BACALAUREAT 2013 George Maior, SRI: Sunt date legate de fraude în şapte judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Maior a spus că au existat suspiciuni de fraudă în şapte judeţe
George Maior a spus că au existat suspiciuni de fraudă în şapte judeţe

George Maior, directorul SRI, şi-a asumat decizia de implicare în fraudele de la examenul de Bacalaureat 2013, spunând că Serviciul Român de Informaţii se va mai implica de câte ori apar situaţii în care resursele principale ale unei naţiuni pot fi afectate.

Directorul a arătat că SRI a transmis informaţii obţinute „în mod neintruziv“ către Parchet, fără a se implica în desfăşurarea anchetei penale, precizând că Serviciul Român de Informaţii a obţinut date legate de fraude asemănătoare pentru alte şapte judeţe, acestea fiind transmise Parchetului.

„Avem ce căuta în domeniul educaţiei şi vom avea ce căuta şi pe viitor, dacă va fi nevoie (...) V-aţi gândit ce sentimente au tinerii care au studiat şi îi văd pe cei care au luat Bacalaureatul prin fraudă?“ , a întrebat George Maior, precizând că acest tip de corupţie poate duce la o „schilodire a statului“.
Fraudele unui Bacalaureat

Şpagă la Bolintineanu

Audierile elevilor în cazul fraudării examenului de Bacalaureat de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti s-au terminat. 70 de elevi au trecut pragul Poliţiei Capitalei pentru a sta de vorbă cu procurorii Parchetului Bucureşti despre eventuala fraudare a examenului de bacalaureat.

Vinerea trecută, în jurul orei 11:40, la scurt timp după terminarea ultimei probe a examenului de Bacalaureat, la porţile Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, liceenii au fost  aşteptaţi de mai multe echipaje de poliţie şi de două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Motivul: pentru a fi duşi la audieri în cazul fraudei la Bac de la acest liceu. Directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost arestată marţea trecută pentru corupţie.

În cele din urmă s-a renunţat la transportarea elevilor cu autocarele şi li s-au întocmit procese verbale de citaţie astfel ca aceştia să poată alege singuri când se pot prezenta în faţa procurorilor pentru a da declaraţii.

Vineri au fost audiaţi 16 elevi, luni au fost 39, iar marţi 12.

Procurorii au menţionat că în total ar putea fi audiaţi 250 de elevi. Aceştia ar fi dat examenul de bacalaureat în sălile în care supraveghetori au fost profesorii asupra cărora s-au găsit sume nejustificate de bani.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a dispus transmiterea către Inspecţia Judiciară a scrisorii semnate de Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu, referitoare la declaraţiile premierului Victor Ponta privind ancheta în cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Oana Schmidt-Hăineală a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în ceea ce priveşte apărarea independenţei justiţiei, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Premierul Victor Ponta consideră că este ridicol să se afirme că ar fi afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile sale legate de ancheta privind bacalaureatul la Liceul "Bolintineanu" din Capitală, arătând că el nu s-a dus să facă eventuale presiuni nici la închisori şi nici la tribunale.

„Avem ce căuta în domeniul educaţiei şi vom avea ce căuta şi pe viitor, dacă va fi nevoie (...) V-aţi gândit ce sentimente au tinerii care au studiat şi îi văd pe cei care au luat Bacalaureatul prin fraudă?“ George Maior

Suspiciuni de Fraudă la Timişoara

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş s-au aflat miercuri dimineaţa la Gătaia, unde au chemat la audieri directoarea liceului din localitate şi cinci elevi, existând suspiciuni de fraudă. Până acum nimeni nu a fost pus sub acuzare.

Potrivit surselor citate, elevii de la Liceul din Gătaia au susţinut bacalaureatul în centrul de exameninare de la Colegiul Tehnologic Sf. Nicolae din Deta, alături de elevii de la liceele din Deta, Ciacova şi Peciu Nou.

Sursele citate mai spun că aproape 50 de elevi ai Liceului din Gătaia ar fi dat câte 200 de lei fiecare profesorilor din comisia de bacalaureat de la centrul de examinare din Deta, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânşi sub pretextul unor activităţi festive prilejuite de sfârşitul liceului.

Elevii de la Liceul din Gătaia au dat Bacalaureatul la Centrul de Examinare Deta, acolo unde au mai susţinut examenele şi tineri de la Liecul Teoretic Peciu Nou (cu o promovabilitate de 94,23 la sută), Liceul din Ciacova (83 la sută) şi cei de la Liceul din Deta, cu un procent de promovabilitate de 41,94 la sută. Cornel Petroman, inspectorul şcolar judeţean din Timiş, a declarat luni că va cere verificări cel puţin la Liceul din Peciu Nou, având în vedere scorul surprinzător de mare al promovabilităţii.

Şpagă la Baclauareat 2013 şi la Mangalia

Dosarul în care sunt cercetaţi mai mulţi elevi şi profesori din Mangalia pentru că au dat şpagă la Bac a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Suspecţii au fost audiaţi în ultimele zile de poliţişti.
Totul a pornit vineri, 5 iulie după ce a fost primit un apel pe numărul de urgenţă 112 care semnala că într-o sală de clasă unde se dădea examenul de Bac au fost găsite două ciorne fotocopiate cu rezolvarea subiectelor.

Poliţiştii din Mangalia au audiat în ultimele zile 23 elevi şi 4 profesori care au dat examenul de Bac la Grupul Şcolar In Bănescu. Ei sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de dare, respectiv dare de mită. Cu toate acestea, în caz nu a fost începută urmărirea penala.

Suspiciuni de fraudă şi în Argeş

Cu toate că în Argeş nu au fost dovedite infracţiuni de fraudă la Bacalaureat Florin Gardin, inspectorul şcolar judeţean al ISJ Argeş, a recunoscut că la a doua probă a examenului a primit un telefon de la ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care i-a precizat să verifice situaţia examenului în trei licee, pentru că exista suspiciunea că s-ar putea copia.

Citeşte mai mult despre subiect pe Adevărul Argeş. 

O întreagă comisie de Bacalaureat, anchetată la Sibiu

Preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat sunt cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce au primit 2.200 de lei de la elev pentru a-l promova la limba română.

Conducerea ISJ Sibiu a refuzat în prima fază să dea declaraţii presei, închizându-se într-un birou, inspectorul şcolar general Ştefan Firu ameninţând presa că va chema Poliţia dacă mai insistă cu întrebări.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Astfel, procurorii susţin că Giupană a primit, luni, de la acel candidat suma de 2.200 de lei (echivalentul a 500 de euro), întrucât susţinea că are influenţă asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reuşita la proba de Limba şi Literatura Română.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite