VIDEO Baronul PSD Nicuşor Constantinescu, dus la Curtea Supremă unde a cerut să fie pus în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu a fost arestat preventiv pe 6 noiembrie
Nicuşor Constantinescu a fost arestat preventiv pe 6 noiembrie

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa a fost dus, joi, la Curtea Supremă, unde magistraţii au luat în discuţie contestaţia în anulare formulată de acesta împotriva mandatului internaţional de arestare emis pe numele său. Instanţa a rămas în pronunţare.

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu a susţinut în faţa judecătorilor că mandatul a fost emis ilegal şi că în momentul în care s-a emis nu se afla într-un stat al Uniunii Europene. La rândul lui, baronul le-a spus magistraţilor că a plecat din ţară cu permisiunea organelor judiciare.

"Am plecat cu viză medicală. Am aflat doar din presă că se emit mandate pe numele meu.Am venit liber si nesilit de nimeni din SUA. SUA a refuzat oficial expulzarea mea pentru că au costatat că actele mdicale sunt legale", a precizat Constantinescu.

În replică, procurorii au arătat că din punctul lor de vedere contestaţia este inadmisibilă.

Instanţa a rămas în pronunţare.

Săptămâna trecută, Nicuşor Constantinescu a fost adus în ţară, din Turcia, şi arestat preventiv în baza unor mandate emise atât de judecătorii din Capitală, cât şi de cei din Constanţa.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a revenit în ţară săptămâna trecută, pe 6 noiembrie, cu o cursă aeriană de la Istanbul, unde ajunsese în urmă cu aproximativ o săptămână din SUA.  

Baronul a ajuns în Turcia după ce autorităţile americane nu i-au prelungit viza de şedere, dar i-au respins şi cererea de extrădare emisă pe numele lui Constantinescu, pe motiv că în Codul Penal american nu există infracţiunea de abuz în serviciu. Astfel, acesta a fost nevoit să părăsească precipitat Statele Unite, după ce viza de şedere i-a expirat. 

Dacă nu ar fi plecat de bunăvoie, baronul ar fi riscat oricum să fie arestat şi extrădat pentru şedere ilegală, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul fostului director general al CFR, Mihai Necolaiciuc. 

Nicuşor Constantinescu a încercat o ultimă manevră pentru a evita arestul autohton. El a ales să meargă în Turcia, numai că, odată ajuns la frontieră, a fost preluat de autorităţi în baza mandatului internaţional de urmărire şi a celui de arestare preventivă emis de judecătorii români. Cu toate acestea, Constantinescu a susţinut sus şi tare că se întoarce de bunăvoie în ţară „pentru a demonta minciunile DNA“, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

„Anunţ către voi prieteni, vin nesilit de nimeni acasă mâine, joi, 6 nov. 2014, la Bucureşti, ora 12.40 pm. SUA au respins cererea de extrădare a mea, eu am renunţat la RADIOTERAPIE, diminuându-mi şansele cu 15% de a nu reveni cancerul de prostată. Am decis să stopez minciunile DNA care susţine că am fugit din România! Tocmai venirea mea va demonstra contrariul! Am drenul încă în pelvis din 18 iulie! Am nevoie de asistenţă medicală!”, a scris baronul PSD. 

Mandatele de arestare 

În primăvara acestui an, Nicuşor Constantinescu a plecat în SUA pentru a se trata de cancer la prostată, dar judecătorii i-au fixat termen de revenire în ţară pe 2 iulie 2014. La expirarea acestui termen, pe numele lui Nicuşor Constantinescu a fost emis un mandat internaţional de arestare. Măsura preventivă, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat. 

Tribunalul Bucureşti a dispus din nou, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York în condiţiile în care pretindea că se află în stare gravă la spital. 

Soluţia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că „inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York”, la momentul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La sfârşitul lui august, tot Curtea de Apel Bucureşti a admis o contestaţie în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională. 

Speriat că ar putea fi arestat şi trimis în România, în septembrie, baronul de Constanţa a expulzat un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţinea că justiţia română e controlată de DNA şi cerea respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său.

Baronul de Constanţa şi problemele lui penale

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în mai multe dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal mai multe terenuri. 

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul 9 milimetri.

În dosarul în care preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, DNA a cerut instanţei să pună sechestru pe bunurile lui, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanţa va stabili definitiv că acesta este vinovat. 

Inculparea lui Nicuşor Constantinescu este cea mai mică problemă a Consiliului Judeţean Constanţa. Judeţul trebuie să facă faţă la o mulţime de procese pentru prejudicii uriaşe, executări silite pentru amenzi judiciare date de instanţe, că urmare a proceselor câştigate de un om de afaceri căruia şeful de judeţ i-a refuzat eliberarea certificatelor de urbanism etc.

Baronul a încercat să emoţioneze judecătorii

Nicuşor Constantinescu a declarat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti că a mers în Turcia la recomandarea medicilor din SUA.

„Vreau să dau declaraţie, de aceea am venit. Realitatea e alta. Dosarele de la DNA Constanţa şi DNA Bucureşti sunt cauze pentru care am fost reţinut, adus cu surle şi trâmbiţe şi televiziune. Ulterior, două instanţe m-au eliberat pentru lipsă de probe. (...) N-am fost citat legal în America. Am fost în San Francisco, Baltimore, Maryland, pentru cancerul meu. Speranţa mea de viaţă este de maximum cinci ani. Am făcut biopsia la Hanovra şi m-am întors. Procurorul Bodeanu ştia de aceste aspecte medicale şi totuşi a spus că vreau să fug", a declarat Constantinescu, citat de Mediafax.

El a spus că, după ce a fost eliberat de Tribunalul Bucureşti, măsură confirmată de Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis la Spitalul "Sfântul Ioan" din Bucureşti şi apoi la Institutul Naţional de Medicină Legală.

"La Urologie, la Spitalul Sfântul Ioan, s-a confirmat diagnosticul, respectiv cancer de prostată, glison 9. Pe 7 ianuarie am încercat să caut specialişti pentru prelungirea speranţei de viaţă, care în cazul meu, era de maxim cinci ani", a continuat Constantinescu, adăugând că nu s-a sustras niciodată de la urmărirea penală şi nici de la judecată şi, până să plec în SUA, a avut control săptămânal la Constanţa, unde s-a prezentat conform graficului.

Constantinescu a spus că a făcut o operaţie de prostatectomie radicală la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, după care a făcut două abcese: unul în pelvis, din cauza bacteriei Ecoli, şi i-a fost montată o drenă pe 20 aprilie şi scoasă pe 25 iunie, şi unul actual, subcutanat, descoperit la North Shore Cancer Institute din New York.

După cea de-a doua intervenţie de la Spitalul Johns Hopkins, ar fi făcut din nou complicaţii, fiindu-i perforate intestinul gros şi subţire. "Am drenă acum şi urmez tratament cu antibiotice solide şi lichide. În cazul primei infecţii, scoteau din mine zilnic aproape 500 de centilitri de puroi. Mi-au fost scoase glandele seminale, masculinitatea mea s-a dus. Mi-aş fi dorit să mai am copii. Am o soţie. La prima intervenţie au scos o tumoră cât o minge de handbal", a declarat Constantinescu.

El a mai relatat că, în 18 iulie, am fost dus cu ambulanţa de urgenţă la spitalul North Shore Cancer Institute, unde i-a fost montată drena pe care o are şi în prezent, iar apoi a angajat o avocată în SUA şi a dat în judecată Spitalul Johns Hopkins pentru malpraxis.

"Am ţinut mereu legătura cu avocaţii mei, Cătălin Dancu, Marius Mocanu şi Alexandru Stan. Dancu a venit în iulie sau august în SUA şi a mers la toţi medicii care m-au tratat, respectiv doctorul Doru Paul, oncolog, urologul Cocioabă, doctorul Abrudescu - şeful Secţiei urologie de la spitalul North Shore. Întâlnirile au fost prentru adunarea de documente şi informaţii. Nu înţeleg de ce au fost puse în balanţă documente medicale în România. Din 18 iulie şi până acum, eu mă lupt cu această infecţie şi zilnic am urmat tratament cu antibiotice lichide şi solide. Am anunţat mereu la Consulatul român de la New York şi Ambasada din Washington adresa mea de corespondenţă. Mereu se ştia unde sunt. Cum m-am ascuns?", a declarat fostul şef al CJ Constanţa.

El a mai menţionat şi că a anunţat că pune la dispoziţie orice document este necesar, dar nu a primit nicio solicitare oficială de a prezenta documente.

Privind procedura de extrădare, Nicuşor Constantinescu spune că a fost chemat în SUA în faţa autorităţilor judiciare, unde a mers cu avocata Ilona Vale şi a prezentat documente medicale similare cu cele depuse în dosarele din România.

"După verificarea lor, America a respins cererea de extrădare. A fost verificată inclusiv viza medicală. Eu pentru SUA nu am avut viză de turist, ci viză medicală. De aceea, mi s-a şi prelungit viza. Avocaţii mei m-au sfătuit să cer azil politic, cu motivul că România nu recunoaşte documente americane. Eu am refuzat aşa ceva", a mai spus Constantinescu în faţa instanţei.

El a mai relatat că, în 15 - 20 octombrie, era în SUA şi frecventa spitalele din Queens şi Manhattan, unde medicii au ajuns la concluzia că starea sa de sănătate s-a ameliorat.

"Eu am renunţat prin semnătură la recomandarea lor de a nu mă deplasa cu avionul pe ruta New York - România. Ei spuneau să nu plec, dar eu am semnat pe proprie răspundere refuzul recomandării lor. În Turcia am ajuns la recomandarea medicilor din SUA, a căror recomandare de a rămâne acolo cu tratamentul am refuzat-o. Ei au spus să mă opresc la Istanbul cu toate documentele medicale şi să cer la o clinică de acolo punct de vedere. Am fost la clinica Neolife din Istanbul, la medicul Urfat", a mai spus Nicuşor Constantinescu.

Astfel, susţine el, pe 25 octombrie a mers singur la Poliţia Aeroportului Istanbul, ştiind de la avocatul său că este pe lista Interpolului.

"Poliţiştii ştiau de cazul meu. M-au aşteptat, ştiau că în acea dimineaţă eu voi ajunge la Istanbul. M-au legitimat, au verificat documentele mele, biletele de avion şi hotel şi le-am dat numărul de telefon internaţional şi am convenit cu ei ca după ce termin treaba acolo să plec spre România. Când am ajuns la Istanbul am încercat să fac programare la medicul Urfat, dar ea a fost stabilită pentru ieri (miercuri, n.r.), la 14.00", a continuat fostul şef al CJ Constanţa.

Între timp, a mai susţinut acesta, în 3 sau 4 noiembrie, a fost chemat de Poliţie pentru a discuta despre mandatul de arestare internaţional, iar în urma discuţiei i s-a pus în vedere să se prezinte pe 5 noiembrie, ora 13.00, în faţa unui procuror turc. La discuţiile respective, a fost şi o reprezentantă a Consulatului român la Istanbul şi un avocat turc pe care îl angajase atunci.

"Am convenit că azi (6 noiembrie - n.r.) voi veni în România pentru rezolvarea acestor chestiuni. Am convenit să vin în România în mod voit şi neconstrâns de nimeni, la ora clar stabilită, ceea ce am şi făcut", a spus, în încheiere, Nicuşor Constantinescu.

După această pledoarie, avocaţii au cerut instanţei să admită proba cu înscrisuri medicale de la toate spitalele menţionate de Nicuşor Constantinescu în declaraţia sa.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avocatul baronului Nicuşor susţine că acesta este în SUA. „Ce, l-au paraşutat din avion?“. Oficialităţile turce l-au preluat şi fac formalităţile de extrădare 

Cum a ajuns Nicuşor Constantinescu în arest, „nesilit de nimeni”, după câteva luni de băjenie prin SUA şi Turcia

Avocatul baronului Nicuşor susţine că acesta este în SUA. „Ce, l-au paraşutat din avion?“. Oficialităţile turce l-au preluat şi fac formalităţile de extrădare

Cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, respinsă de autorităţile din SUA

Mazăre, despre baronul Nicuşor Constantinescu: este aşa de periculos, încât americanii i-au prelungit viza

Noua miză a lui Nicuşor Constantinescu: viza de State expiră într-o săptămână

Consiliul Judeţean îi ia apărarea lui Nicuşor Constantinescu: „Preşedintele CJ a fost suspendat, deşi se afla în concediu medical“

Percheziţii la evazioniştii din Constanţa. Printre suspecţi, un apropiat al lui Nicuşor Constantinescu

Unde a dispărut baronul Nicuşor? El spune că e în SUA, autorităţile îl vor da în urmărire internaţională. Un şef din TVR i-a schimbat scutecele

Mazăre, despre baronul Nicuşor Constantinescu: este aşa de periculos, încât americanii i-au prelungit viza

Noua miză a lui Nicuşor Constantinescu: viza de State expiră într-o săptămână

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite