BACALAUREAT 2014 Tot mai puţini elevi se înscriu la examenul de Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul elevilor care aleg să dea examenul de maturitate, care debutează astăzi, este în continuă scădere. Dascălii şi experţii vorbesc de o conştientizare a şanselor scăzute de promovare, dar şi de o devalorizare a diplomei pe piaţa muncii. O cifră oficială nu a fost încă anunţată de Ministerul Educaţiei.

Astăzi se dă startul la examenul de Bacalaureat, cu proba orală la limba română. Examenul de anul acesta va fi susţinut la aceleaşi probe ca şi în anii precedenţi, însă numărul absolvenţilor de liceu care s-au decis să-l susţină este considerabil mai mic.

Potrivit datelor obţinute de „Adevărul“ de la mai multe inspectorate şcolare din ţară, anul acesta, s-au înscris cu aproape 8% mai puţini candidaţi decât anul trecut. De altfel, şi cifra de la simulările din martie arată o scădere a absolvenţilor de clasa a XII-a interesaţi să se prezinte la examenul de maturitate.

Trendul, observat încă de anul trecut, este explicat pe de o parte de faptul că mulţi dintre elevi au realizat că Bacalaureatul nu este un examen uşor şi ca atare au ales să-l amâne, sau pur şi simplu să renunţe să-l mai dea.

Pe de altă parte, mulţi nu se mai înscriu pentru că nu mai văd utilitatea diplomei de Bac atâta timp cât pot lua ajutor de şomaj sau se pot înscrie la postliceale cu cele 12 clase.

Demotivaţi de rata mică de promovare

Expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş spune că, în ultimii ani, doar aproximativ 50% din candidaţi au luat examenul, fapt ce i-a demotivat pe mulţi dintre actualii absolvenţi să se mai înscrie. Nici piaţa muncii nu îi împinge să depună eforturi pentru că diploma de Bac nu mai e o cerinţă expresă a angajatorilor.

„Din ce în ce mai puţini absolvenţi de liceu se înscriu la Bac cu gândul de a merge la o facultate pentru că piaţa muncii le-a arătat că o diplomă în sine nu contează aşa de mult la angajare, ca atare a mai scăzut obsesia de a obţine o diplomă în ultimii ani“, spune şi profesorul Ştefan Vlaston, de asemenea blogger adevarul.ro. 

Acesta a mai spus că numărul absolvenţilor de clasa a XII-a care s-au înscris la Bac anul acesta nu va fi foarte diferit de cifra de la simulările din martie, când s-au prezentat 145.000 de candidaţi, faţă de aproape 148.000, anul trecut.

Corijenţi înainte de Bac

La rândul său, profesorul de istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală spune că mulţi nu ajung la examen pentru că nu sunt în stare să ia nota 5 nici la materiile din clasa a XII-a. El consideră că este normal ca aceştia să fie lăsaţi corijenţi.

„Elevii care pică Bac-ul nu au fost evaluaţi corect în timpul şcolii, ei de fapt nu ar fi trebuit să promoveze clasa a XII-a. Uneori se fac presiuni asupra profesorilor să treacă elevii la o materie chiar dacă ei nu sunt în stare să ia 5. La Bac nu ar trebui să intre un elev care nu este competitiv“, este de părere Riegler.

Şi Adrian Troie, directorul adjunct de la cel mai bun liceu din ţară, Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, crede că e mai bine ca elevii foarte slabi să nu intre în Bac.

„Dacă un elev nu poate promova Bacalaureatul, înseamnă că el, de fapt, nu poate promova clasa. Greşeala este că sunt lăsaţi să treacă, deşi ei nu au nivelul corespunzător. Este o mentalitate de dinainte de ‘89 care funcţionează aici şi anume că toată lumea trebuie să ia Bac-ul“, este de părere Troie.

Şomajul, varianta facilă

Dar ce se întâmplă cu elevii care nu se înscriu la Bac din proprie iniţiativă? Marian Staş spune că, de când există camere de supraveghere la Bac, elevii au realizat că nu mai pot copia, aşa că unii aleg din start să nu se prezinte. Dar sunt şi elevi oneşti care îşi dau seama că nu vor lua Bac-ul fiindcă nu sunt pregătiţi şi aleg să nu îl susţină acum, adaugă Staş.

„De asemenea, nu este exclus ca unii dintre ei să opteze direct pentru ajutorul de şomaj după ce termină liceul, pentru care nu este nevoie să ai o diplomă de Bac. Cred că acest ajutor de şomaj descurajează angajarea onestă“, este de părere expertul în educaţie. În plus, cei care nu ţin morţiş să ia diploma de Bac au la dispoziţie şi  varianta înscrierii la şcolile postliceale.

De altfel, în ultimii ani s-a văzut o creştere masivă a interesului tinerilor absolvenţi pentru poslicealele sanitare, care au atras aproape 50.000 de înscrişi, datorită diplomelor recunoscute peste hotare.

Deşi excluderea treptată a elevilor foarte slabi de la Bac ar trebui să ducă la o creştere generală a ratei de promovare, Staş spune că nu vor fi diferenţe mari faţă de 2013, aşa cum au arătat şi simulările din primăvară: tot în jur de jumătate dintre candidaţi au trecut cu bine de examenul maturităţii. Anul trecut, la sesiunea din vară, 55,65% din candidaţi au promovat la Bacalaureat. 

Calendar Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014

  • 10 - 12 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 1 - 13 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 16 – 20 iunie:  Evaluarea competenţelor digitale
  • 23 - 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 30 iunie:  Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 1 iulie;  Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 2 iulie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă
  • 7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
  • 7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 8 -10 iulie:  Rezolvarea contestaţiilor
  • 11 iulie: Afişarea rezultatelor finale


În Timiş, doar 65% din elevii de clasa a XII-a s-au înscris la examen

În Timiş, doar 65% din elevii de clasa a XII-a s-au înscris la Bac, comparativ cu un procent de 80% anul trecut. „Vom face o analiză pentru a vedea cauzele acestei scăderi, dar unul dintre motive îl reprezintă amânarea Bacalaureatului de către elevii de la seral. Este posibil ca aceştia să fi optat pentru examenul din toamnă“, a explicat Aura Danielescu, inspector şcolar general al judeţului Timiş.
Nu au nevoie de diplomă

În Vrancea, situaţia este asemănătoare: 77% din elevii seriei curente s-au înscris la examene, comparativ cu anul trecut, când a fost un procent de 86%. „Din rândul elevilor care au urmat cursurile la zi, procentul de înscrieri este destul de bun, de aproximativ 95%, dar la învăţământul seral există foarte mulţi corijenţi, dar şi mulţi exmatriculaţi“, a spus Vasilica Zaharia, inspector şcolar general. La fel se întâmplă şi în Hunedoara: anul trecut s-au înscris aproximativ 88% din absolvenţi, în timp ce anul acesta doar 80%. 

Şi în Călăraşi, anul acesta vorbim de 80% din absolvenţi care s-au şi înscris, comparativ cu anul trecut, când procentul ajungea la 90%. „Mulţi dintre ei şi-au dat seama că nu sunt pregătiţi pentru acest examen, iar cei de la profilul tehnologic nu au nevoie de această diplomă. Ei s-au văzut, în sfârşit, cu atestatul de muncitor calificat şi sunt mulţumiţi. Pot fi angajaţi oricând în baza acestei calificări“, a spus inspectorul şcolar adjunct din Călăraşi, profesorul Constantin Tudor. 

Şi la Braşov, anul acesta s-au înscris 70% din absolvenţi, cu 5 procente mai puţini ca anul trecut, în timp ce la Bistriţa-Năsăud anul acesta s-au înscris cu 8% mai puţini elevi ca în anul 2013. 

Există şi judeţe unde cifrele au rămas la aceleaşi valori, de exemplu Clujul. „Şi în 2013, şi în 2014, în jur de 85-87% din cei care au terminat liceul s-au înscris la Bacalaureat“, a declarat inspectorul şcolar general din Cluj, Valentin Cuibus. 


BACALAUREAT 2014 Ce trebuie să ştie liceenii despre proba orală la română

BACALAUREAT 2014 Lecţia video pentru proba orală de la Română, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite