Bancherul inelelor: bijuterii şi excursii pentru nevastă şi amantă pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excursii pe Coasta de Azur, la Nisa sau Zürich, telefoane de lux şi haine de firmă, toate decontate pe banii Care România, companie controlată de stat, sunt ingredientele unui dosar de corupţie care a ajuns pe masa judecătorilor. Procurorii DNA au întocmit o notă de plată piperată pe numele fostului şef al companiei, Radu Frîncu, acuzat de abuz în serviciu şi uz de fals.

Luxul pe banii statului în care a vrut să trăiască l-a trădat în cele din urmă pe Radu Frîncu, fostul preşedinte al Care România, compania de asigurări care are ca acţionar majoritar, cu 93,78%, Eximbank - bancă cu capital majoritar de stat. Nu mai puţin de 53 de infracţiuni de abuz în serviciu şi 7 de uz de fals a reuşit să strângă bancherul în dosarul penal prin care tocmai a fost trimis în judecată. În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii arată printre altele cum pe 6 septembrie 2012 Radu Frîncu cobora din maşină în faţa luxosului hotel „Le Meridien”, din Monte Carlo (Monaco). La braţul său era o tânără elegantă, manechinul Oana Marica. Cei doi îndrăgostiţi au petrecut sfârşitul de săptămână la Monte Carlo şi s-au întors în România pe 13 septembrie 2012. În acelaşi weekend, soţia acestuia, Catrinel Frîncu, a petrecut două nopţi la hotelul „Principe de Savoia” din Milano (Italia). Femeia s-a cazat într-o cameră „Classic Tower Room”, care a costat 980 de euro pe noapte. Ambele facturi emise de „Le Meridien”- 3.814 de euro şi „Principe de Savoia”- 1.960 de euro au fost decontate de societatea Care România, la care  Frîncu era preşedinte.  El a mai decontat din deplasarea la Monte Carlo alţi 8.616 euro, pentru „alte cheltuieli” (protocol).

Manechinul, martor la DNA

Concret, procurorii DNA susţin că în perioada în care Frîncu a fost la conducerea firmei de asigurări, 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, ar fi folosit în interes personal suma de 769.659 de lei, aproximativ 47.672,24 de euro.

Plimbarea în „interes de serviciu” la Monte Carlo este doar una dintre extravaganţele lui Frîncu.
Potrivit procurorilor, acesta a fost în mai multe deplasări şi a făcut cheltuieli surprinzătoare. De exemplu, în perioada 17-20 august 2012, el s-a plimbat cu fotomodelul Oana Marica în Spania. Transportul cu avionul Bucureşti-Ibiza şi retur a fost decontat tot de Care România. Pentru că nu putea călători alături de muritorii de rând, Frîncu a rezervat locuri la clasa
business, în valoare de 2.300 de lei. Asta în timp ce ordinul de deplasare întocmit era pentru Roma.

Oana Marica a fost audiată în calitate de martor la DNA şi a spus că are o relaţie sentimentală cu Frîncu. Fotomodelul a  povestit că a fost cu acesta în mai multe călătorii prin Europa - la Roma Ibiza, Nisa sau Zürich, iar acesta plătea tot de fiecare dată. Marica a mai spus că nu ştia din ce bani erau plătite biletele de avion şi că nu participa la întâlnirile de afaceri ale lui Frîncu.

Ce a mai cumpărat Radu Frîncu

Potrivi procurorilor DNA, Radu Frîncu are gusturi alese, întreţinute însă pe bani publici. El a cheltuit la Louis Vuitton România suma de 16.735 de lei, pentru butoni, eşarfe şi cravate. Alţi 86.596 de lei au fost aruncaţi pe mai multe bijuterii, un ceas de lux „Cartier” şi un telefon marca „Vertu”, pe care a plătit 43.650 de lei. Alte achiziţii personale făcute din fondurile companiei: un telefon mobil „Black Berry Porsche Design”- 11.065 de lei, un televizor „LedTV FullHD 3D Smart TV”- 10.399 de lei, sau anvelope Pirelli Scorpion Ice & Snow, pentru maşina personală, un BMW X6. Nu mai puţin de 32.000 de lei au costat hainele achiziţionate de la casa de modă „Alessandro Martorana”. Firma de modă a încasat alţi 5.000 de euro din banii Care, reprezentând servicii de consultanţă de imagine. Anchetatorii nu au găsit niciun document din care să reiasă că Frîncu a restituit aceste bunuri sau contravaloarea lor către Care România.

În aprilie 2012, Frîncu era plecat, oficial, în interes de serviciu în oraşul München (Germania). În realitate, el a  decontat mai multe facturi din staţiunea  Ischgl, din Austria, unde a fost cu soţia şi băiatul său. De fiecare dată când pleca în străinătate, Frîncu închiria, pe banii Care, maşini de lux: BMW 320 Cabriolet - în Saint Tropez sau Mercedes Benz S350 (la
Nisa). 

La Disneyland, cu familia

Fostul membru al Directoratului Care România, Constantin Banu, trimis şi el în judecată în acelaşi dosar cu Frîncu, ar fi făcut şi el deconturi personale, spun procurorii. Cum ar fi în mai 2012, atunci când a efectuat o deplasare la Paris, invocând pretextul „reprezentării companiei”. În realitate, el s-a cazat împreună cu cei doi copii ai săi la Hotelul Disneyland, timp de patru nopţi. Totul pe banii Care România. Inclusiv transportul şi plata a cinci zile de intrare în parcurile Disneyland. Factura finală: 2.131,60 de euro şi 8.887 de lei.

Alte cheltuieli decontate de Constantin Banu: sejururi împreună cu familia în staţiunile Kaprun (Austria) şi San Benedetto del Tronto (Italia), bijuterii, haine de firmă, produse de pescuit etc. În timpul anchetei, Banu a plătit suma de 23.395 de euro şi  59.112 de lei,  iar compania Care România nu s-a mai constituit parte civilă împotriva sa în procesul penal.

Riscuri de 60 de milioane de euro

Separat de acuzaţiile că ar fi cheltuit ilegal banii societăţii de asigurări, Frîncu a fost trimis în judecată şi pentru că a expus Care România la riscuri majore. Astfel, directorul ar fi încheiat poliţe de asigurare în numele societăţii, cu încălcarea prevederilor hotărârilor AGA şi CA, prin care şi-a asumat riscuri de 60 de milioane de euro. Asta cu toate că mandatul lui Frîncu era de a încheia poliţe numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane de euro. Este vorba de 14 poliţe de asigurare, încheiate prin intermediul unor brokeri italieni. Potrivit procurorilor,  Frîncu nici nu ar fi înregistrat o parte din aceste documente în evidenţele Care România. „Mare parte din aceste poliţe nici măcar nu existau în evidenţele companiei, fiind descoperite de către noua conducere, abia după demiterea inculpatului Frîncu Radu”, arată procurorii DNA.

Ancheta a dezvăluit că poliţele de asigurare au fost încheiate prin intermediul unor aşa-zişi brokeri, cu care Care România  nu avea contracte de brokeraj. „Mare parte din primele de asigurare au fost încasate de către brokerii italieni, ca urmare a încheierii poliţelor de către inculpatul Frîncu Radu, prime ce nu au mai fost virate în conturile Companiei Care România SA, fapt constatat tot după demiterea inculpatului”, arată DNA.

Practic, firma românească de asigurări îşi asuma doar riscurile, iar beneficiile - primele de asigurare, erau încasate de brokerii italieni.
Unul dintre directorii firmei, care a fost audiat ca martor la DNA, a arătat „că societatea Care România a primit solicitări de daune, deşi în evidenţele companiei poliţele de asigurare nici măcar nu existau sau nu erau încasate primele de asigurare”.
Societatea Care România îi cere lui Frîncu, în procesul penal, despăgubiri totale în valoare de  2,4 milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite