Bacalaureat fără poezie la Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii au oftat uşuraţi după prima probă a Bacalaureatului. Anul acesta au primit subiecte uşoare la Limba şi Literatura Română, fiind pentru prima dată în trei ani când nu le-a picat poezia la ultimul subiect

Săptămâna de foc pentru absolvenţii de liceu a debutat luni cu subiecte simple la proba scrisă de la Limba şi Literatura Română unde, pentru prima dată în doi ani, candidaţii nu au mai fost nevoiţi să scrie un eseu despre poezie. Subiectele li s-au părut accesibile şi mulţi speră că vor obţine note mari, cu toate că, pentru prima oară în istorie, lucrările vor fi corectate în alte judeţe. Chiar şi dascălii de Limba română au confirmat luni că subiectele nu au avut o dificultate la fel de ridicată ca cele din anii precedenţi.

Concret, elevii de la profilul Real au avut de redactat un eseu despre particularităţile de construcţie ale unui personaj într-un text narativ de Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda, în timp ce elevii de la Uman au avut de prezentat relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat.

La al doilea subiect, unde elevii au fost nevoiţi să scrie un text argumentativ pe o temă dată, candidaţii de la Real au avut de scris despre „importanţa practicării unui sport la orice vârstă”, în timp ce candidaţii de la Uman au avut un subiect mai dificil, care ar fi putut să le pună probleme, sunt de părere profesorii.

Profesori: „E imposibil să nu iei măcar nota 5“

De pildă, profesoara de Limba română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, spune că subiectele au fost foarte uşoare, dar susţine că elevii puteau să se încurce la câteva cerinţe.

„E imposibil să nu iei măcar nota 5 anul acesta. Au fost şi subiecte mai grele, spre exemplu, la textul argumentativ de la Uman, unde li se cerea rolul scriitorului în societate, puteau să aibă probleme, sau la primul subiect unde au avut de stabilit tema discuţiei dintre cele două personaje. Totuşi, genul dramatic este cel mai uşor în genul acesta de analize, chiar mai uşor decât genul epic. La Real, cel mai greu a fost la subiectul al treilea, unde elevii aveau de ales între Călinescu, Creangă şi Preda”, a explicat Iulia Pop.

De aceeaşi părere este şi Corina Buzoianu, profesoară de Limba română la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Bucureşti.

„Subiectele au fost extrem de accesibilie, chiar previzibile aş putea spune. Cred că un copil care s-a apucat de învăţat cu o lună înainte de examen poate să ia lejer nota 5 sau 6. Ca să ajungi la nota 9, nu-ţi lua mai mult de trei luni de învăţat la aceste subiecte. După doi ani în care le-a picat numai poezia, e cunoscut faptul că liceenii se feresc de poezie, iar romanul este preceput ca fiind cel mai uşor. Vor fi note mari la Română anul acesta”, a declarat Corina Buzoianu, profesoară de Limba română la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Bucureşti, adăugând că lucrările candidaţilor vor fi corectate mai târziu decât în mod normal.

Asta pentru că, printr-o decizie controversată luată de Ministerul Educaţiei, pentru prima oară în istoria examenului, lucrările candidaţilor vor fi corectate în alte judeţe decât în cele în care au fost susţinute probele.

Elevii, între speranţă şi regrete

La centrul de examen din incinta Colegiului Tehnologic „Mihai Bravu” din Capitală, candidaţii au trăit intens prima probă scrisă a Bacalaureatului. Mai intens decât se aşteptau. Până şi cei care au intrat în sala de examen „la mişto”, după cum a sintetizat un tânăr care-şi aştepta prietenii la poartă, au fost dezarmaţi de accesibilitatea subiectelor şi au trăit un sentiment pentru care nu se pregătiseră acasă: speranţa.

„Am scris Iona! A fost super uşor”, exclamă o fată cu un zâmbet până la urechi – prima candidată care a ieşit din sala de examen. „Am avut de ales între Preda, Călinescu şi Creangă. M-am uitat aseară puţin pe «Iona», când m-am întors de la serviciu”, a spus tânăra. Entuziasmul i-a fost însă furat de un părinte care a informat-o că „Iona” a fost scrisă de Marin Sorescu, nu de Marin Preda - unul dintre autorii pe care elevii îi puteau alege.

„Mamă, ce uşor a fost de data asta. Dacă dădeam, puteam să trec şi eu”, a adăugat mai mult pentru el un tânăr care-şi aştepta prietenii să iasă din sala de examen. A împlinit deja 20 de ani şi a învăţat tot anul pentru examen, dar n-a crezut în el nici vara asta. „Nu m-am trezit. Încerc la toamnă”, a mormăit fără să convingă pe nimeni.

Într-un alt grup de candidaţi, se dezbătea problema sinonimelor  pentru cuvintele „socoteai” şi „deştept”. „Era simplu, mă: «să calculezi« şi «inteligent»”, a exclamat, în trecăt, un absolvent de liceu. „Nu trebuia sensul din text?”, întreabă un altul, mai răsărit. „Că eu am pus «credeai» la primul”. „Deci de data asta chiar puteai să faci ceva dacă învăţai”, a concluzionat tăios, colega lor.

Calendarul examenului de Bacalaureat

Marţi are loc proba de la Limba Maternă pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale, urmând ca mâine să aibă loc poate cea mai temută probă dintre toate, cel puţin pentru elevii de la Real, proba obligatorie a profilului care se susţine la Matematică sau la Istorie. Adevarul.ro vă ţine în continuare la zi cu toate informaţiile privind Bacalaureatul.

Lucrările de anul acesta vor fi corectate în alte judeţe, unde vor fi transportate sub pază militarizată, motiv pentru care data afişării rezultatelor parţiale a fost amânată cu o zi. Astfel, notele vor fi afişate la avizier marţi, săptămâna viitoare, în loc de luni, iar mediile finale rămân să fie afişate tot pe 10 iulie.

Bac-ul la liceele teologice: „Dă, Doamne, să iau 10!“

A devenit o obişnuinţă ca liceele teologice să se găsească între unităţile de învăţământ fruntaşe când vine vorba de promovabilitatea la examenul de Bacalaureat. În Bucureşti există cinci astfel de licee.  „Adevărul“ a mers la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif“, unde au susţinut proba de Limba şi Literatura Română elevi de la trei licee cu profil teologic: cei de la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif“, de la Liceul Teologic Adventist „Ştefan Demetrescu“ şi de la Liceul Penticostal „Emanuel“.

Primul semn că aceste licee au elevi mai bine pregătiţi decât multe altele este liniştea. Şi nu doar pentru că Liceul „Sfântul Iosif“ se află în incinta cimitirului Bellu catolic. E linişte pentru că după două ore niciun elev nu a ieşit din examen. Când încep să-şi facă apariţia, nu poţi să nu remarci simplitatea hainelor cu care sunt îmbrăcaţi. În general, fetele nu folosesc machiajul, băieţii sunt tunşi normal, ca de şcoală. Discută în linişte subiectele, pe grupuri, şi, în loc să se batjocorească, se încurajează.

„Dă, Doamne, să iau zece!“, spune o elevă de la Colegiul Romano-Catolic. E fericită pentru că subiectele au fost uşoare. „A fost chiar mai simplu decât la simulare“, spune un adolescent. Părinţii sunt mulţumiţi pentru că nu s-au dat subiecte din poezie. „Şi dacă au văzut filmele Moromeţii sau Felix şi Otilia şi tot ar trebui să scrie ceva“, spune unul dintre părinţi. Pentru elevi urmează încă două zile cu emoţii, miercuri şi vineri, când vor susţine proba obligatorie a profilului şi, respectiv, proba la alegere.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite