Bac 2012: trei probe orale şi trei scrise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul proiect de lege al Educaţiei, aprobat ieri de Guvern şi trimis în Parlament, a fost schimbat în privinţa modului în care elevii de clasa a XII-a vor susţine examenul de Bacalaureat.

Oficialii de la Ministerul Educaţiei susţin că noul tip de examen va fi aplicabil din 2012. Bacalaureatul va cuprinde trei probe practice, ce vor avea loc în timpul anului şcolar: evaluarea competenţelor de comunicare în limba română, evaluarea competenţelor în cele două limbi de circulaţie studiate în timpul liceului şi evaluarea competenţelor de utilizare a calculatorului. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor fi evaluaţi în privinţa competenţelor de limba maternă.

Citiţi şi: Elevii buzoieni plătesc cu sănătatea protestul profesorilor


În cazul în care elevii au studiat o singură limbă modernă în timpul liceului, atunci, aceştia vor da examen la limba străină studiată. La probele din timpul anului şcolar, liceenii vor primi calificative.

Probe scrise cu note

La sfârşitul clasei a XII-a, elevii vor susţine alte trei probe scrise, la care vor primi note. Proba de limba română va fi obligatorie pentru toţi elevii, iar următoarele două se vor da în funcţie de profilul sau filiera urmate de elev.

„Pentru elevii liceelor cu profil real, probele scrise vor fi limba română, matematica şi o probă transdisciplinară care va face o trecere prin toate materiile de ştiinţe naturale, adică fizică, chimie sau biologie", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la finalul şedinţei de Guvern.

Elevii de la profilul uman de la filiera teoretică vor da examen la limba română, geografie şi ştiinţe socio-umane: istorie, economie, sociologie, filosofie, psihologie.

Ministerul Educaţiei va da publicităţii programele de examen la începutul primei clase de liceu. Calendarul, metodologia şi modul de organizare a examenului de Bacalaureat se vor stabili la începutul clasei a XII-a.

Proiectul trimis la Parlament mai cuprinde unele schimbări privind modul în care profesorii îşi vor putea găsi loc de muncă prin intermediul inspectoratului. Cei care au dat titularizare la şcoală, dar locul se restructurează pot apela la inspectorat pentru a-şi găsi un alt loc de muncă.

În privinţa trecerii clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, legea prevede ca acest lucru să se întâmple începând cu anul şcolar 2012-2013.
O altă modificare adusă de Executiv se referă la amenzile pentru părinţii care nu se ocupă de copiii lor. Dacă în prima versiune a legii amenzile pentru părinţi erau curpinse între 500 şi 5.000 de lei, în forma pentru Parlament părinţii vor avea de plată sume cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite