Criză în Justiţie. Banner pe site-ul DNA: „instituţie în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dna captura site

În semn de protest pentru modificările aduse legilor Jusiţiei prin emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă, pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost plasat un banner imens. “DNA – instituţie în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată”, se arată pe prima pagina a site-ului instituţiei anticorupţie.

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcţiei a luat decizia de a protesta prin acest mesaj şi de a susţine eforturile Procurorului General de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea OUG 7/2019.

Comunicatul Integral al DNA

„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este abilitat să transmită concluziile rezultate în urma votului, respectiv măsurile adoptate:

1. Susţinerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conţin prevederi neconstituţionale şi care vor conduce la blocarea activităţii Ministerului Public, inclusiv D.N.A

 2. Susţinerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr. 7/2019

3. Solicitarea ca titularii îndreptăţiţi să declanşeze un conflict juridic de natură constituţională între Guvern ca legiuitor delegat şi Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să îşi exercite atribuţiile constituţionale.

4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiţiei pentru a explica modul în care urmează să fie derulată şi finalizată procedura de ocupare a funcţiilor de procuror şef secţie la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcţii nu mai este posibilă 

5. Sesizarea reprezentanţilor GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienţa organelor de urmărire penală din perspectiva infracţiunilor de combaterii corupţiei si a spălării banilor.

6. Transmiterea pe pagina de internet a instituţiei a unui mesaj public privind riscul blocării activităţii instituţiei ca urmare a OUG nr. 7/2019 şi a paralizării combaterii corupţiei la nivel înalt.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite