Bărbatul care a furat pistolul jandarmilor la mitingul din 10 august nu vrea în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul acuzat că ar fi furat arma unui jandarm la protestul din 10 august s-a prezentat miercuri în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, pentru a cere înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă. Avocatul acestuia a afirmat în instanţă că retrage cererea de eliberare şi lasă la latitudinea judecătorilor să stabilească măsura preventivă care s-ar cuveni.

Marius Iorga, avocatul bărbatului, a declarat miercuri că împreună cu clientul său a ajuns la concluzia că aceasta este cea mai bună strategie în apărare pentru a-şi crea un avantaj pe viitor în procesul penal.

"A fost voinţa sa aceea de a-şi retrage contestaţia. Urmează să colaborăm în continuare cu poliţiştii DGPMB şi cu procurorul de caz. Au sprijinul lui în identificarea altor persoane”, a spus avocatul bărbatului.

Avocatul a precizat că bărbatul a colaborat cu anchetatorii şi a conştientizat gravitatea faptelor de care este acuzat.

El a declarat că clientul său nu s-a dus la protestul din 10 august cu o asemenea intenţie, că nu a fost deloc un act premeditat şi că a recunoscut că a fost o acţiune complet nejustificată.

Marţi, autorităţile au confirmat că bărbatul reţinut de poliţişti pentru că a furat arma jandarmeriţei în Piaţa Victoriei este cel care în cele din urmă i-a condus pe poliţişti la locul unde o îngropase, şi anume pe malul unui lac de pescuit din comuna Petrechioaia, Judeţul Ilfov. 

Poliţia a precizat că inculpatul are 32 de ani şi este din Judeţul Ilfov, acesta fiind arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile sub acuzaţia de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prin sustragerea unei arme şi tulburarea liniştii publice.

Profilul psihologic al autorului acestui furt

Psihologii consultaţi de „Adevărul” spun că individul care a furat arma este o persoană căreia îi place să se lase în voia impulsurilor, pentru a trăi momente afective foarte intense.

„Poate fi o persoană care a suferit mult şi îşi revarsă furia în astfel de incidente, în încăierări cu forţele de ordine pe stradă sau pe stadioane. Poate fi o formă de revoltă care a influenţat dinamica sa psihică şi i-a degradat comportamentul. Îi place să trăiască momente afective foarte intense, de aceea nu a putut rezista tentaţiei de a sustrage acel pistol, chiar dacă nu avea ce să facă cu el. A fost sub puterea impulsului. În viaţa de zi cu zi, această persoană se poate comporta normal, având chiar o existenţă anostă, lipsită de evenimente importante. Dar se exteriorizează în astfel de momente. Este ceva cu care ar putea să se laude sau ar putea să-şi proiecteze o imagine pentru sine, ca într-un film în care el ar fi eroul. Are o capacitate scăzută de a reacţiona adecvat pe plan social şi emoţional. Dar asta nu-l absolvă de consecinţe“, a explicat psihologul Keren Rosner.  

Specialistul spune că autorul furtului armei nu a rezistat tentaţiei, într-un moment în care raţiunea este anulată.

„Nu a rezistat impulsului. În acele momente nu predomină raţiunea, te laşi purtat de val. Nu s-a gândit nicio clipă ce se va întâmpla apoi. Nu a avut un plan să fure arma, a fost o situaţie de moment în care s-a comportat impulsiv, fără să realizeze consecinţele. Şi dacă va recunoaşte furtul armei, el nu va putea să explice de ce a făcut asta“, a mai spus psihologul.

„Este vorba de spiritul de turmă, de dorinţa de a face rău. Se regăseşte în ADN-ul multor oameni, cum sunt ultraşii din galeriile echipelor de fotbal. Mulţi merg la meciuri special pentru a se încăiera cu forţele de ordine. Ar putea fi şi cazul acestui tânăr, care în viaţa de zi cu zi este o persoană normală. Acest gen de oameni parcă sunt întorşi cu cheia, îşi doresc să lovească şi nu o pot face decât la adăpostul gloatei, a mulţimii. Individul nu a plănuit furtul armei, nu a făcut decât să speculeze o  oportunitate: a văzut arma jandarmeriţei şi a scos-o din toc. În acele momente, pistolul a reprezentat pentru el un trofeu“, a explicat un expert crimonolog.

Potrivit acestuia, faptul că suspectul neagă furtul armei, în ciuda imaginilor în care se vede clar că a pus mâna pe pistol, este un indiciu că individul a scăpat de corpul delict.

„E o prostie ceea ce a făcut, oricum nu avea ce să facă cu arma. Un gest ilogic, făcut într-un moment în careraţiunea era undeva departe. Când s-a dus adrenalina, s-a trezit că i-a apărut imaginea la televizor. Firesc, era să se predea singur. Este genul de om cu sânge rece, care neagă fapte împotriva tuturor probelor. E liniştit pentru că, probabil, a scăpat de armă, şi crede că fără corpul delict nu poate fi condamnat. Aşa s-a comportat şi poliţistul Cristian Cioacă, pentru că ştia că Elodia nu va fi găsită. Dar uite că a fost condamnat“, a mai spus specialistul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite