Banciule, te invităm să Descoperi Basarabia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portalul Descoperă Basarabia a fost lansat astăzi, cu prilejul sărbătoririi a 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu
Portalul Descoperă Basarabia a fost lansat astăzi, cu prilejul sărbătoririi a 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

Nu, noi nu te facem grobian, nici nesimţit, nici măcar neinspirat. Nu ne îngroşăm vocea într-un mod superior pentru a demonstra calitatea şi inteligenţa argumentelor noastre. Nu te bagăm undeva şi nici nu te scoatem.

Dacă tot te-ai apucat să-ţi dai cu părearea despre moldoveni, te invităm să descoperi Basarabia. E un proiect care nu vorbeşte despre curvele din ţara vecină. Avem şi în România specimene la fel de colorate şi poate nu la fel de atrăgătoare. Nu discutăm nici despre sărăcia din Republica Moldova sau Sudul Basarabiei. Nici despre dualitatea politicienilor sau a liderilor de opinie.

Nu le cerem „băsiştilor“ de la postul TV, care te plăteşte, să te sancţioneze sau Doamne fereşte!, să te dea afară, pentru că ataci politica dusă de cel pe care şefii tăi îl ridică în slăvi. Nu iniţiem petiţii online în care să te descriem în cele mai negre culori şi cu ajutorul cărora să ne exprimăm dispreţul profund pentru gestul tău inutil.

Nu îi rugăm pe zecile de mii de studenţi basarabeni să-ţi blocheze căsuţa de e-mail şi nici pe pricepuţii internauţi basarabeni  „să hăcuiască“ pagina de internet a postului care te finanţează ca să debitezi tâmpenii în direct.

Nici măcar nu recomandăm cunoscuţilor să nu se mai uite la minunata ta emisune în care te exprimi liber şi fără inhibiţii.

Te invităm, Banciule, să treci Prutul şi să descoperi Basarabia. Astăzi, de ziua Culturii Naţionale, lansăm un portal pe nume Descoperă Basarabia în care, pe tot parcursul anului 2014 vom posta informaţii despre fraţii noştri basarabeni, pe care tu îi caracterizezi cum te pricepi mai bine. Despre oamenii, locurile şi spiritul a ceea ce tu numeşti Republica Moldova. Nu avem pretenţia că va fi cea mai bună sursă de informaţie. E abia la început şi avem timp să-l completăm cu informaţii cât mai relevante.

radu banciu

E ca o vizită la rude, Banciule, la nişte rude apropiate pe care nu le-ai văzut de mult şi a căror revedere îţi poate umple sufletul şi mintea de bucurie. Şi eventual îţi scoate din cap şi toate alegaţiile pe care le rosteşti pe la televizor când te plictiseşti.

Sperăm să fii primul nostru vizitator astăzi şi te anunţăm că o să-ţi facem cadou o carte. Un studiu intitulat „200 DE ANI DE ISTORIE A ROMÂNILOR DINTRE PRUT ŞI NISTRU“. E coordonat de academicianul Ioan-Aurel POP, nu face referire nici la curve, nici la cerşetori şi se încheie cam aşa:

Închinăm cartea generaţiilor de locuitori anonimi ai spaţiului dintre Prut şi Nistru, adică ţăranilor cuprinşi de febra muncii tăcute, care au făcut posibilă vieţuirea şi supravieţuirea comunităţii, în ciuda ocupaţiilor străine. Mulţumită efortului lor lin, liniştit şi neştiut, Republica Moldova este singurul stat din lume care are o sărbătoare naţională închinată limbii, „limbii vechilor cazanii”, limbii considerate „sfinte“! Lor, care şi-au iubit şi apărat – uneori inconştient, doar din impuls – mai mult limba decât viaţa, le aducem un nemăsurat omagiu.

Te aşteptăm să Descoperi Basarabia, domnule Radu Banciu!

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite