Bac 2015. Corectarea lucrărilor de Bacalaureat în alte judeţe va genera haos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii din Educaţie au schimbat regulile jocului pe ultima sută de metri şi au hotărât ca lucrările candidaţilor care susţin Bacalaureatul să fie corectate, pentru prima dată în istoria examenului, în alte judeţe decât în cele în care absolvenţii de liceu au dat examenul

Cu doar câteva zile înainte ca absolvenţii de clasa a XII-a să susţină probele scrise la examenul de Bacalaureat, mai-marii de la Educaţie au luat o decizie care ar putea crea haos şi care va întârzia cu o zi afişarea rezultatelor parţiale. Concret, oficialii din Ministerul Educaţiei au hotărât, prin ordin de ministru, ca lucrările candidaţilor la Bacalaureat să fie corectate în alte judeţe decât cele în care aceştia au susţinut examenul.

O SABIE CU DOUĂ TĂIŞURI

Corectarea lucrărilor de Bac în alte judeţe presupune o întreagă tevatură organizatorică, atrag atenţia profesorii, liderii de sindicat şi directorii de licee. Potrivit acestora, măsura luată în premieră de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, ea ar putea preveni tentativele de fraudă, motiv pentru care a fost introdusă.  Pe de altă parte, dascălii spun că procedura este greoaie şi că era nevoie de mai mult timp pentru pregătirea ei. În consecinţă, calendarul de la Bacalaureat a suferit, la rându-i, modificări, tot pe ultima sută de metri.
Astfel, rezultatele parţiale, care ar fi trebuit publicate luni, pe 6 iulie, vor fi publicate marţi, pe 7 iulie. „Am prelungit cu o zi data de corectură a lucrărilor de Bacalaureat şi am scurtat de la trei la două zile data de corectură a contestaţiilor astfel încât afişarea rezultatelor finale să fie tot pe 10 iulie”, a explicat, pentru „Adevărul”, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„SE VREA MILITARIZAREA BACALAUREATULUI”

Oficialul şi-a justificat gestul precizând că a luat decizia controversată pentru a anticipa eventualele suspiciuni şi fraude la Bacalaureat. În schimb, vocile din sistem afirmă că, prin această măsură, şeful de la Educaţie arată că nu are încredere în sistemul de învăţământ. „Mi se pare o măsură inutilă şi, pe deasupra, este şi un semnal prost. Cum să nu ai încredere în oamenii tăi? E aberant şi discreditează toţi profesorii din România”, spune expertul în Educaţie Marian Staş.

„Este o pierdere de timp şi de bani, bani care ar fi putut fi acordaţi examinatorilor. Observ că, din ce în ce mai mult, se încearcă «militarizarea» Bacalaureatului. În condiţiile acestea, nu înţeleg de ce Ministerul Educaţiei, Guvernul sau Parlamentul nu schimbă Legea Educaţiei, în sensul de a introduce paza militarizată la Bacalaureat. Şi, dacă tot nu mai avem încredere în colegii noştri, poate aducem examinatori externi. Consider că s-a ajuns prea departe cu această psihoză a furtului la Bacalaureat”, a explicat şi Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Nici directorii de liceu nu sunt încântaţi de procedură. „Mi se pare o măsură destul de exagerată, sunt prea multe suspiciuni, iar profesorii sunt timoraţi pentru că există permanent suspiciunea că sunt nereguli. Mi se pare prea mare discuţia în jurul acestei chestiuni”, a spus profesorul Horia Pătraşcu, directorul-adjunct al Colegiului Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală.

În ceea ce îi priveşte pe elevi, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţă, spune că măsura nu are impact asupra candidaţilor la Bac. „Creşte gradul de obiectivitate şi scade riscul de fraudă, însă problema este că s-a făcut exact înainte de probele scrise de la Bac, ceea ce creează haos. Pot fi întârzieri cu transportul, iar profesorii vor fi şi mai stresaţi la corectură, se vor grăbi să corecteze mai repede”, a exemplificat Oniţă.

CUM SE VA DESFĂŞURA TRANSPORTUL

La fel ca în anii precedenţi, după terminarea probei de Bac, se adună toate lucrările din centrul de evaluare şi se transportă cu o maşină, sub paza jandarmilor, la centrele de evaluare. Diferenţa anul acesta va fi că aceste maşini  vor parcurge un traseu mai lung, până la centre de corectare din alte judeţe. „Până anul trecut, colegii aşteptau 3-4 ore până când se strângeau lucrările şi ajungeau la corectură. Acum trebuie să aştepte să fie transportate în alt judeţ. Vă daţi seama cât timp presupune asta? Sper să nu se întâmple nimic”, a conchis Nistor. ;

Calendar Bac 2015

  • 29 iunie, luni – proba la Limba Română
  • 30 iunie, marţi – proba la Limba Maternă
  • 1 iulie, miercuri – proba la Matematică şi Istorie
  • 3 iulie, vineri – Proba la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie
  • 7 iulie, marţi – afişarea rezultatelor parţiale până la ora 16.00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16.00 – 20.00
  • 8 – 9 iulie (miercuri şi joi) – rezolvarea contestaţiilor
  • 10 iulie, vineri - afişarea rezultatelor finale
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite