Bădărănia ministrului Apărării, care n-a făcut Armata, taxată de militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sosiţi acasă după şase luni de misiune în periculosul teatru de operaţii din Afganistan, militarii din Batalionul 812 Protecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor” au avut parte de o ceremonie la care a participat, printre alte personalităţi, şi ministrul Apărării Gabriel Leş, care însă a reuşit să-i jignească grosolan pe militari.

Chiar în momentul în care militarii români treceau prin dreptul tribunei oficiale, ministrul Gabriel Leş a renunţat să mai urmărească defilarea şi s-a concentrat asupra telefonului mobil. În acest timp, ceilalţi oficiali prezenţi în tribună salutau solemn soldaţii care purtau drapelul unităţii.  Gestul ministrului a fost aspru taxat.

„Este tipic unui individ care se crede şmecher, un soi de stăpân. Oricum, se încadrează în linia comportamentului general al membrilor Guvernului actual. Nu este o surpriză. Era de notat dacă se comporta cum trebuie, dacă arăta un pic de emoţie pentru militarii care şi-au riscat viaţa departe de ţară. Dar aşa a demonstrat din nou că este un politruc pentru care contează mai mult un mesaj primit pe telefon, decât să arate respect Armatei Române”, a comentat sociologul Gelu Duminică gestul demnitarului.  

bistriteanul

Ministrul Gabriel Leş a butonat telefonul în timp ce militarii defilau la sosirea din Afganistan  FOTO Bistriţeanul

„Îmi asum greşeala. A fost un moment de neatenţie. Sună întruna telefonul şi am vrut să văd despre ce era vorba. Au fost 5 secunde de neatenţie”, a spus Gabriel Leş la B1TV.

„Ministrul trebuie să-şi respecte subordonaţii, mai ales pe cei din teatrele de operaţii. Dacă nu faci asta înseamnă că nu poţi face parte din familia Armatei Române. Spre comparaţie fostul secretar american al Apararii, generalul în rezervă Jim Mattis, atunci când avea ocazia, călătorea în avioanele de transport C 130 Hercules alături de militarii americani. Fără nici un fel de problemă, în nişte scaune nu tocmai comode.  Aşadar pot spune că domnul Leş este o figură hazlie pentru MApN”, a completat şi generalul locotenent în rezervă Alexandru Grumaz. 

Al doilea mandat fără stagiu militar

Gabriel Leş se află la al doilea mandat de ministru al Apărării şi nu a făcut serviciul militar. Demnitarul invocă faptul că era student, iar până la terminarea studiilor România trecuse la armată de profesionişti. Numai că, potrivit CV-ului său, Leş a făcut o pauză de trei ani între terminarea liceului şi admiterea la facultate, iar în acest interval ar fi trebuit să execute stagiul militar timp de 12 luni. Leş a fentat armata chiar şi după terminarea facultăţii. Demnitarul a terminat studiile de licenţă în 2002, iar la master nu s-a înscris imediat, ci un an mai târziu, în 2003. În acest interval ar fi trebuit să poarte uniformă militară timp de 6 luni (termen redus).

Ce misiuni au îndeplinit militarii ignoraţi

Timp de şase luni Batalionul 812 Protecţia Forţei „Şoimii Carpaţilor” şi Batalionul  2 - 14 Golden Dragons din Armata SUA au constituit Combined Task Force „Dragon Hawks”, astfel militarii români au îndeplinit misiuni cot la cot cu cei  americani în zona Kandahar. Fiecare companie a avut de îndeplinit misiuni specifice. În timp ce militarii aparţinând Companiei 1 Protecţia Forţei „Aquila” şi Companiei 2 Protecţia Forţei „Bulldogs”, au fost prezenţi în permanenţă în aria de responsabilitate cu scopul a a descuraja orice tentativă de atac a insurgenţilor asupra militarilor coaliţiei şi asupra bazei, „îngerii păzitori” din Compania 3 Protecţia Forţei „Cobras” au asigurat protecţia specialiştilor care s-au ocupat cu instruirea militarilor din cadrul forţelor de securitate afgane. Companiei 4 Protecţia Forţei „Draco” i-a revenit misiunea de a securiza în permanenţă punctul de acces în Baza Militară Kandahar, cunoscut sub denumirea de ECP 5 (Entry Control Point 5), în scopul prevenirii accesului persoanelor şi autovehiculelor neautorizate în bază.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite