Avocatul Poporului arată în ce condiţii pot fi contestate amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă. Ce spune instituţia despre ordonanţele militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber, şefa AVP Imagine: mediafax
Renate Weber, şefa AVP Imagine: mediafax

Avocatul Poporului a transmis, marţi, recomandări, în contextul nemulţumirilor apărute faţă de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2020, prin care au fost majorate limitele amenzilor contravenţionale şi au fost stabilite sancţiuni contravenţionale complementare.

Pentru autorităţi, Avocatul Poporului - instituţie în fruntea căreia se află Renate Weber - recomandă ca prevederile ordonanţelor militare viitoare să fie clare, pentru a nu lăsa loc la interpretări.

Pentru cei care invocă neconstituţionalitatea sancţiunilor şi vor să le conteste, Avocatul Poporului atrage atenţia că acest lucru se poate face abia după ce excepţia de neconstituţionalitate este ridicată în faţa CCR şi în cazul unei admiteri a sesizării.

„Avocatul Poporului reiterează solicitarea, adresată în data de 1 aprilie 2020, ministrului Afacerilor Interne, în sensul utilizării, în viitoarele ordonanţe militare, de formulări riguros exacte în definirea conţinutului constitutiv şi juridic al faptelor ce constituie contravenţii, pentru a preveni aplicarea lor discreţionară, în contextul în care faptele contravenţionale sunt sancţionate sever, ajungându-se chiar la confiscarea bunurilor utilizate la săvârşirea faptei”, a transmis Avocatul Poporului.

Informaţii la zi pe site-ul instituţiei

Acesta precizează că, pe site-ul www.avp.ro, găsesc informaţii concrete, la zi, privind conţinutul actelor normative care cuprind reglementări în materia drepturilor omului ce decurg din instituirea stării de urgenţă, precum şi îndrumări privind cadrul legal al contravenţiilor stabilite pentru nerespectarea interdicţiilor reglementate de legislaţia specifică stării de urgenţă.

„Avocatul Poporului atrage atenţia persoanelor care au fost amendate contravenţional şi care doresc să invoce neconstituţionalitatea actului normativ că, pentru a produce efecte juridice în fiecare caz individual în parte, este necesar ca excepţia de neconstituţionalitate privind actul normativ de incriminare să fie ridicată în faţa instanţei, în cadrul procesului având ca obiect contestarea procesului - verbal de contravenţie”, a mai transmis Avocatul Poporului.

La ce foloseşte decizia CCR

Instituţia precizează că, numai în această situaţie, „o eventuală decizie de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate a actului normativ profită contravenientului persoană fizică sau juridică, în sensul de a beneficia ulterior de calea de atac a revizuirii, în ipoteza finalizării soluţionării dosarului în fond şi în căile de atac ordinare”.

„Decizia de constatare a neconstituţionalităţii reprezintă temei al revizuirii pentru partea care a invocat-o şi doar în cauza în care a fost invocată respectiva excepţie de neconstituţionalitate”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Amenzile majorate pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare, cu valori între 2.000 şi 20.000 de lei, au intrat în vigoare în 2 aprilie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite