunea că gradul de autonomie trebuie să fie "egal pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie".

"Cred că procesul de creştere a nivelului de autonomie continuă şi vă asigur că voi fi unul dintre aceia care vor presa pentru ca procesul de autonomie să crească. Nu pot însă să fiu incorect şi să spun că am altă viziune decât cea pe care am susţinut-o întotdeauna: autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie", a spus şeful statului la seminarul cu tema "Europa Centrală - Centrul Europei?", organizat în cadrul taberei studenţeşti "Tusványos 21", răspunzând unei întrebări din partea participanţilor.

În privinţa Tratatului de la Trianon, Traian Băsescu a refuzat să comenteze. "S-a vorbit de Trianon. Eu nu comentez Trianonul, cum nu comentez nici alte elemente de istorie care ne-ar despărţi. Aş vrea să comentez viitorul care ne leagă pe unii de ceilalţi", a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a vorbit şi despre autonomia românilor din afara frontierelor ţării, afirmând că România nu îşi va permite niciodată ca în relaţia cu statele pe teritoriul cărora trăiesc români să intervină cu privire la organizarea lor administrativă

"Ceea ce noi solicităm statelor membre sau nemembre ale Uniunii unde trăiesc români este să le fie respectat dreptul de a-şi menţine cultura, limba, de a învăţa în limba lor, de a se manifesta cultural, drepturi care să prezerve valorile culturale lingvistice româneşti şi, în acelaşi timp, vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca românii care trăiesc în afara frontierelor să simtă că România se gândeşte la ei. Nimeni nu poate susţine că a existat măcar o singură intervenţie a autorităţilor române la un stat pe teritoriul căruia trăiesc români în care să cerem organizări administrative", a spus el.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu le-a mulţumit prefecţilor, miniştrilor şi consilieri prezidenţiali maghiari, aflaţi la dezbaterile Universităţii de Vară, pentru contribuţia pe care o au la construcţia statului român modern.

Citeşte aici despe planul în 3 paşi pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc", dezvăluit de Toro Tibor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite