Avocatul Poporului - sesizare din oficiu în cazul unui bărbat decedat în drum spre un spital din Făgăraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciorbea - avocatul poporului Inquam Photos / Octav Ganea
Victor Ciorbea - avocatul poporului Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unui bărbat care a murit în drum spre spitalul din Făgăraş, în contextul în care mass-media locală a semnalat lipsa medicilor şi maşinilor din dotarea Ambulanţei Făgăraş.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu decesul, în drum spre spitalul din Făgăraş, al unui bărbat din Văleni, precum şi cu situaţia, semnalată de presă, a lipsei medicilor şi maşinilor din dotarea ambulanţei Făgăraş. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii", se arată într-un comunicat de presă emis de instituţia Avocatului Poporului.

În acelaşi comunicat se face referire la un articol publicat în data de 5 iunie în ziarul „Bună ziua, Făgăraş" şi în care era relatat modul în care un bărbat din Văleni „a decedat în drum spre spital" după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla în vizită la o stână din Ţara Făgăraşului.

În articolul citat, este se menţionează că „ar fi fost solicitată o altă maşină, dar a fost prea târziu când a ajuns, de această dată, un echipaj SMURD cu medic. Bărbatul s-a stins din viaţă pe marginea drumului, pe raza localităţii Şoarş, în ciuda eforturilor depuse pentru resuscitarea acestuia”.

Comunicatul Avocatului Poporului menţionează că presa locală a relatat şi „un alt incident mortal asemănător, ce a avut loc pe 24 mai, la Făgăraş, unde un bărbat de 64 de ani, care suferise tot un stop cardio-respirator, a decedat pentru că Ambulanţa a venit de la Braşov după trei ore, deşi medicii făgărăşeni îl stabilizaseră”. 

Articolul menţiona că acest eveniment a determinat organizarea unei şedinţe de îndată la sediul Ambulanţei Făgăraş - aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii - la care a participat şi managerul de la Braşov, David Zsigmond Levente. „Discuţiile despre lipsa medicilor şi prestarea serviciilor de către personalul necalificat s-au purtat în spatele uşilor închise. Pacienţii care prezintă cazuri grave sunt transportaţi la Braşov din cauza lipsei maşinilor, dar şi a personalului de la Ambulanţă, iar situaţia persistă de mai mulţi ani. Făgărăşenii sunt obligaţi de stat să joace la roata norocului când au nevoie de ajutor. Cei doi sexagenari au pierdut în faţa liderilor nepăsători", menţiona sursa citată. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite