Avocatul lui Ion Iliescu, după decizia Curţii Supreme în dosarul Mineriadei: El o să fie bucuros de soluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu / FOTO Adevărul
Ion Iliescu / FOTO Adevărul

Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a declarat, după decizia Curţii Supreme de trimitere a dosarului Mineriadei înapoi la procurori, că soluţia este una firească, deoarece au fost semnalate numeroase neregularităţi, menţionând că, în mod sigur, clientul său o să fie bucuros.

„Firesc, este rodul a doi ani de muncă. Un dosar care în cameră preliminară de 2 ani. E soluţie firească, pentru că dosarul de urmărirle penală conţine nenumărate neregularităţi, nelegalităţi pe care le-am semnalat atât noi, apărătorii inculpaţilor, cât şi chiar judecătorii de cameră preliminară. (...) O să fie bucuros de soluţie. (...) Din dosar probabil vor rămâne câteva pagini, în afară de coperte. (...) O chestiune sesizată şi în presă şi pe care o pot confirma este că s-au grăbit. Nu pot să vorbesc despre cei 29 de ani, ci pot vorbi de cei 3 ani pe care şi-i asumă domnul Lazăr”, a declarat pentru Mediafax avocatul Adrian Georgescu apărătorul lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, dar şi în cel al Revoluţiei.

Potrivit apărătorului, Iliescu avea, în dosar, o situaţie „particulară”: „Niciodată nu fusese pus sub acuzare în vreunul dintre dosarele care compuneau acest dosar pentru fapta descrisă în actul de sesizare. Procurorii au apelat la un artificiu judiciar care s-a dovedit a fi falimentar în momentul în care au realizat urmărirea penală a lui Ion Iliescu”.

Magistraţii instanţei supreme au decis, miercuri, să restituie dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatată nulitatea rechizitoriului. Decizia poate fi contestată.

Curtea Supremă a retrimis miercuri dosarul Mineriadei la Secţia Militară a Parchetului General, după aproape doi ani în care a stat în camera preliminară a instanţei. Judecătorii au constatat nulitatea rechizitoriului. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în luna iunie 2017.

13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu şi Cazimir Ionescu sunt acuzate de infracţiuni contra umanităţii, fapte pedepsite cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite