Bâlciul românesc la început de an

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vom înfrânge şi anul acesta, mai ales că şi-a intrat şi noul Parlament în pâine, Guvernul, instituţiile de stat unde se împart dregătoriile pe principiul ”cine poate oase roade!” Puşculiţele cu publice sunt alimentate, la început de an, de contribuabili conştiincioşi, să aibă statul cu ce plăti armatele de poliţişti, profesori şi alte categorii de funcţionari publici, care se sacrifică în pandemie, pentru ţară şi popor! Şi pensionarii de lux!

O lume întreagă este uluită de ce s-a putut întâmpla în SUA, America tuturor posibilităţilor, ţara celei mai puternice democraţii din lume, unde un proces simplu de transfer al puterii, de la un preşedinte ales democratic, Trump, la alt preşedinte ales democratic, Biden, a coincis cu un eveniment de anarhie, proteste şi violenţe nemaivăzute, prin invadarea Capitoliului de către anarhiştii liderului care nu se dă dus de la Casa Albă!

Momente asemănate de mulţi dintre români cu evenimente de genul Mineriadei iliesciene, când minerii cu ”înalt simţ civic” au fost chemaţi să facă ordine şi să planteze panseluţe în Piaţa Universităţii, într-un Bucureşti postrevoluţionar. Atunci, doar curajul şi diplomaţia marelui om politic Ion Raţiu, un politician de care România avea mare nevoie, înconjurat şi ameninţat de mineri, a reuşit să-i scoată pe aceştia fără violenţe, din clădirea Parlamentului.

Şocaţi de imaginile cu locaţia Congresului cucerită de trumpişti, opinia publică românească a uitat, în miez de noapte, de problemele şi provocările din plaiul natal, exprimând tot felul de îngrijorări, temeri, analize şi supoziţii despre ce se întâmplă peste ocean. Dar puterea celei mai mari democraţii mondiale, în ciuda tropăielilor de pe margine ale duşmanilor tradiţionali ai Americii, a pus rapid lucrurile pe făgaşul lor normal, urmând, sunt convins, ca şi Justiţia din SUA să-şi facă datoria şi să-i pedepsească pe vinovaţi, conform legilor în vigoare.

Şi cred că justiţia americană îşi va face mult mai rapid treaba decât cea din România, că tot s-au făcut comparaţii între evenimentele de acum, de la Washington, cu cele petrecute în urmă cu peste 30 de ani în Bucureşti! La noi se coc greu, la sertar, dosarele grele, timp în care vinovaţii, dacă nu mor, o duc bine, fac afaceri, politică, primesc funcţii înalte, protecţie...

De fapt, trecând peste momentul de uluială din ţara tuturor posibilităţilor, să revenim aici, în ţara noastră, unde ne afectează direct realităţile şi problemele noastre actuale. Unele moştenite, că la românii aşa este, când nu se face, nu se rezolvă ceva sau se comit diverse ticăloşii, ele se transmit mai departe din generaţie în generaţie şi de la putere politică la putere politică, instituţional, guvernamental şi tot aşa...înainte!

Trăim într-o normalitate tipic românească! Ca la noi, la nimeni!

În plus, apar pe zi ce trece noi provocări, noi griji, noi ameninţări cărora trebuie să le facem faţă în noul an şi mulţi ani de acum înainte, dacă nu cumva le vom lăsa şi noi moştenire urmaşilor. Urmaşi, copiii de azi, tineri, elevi, care în lipsa unei educaţii adecvate realităţilor prezente, făcute de şcoală, de mediul familial şi de comunitate, sunt antrenaţi, învăţaţi, manipulaţi rapid, pe reţelele sociale de diverşi indivizi dubioşi, dezaxaţi, pedofili, penali, care profită de pasivitatea ori complicitatea unor instituţii care nu-şi fac treaba! Vorba aia, moştenită şi ea din comunism ”Viitor de aur ţara noastră are şi prevăd prin secol a ei înălţare!”

Îngrijorările şi temerile românilor sunt cu atât mai mult întemeiate cu cât începutul de an vine cu o avalanşă de scumpiri, de la energie electrică, combustibili, pâinea şi alimentele de bază şi până la scumpirea vieţii în general. Scumpirile la început de an sunt tot o tradiţie, moştenită şi perpetuată în timp, în ciuda speranţelor de mai bine cu care fiecare dintre noi privim spre viitor.

Acum, am moştenit şi COVID-ul 19 de la anul trecut, dar cu ăsta am învăţat cât de cât să trăim ori să murim, dar pe care îl vom învinge mascaţi, vaccinaţi, nevaccinaţi, cu botniţă, fără şi cu alte arme atipice. Şi mai mult decât atât, noi spre deosebire de americanii şi alţi occidentali neortodocşi, avem de partea noastră puterea moaştelor, a aghesmei anticovid şi bună la toate, avem lideri politici şi religioşi neînfricaţi, oşti creştine şi daci liberi, lăsaţi de capul lor! Doar am văzut cum luptă cu Satana unii înaltpresfinţiţi ai neamului, cu crucea în mâinii, cu credinţa la vedere, cocoţaţi pe cisterne, în bărci, mai presus de legi omeneşti, mai presus de oameni!

Sigur că vom înfrânge şi anul acesta, mai ales că şi-a intrat şi noul Parlament în pâine, Guvernul, instituţiile de stat unde se împart dregătoriile pe principiul ”cine poate oase roade!”

Avem şi puşculiţele permanente cu bani publici, alimentate acum la început de an, de contribuabili cu conştiinţă civică, să aibă statul cu ce să-şi plătească armatele de poliţişti, profesori şi alte categorii de funcţionari conştiincioşi, care se sacrifică pe timp de pandemie pentru ţară şi popor! Păi, ce, vrem să iasă poliţiştii în stradă la proteste, urlând că nu vor mai prinde niciun hoţ, niciun criminal, că nu li s-au mărit salariile, soldele, că nu li s-au înnoit uniformele, că n-au căpătat noi grade şi funcţii pentru merite şi eroismele lor profesionale ? Şi că vârsta de pensionare este prea mare?

Şi nici nu vrem să ne mai spună liderii de sindicat, unii ajunşi acum mari parlamentari, în slujba unor partide sau altele, că oamenii legii nu-şi fac treaba din cauză de efective puţine şi de lipsă de mijloace financiare şi materiale!

Şi nici profesorii nu-i vrem sacrificaţi pe altarul şcolii româneşti, chiar dacă unii nici nu vor să audă de vaccinare anti-COVID, epuizaţi de atâta educaţie de calitate şi muncă! Şcoli avem, carte ce ne mai trebuie! Mai ales în momentele strategice când sindicatele vopsite aleg să pună şi ele presiune pe bugetul public, să mărească lefurile dascălilor care stau acasă, fac meditaţii, dar nu vor să fie filmaţi în timp ce îşi fac cu abnegaţie şi profesionalism orele on line!

Şi mare grijă, mai ales acum în pandemie, când a început marea vaccinare, să nu cumva să-i încurajăm pe medicii care imunizează şi alte categorii de persoane decât cele prioritare, ci să-i sancţionăm drastic, să nu cumva să deranjeze sistemul!

Nici nu a început bine anul, că se întrevăd activităţi febrile, dinamism, preocupări majore, dezvoltări, rezolvări importante, inclusiv luminiţa de la capătului tunelului, justiţie şi pace socială şi câte şi mai câte, vom afla şi trăi pe pielea noastră!

Ce circ american, ce trumpişti, ce anarhie la yankei!

A început epoca circului nostru, care sigur va uimi şi va lăsa o lumea întreagă cu gura căscată!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite