UPDATE Fostul premier Adrian Năstase a fost exclus din Baroul Bucureşti, pe temeiul nedemnităţii profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase ar putea fi exclus din magistratură FOTO Adevărul
Adrian Năstase ar putea fi exclus din magistratură FOTO Adevărul

Membrii Consiliului Baroului Bucureşti au decis luni ca fostul Adrian Năstase să fie exclus din avocatură după ce acesta a fost condamnat din nou la pedeapsa cu închisoare. Fostul premier a primit o pedeapsă de patru ani pentru luare de mită şi şantaj în dosarul „Zambaccian”.

UPDATE Fostul premier Adrian Năstase a fost exclus, luni, din Baroul Bucureşti, pe temeiul nedemnităţii profesionale, având în vedere că acesta are două condamnări definitive cu executare, una de doi ani şi o alta de patru ani, a anunţat decanul Baroului, Ion Ilie Iordăchescu.

.............................................................................................

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, susţine că în Consiliu se va dezbate situaţia profesională a lui Adrian Năstase luând în considerare noua conjunctură creată prin ultima condamnare a lui Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, arată Mediafax.

„Dumnealui a primit o pedeapsă de patru ani cu detenţie, motiv pentru care trebuie analizată noua conjunctură”, a spus Iordăchescu.

Acesta a precizat că în Consiliul Baroului se va analiza şi dacă Florin Costiniu şi Cătălin Voicu vor fi excluşi sau menţinuţi în avocatură.

„Consiliul se va întruni pentru a discuta situaţia domnilor Costiniu Florin, Voicu Cătălin şi Adrian Năstase. Vom lua o hotărâre în sensul excluderii sau menţinerii în avocatură a acestora”, a mai spus decanul Baroului Bucureşti.

Decanul Baroului Bucureşti a precizat că în luna octombrie 2013, când s-a decis ca Adrian Năstase să fie menţinut în avocatură, a fost luată în considerare prima condamnare, la doi ani de închisoare, iar acum cererea va fi analizată din altă perspectivă.

Iordăchescu a adăugat că instanţa a trimis Baroului Bucureşti decizia de condamnare a lui Adrian Năstase.

Astfel, membri Baroului au decis în luna octombrie 2013 ca Năstase să nu fie exclus din avocatură.

Năstase, patru ani de închisoare în dosarul „Zambaccian”

Pe 6 ianuarie 20134, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecători al Instanţei Supreme, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, în dosarul Zambaccian. Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Adrian Năstase mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu executare, dispusă pe 20 iunie 2012, în dosarul „Trofeul calităţii”. Din această condamnare, fostul premier a executat aproape nouă luni de închisoare, respectiv de pe 26 iunie 2012 până pe 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat.

Excluderea din magistratură, analizată şi în 2013

Consiliul Baroului Bucureşti a decis, pe 21 octombrie 2013, că Adrian Năstase poate rămâne avocat, apreciind că faptele care au stat la baza condamnării fostului premier la doi ani de închisoare nu au afectat calitatea acestuia de avocat.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. 

„În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, Consiliul se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Excluderea unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezenţa lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Înapoi în timp. Cum arăta România în vremea „Atotputernicului“ Adrian Năstase

A fost un timp când lui Adrian Năstase i se spunea „El însuşi“. Era suficient, căci nimeni în istoria postcomunistă a României nu a lăsat acest sentiment - că stăpâneşte ţara, fără limite.

REACŢII Presa internaţională: un fost premier al României a fost condamnat pentru acte de corupţie

Presa internaţională relatează despre condamnarea lui Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru acte de corupţie, reamintind că este a doua oară când fostul premier ajunge la închisoare. Până acum, cazul a fost relatat de agenţiile France-Presse şi Associated Press, precum şi de publicaţia belgiană 7sur7 şi postul britanic BBC.

Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

Primele reacţii după condamnarea lui Adrian Năstase. Cine îi plânge de milă şi cine îl vrea după gratii

Condamnarea fostului premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare în dosarul “Zambccian” a încins spiritele pe scena politică. In timp ce unii felicită decizia luată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, alţii arată compasiune pentru soarta fostului şef PSD.

VIDEO Cartianu, la Adevărul Live, despre condamnarea lui Adrian Năstase: Dana fost un factor nociv pentru fostul premier

Jurnaliştii „Adevărul” Grigore Cartianu, Liviu Avram şi Liviu Iolu au comentat sentinţa dată în urmă cu puţin timp de completul de cinci judecători al Curţii Supreme în dosarul „Zambaccian”. Prin decizia de astăzi toţi inculpaţii din acest caz au fost găsiţi vinovaţi. Singura care nu va ajunge după gratii este Daniela Năstase, soţia fostului premier care a fost condamnată la închisoare cu suspendare.

Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”

Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii anticorupţie: fostul premier Adrian Năstase a fost achitat „eronat” în dosarul „Zambaccian”

Procurorii DNA susţin în motivele recursului din dosarul „Zambaccian” că probele existente la dosar arată că Adrian şi Daniela Năstase sunt vinovaţi, ei fiind achitaţi „eronat” de completul de trei judecători de la Curtea Supremă. Recursurile din dosar urmează să fie judecate de un complet de cinci judecători ai instanţei supreme pe 13 mai.

Adrian Năstase are o pilă la DNA. Cine tergiversează dosarul Zambaccian

Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună

Coşmarul lui Adrian Năstase încă nu s-a sfârşit

Un articol din Codul Penal ar putea spulbera planurile de libertate ale lui Adrian Năstase. Dacă nu se întâmplă o minune, singura lui salvare ar putea veni de unde se aşteaptă mai puţin: de la procurorii DNA.

Trei ani de închisoare şi pentru Dana Năstase, soţia fostului premier, în dosarul „Zambaccian‟

Soţia fostului prim-ministru, Daniela Năstase, a fost, de asemenea, condamnată la închisoare în dosarul „Zambaccian‟, în anul 2006.  Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de detenţie, dar cu suspendare.

Corlăţean, ministrul desemnat pentru Justiţie: “Am folosit o formulă inadecvată cu privire la procurorul care a făcut dosarul Zambaccian”

Titus Corlăţean, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, a declarat, luni, în faţa parlamentarilor din comisiile juridice reunite, că referirea sa la arestarea procurorului care a făcut dosarul Zambaccian a fost o formulă inadecvată.

Năstase, achitat în dosarul Zambaccian pentru mită! Condamnat pentru şantaj!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa împotriva lui Adrian Năstase. Vezi întreaga decizie a instanţei, aşa cum a fost ea redactată de judecători!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite