Banii chinezilor, pe mâna unui politruc traseist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Cârlan, fost membru PNL şi PDL. Actualmente îmbrăţişează doctrina PSD FOTO Arhivă
Dan Cârlan, fost membru PNL şi PDL. Actualmente îmbrăţişează doctrina PSD FOTO Arhivă

Veşnic perdant în politică, indiferent de partidul în care a fost,  dar şi în afaceri, ieşeanul Dan Cârlan a dat lovitura vieţii: va gestiona un proiect uriaş, Hidrocentrala Tarniţa, unde chinezii vor investi 1,2 miliarde de euro, prin firma Sinohydro Corporation.

Dan Cârlan a semnat în calitate de reprezentant al Guvernului, ca director de proiect. Actualmente, el ocupă funcţia de şef de cabinet al secretarului de stat Maricel Popa  de la Ministerul Economiei, ultimul fiind un important om de afaceri din Iaşi. Din partea Chinei a semnat Yun Lian, vicepreşedinte executiv al Sinohydro Corporation, compania interesată să investească la hidrocentrală.

Proiectul a fost lăsat pe mâinile unui perdant notoriu în mediul politic din Iaşi, dar şi în mediul de afaceri. Cariera politică şi-a început-o în 1995, când a devenit membru al PNL. Un an mai târziu, acesta a candidat la Primăria Iaşi, însă fără succes. A fost învins fără drept de apel de Constantin Simirad. Nu şi-a pierdut elanul, iar patru ani mai târziu a candidat din nou pentru funcţia de primar al Iaşului. Tot fără success, ieşind pe locul al doilea, după acelaşi Simirad.

Primul schimb de tabere

În 2004, veşnicul candidat-perdant a schimbat căruţa electorală. A trecut de la PNL la PDL, unde a ajuns chiar liderul filialei ieşene a partidului. A candidat din nou la Primăria Iaşului, având o campanile electorală inspirată din filmele cu Rambo. De altfel, pe afişe apărea ca un luptător salvator, pictat cu funingine pe faţa, care vine să salveze oraşul din funcţia de primar. Nu a reuşit să salveze nimic, pentru că a fost din nou înfrânt, de data asta de Gheorghe Nichita. Nu s-a dat însă bătut şi a candidat pentru un post de senator. În 2008 nu a mai reuşit să câştige un mandat de parlamentar, fiind singurul democrat-liberal care a candidat în municipiu şi care a pierdut colegiul.

Iubire mare pentru PSD

În 2009, în timpul guvernării lui Emil Boc, el a ajuns secretar de stat în Ministerul Mediului, de unde a plecat însă la intalarea guvernului Victor Ponta. Deşi fusese unul dintre cei mai înrăiţi contestatari în Iaşi ai PSD-ului, Dan Cârlan a realizat că este, de fapt, un aprig susţinător al doctrinei social-democrate. La începutul acestui an, el s-a înscris în PSD şi, drept recompensă, a fost pus şef de cabinet al secretarului de stat Maricel Popa, la Ministerul Economiei. Maricel Popa este şi el un om de afaceri din Iaşi

Politician slab, afacerist pe măsură

Dan Cârlan a părut că dă lovitura în afaceri cu firma Lynx, prosperă în anii ’90 pe piaţa confecţiilor. De altfel, din poziţia de patron a investit şi în clubul de fotbal Politehnica Iaşi, denumită ulterior Polynx, cu care a şi promovat pe prima scenă fotbalistică. La asta s-a redus însă succesul său în afaceri. Firma Lynx a fost radiată în 2008, când mai avea doar doi angajaţi.

Un an mai târziu, acesta a preluat firma Laura SRL Iaşi de la fratele său. Apoi l-a numit în funcţia de administrator pe Ernest Peter Şindilă, nimeni altul decât soţul Ginei Şindilă, şefa de atunci a Registrului Comerţului Iaşi. Firma Laura SRL nu a rezistat prea mult în mâinile lui Dan Cârlan, fiind preluată câteva luni mai târziu de către latifundiarul ieşean Bogdan Cihodaru, care i-a schimbat denumirea în SC Iaşi TV Life. După ce Gina Şindilă a nu a mai fost şefă a Registrului Comerţului Iaşi, Bogdan Cihodaru a renunţat la serviciile administratorului Ernest Şindilă.

Omul orchestră în afacerea cu chinezii

Dan Cârlan este director de proiect în calitate de reprezentant al Guvernului pentru hidrocentrala, de tip CHEAP (Centrală Hidroelectrică de Acumulare prin Pompaj), Tarniţa-Lăpuşteşti. Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa Lăpuşteşti a fost întocmit de firma Interproiect Cluj, iar costurile de construire au fost estimate la 1,5 miliarde de euro. Durata de finalizare a proiectului a fost estimată la 7-8 ani.


Citiţi şi

Fost senator de Iaşi, şef al proiectului de 1,2 miliarde de euro pentru construirea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, în Cluj, de către o companie din China

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite