Avocaţii ieşeni îşi scot ochii între ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de trei ani, între avocaţii Iaşiului s-a instaurat o atmosferă de scandal, aceştia vânându-se unii pe alţii. Practic, avocaţii ieşeni s-au împărţit în două tabere:

De mai bine de trei ani, între avocaţii Iaşiului s-a instaurat o atmosferă de scandal, aceştia vânându-se unii pe alţii. Practic, avocaţii ieşeni s-au împărţit în două tabere: "tradiţionalii" şi "constituţionalii". Taberele se acuză una pe alta că nu au dreptul legal de a-şi reprezenta în instanţă clienţii. Ca în mai toate scandalurile cu "greii" societăţii, cel care are de suferit este omul de rând. Deşi plăteşte onorarii "grase", clientul obişnuit se poate trezi în instanţă că nu poate fi reprezentat de avocatul ales.
Cum a început scandalul
În 2002, ca o replică a tradiţionalelor barouri de avocaţi, a fost constituit Baroul Constituţional Român (BCR). Această instituţie a fost legiferată de un complet de judecători din Hunedoara, dar au fost numeroase voci din partea barourilor tradiţionale care au susţinut că BCR este constituit nelegal. Adrian Mogoş, decanul Baroului "tradiţional", a ameninţat că cei 800 de membri pe care îi are în subordine vor intra în grevă generală dacă rivalilor li se va permite să profeseze. În urmă cu mai bine de un an, fondatorul Baroului Constituţional, juristul Pompiliu Bota, a reuşit să înregistreze la OSIM cunoscutele mărci "roba" şi UNBR , reuşind astfel să creeze o mare confuzie printre apărători. În paralel, membrii BCR au fost daţi pe mâna procurorilor sub acuzaţia de exercitare a unei profesii fără autorizaţie, însă "constituţionalii" nu s-au speriat şi şi-au văzut de treabă înainte.
"Constituţional" scos din sala de judecată
Întregul scandal a ajuns la apogeu zilele trecute, când un "constituţional" a fost scos afară din sala de judecată. Prezent la Tribunalul Judeţean la un recurs, Cristian Moşuţi (BCR) a fost dat afară de către decanul Adrian Mogoş. şeful Baroului "tradiţional" a fost anunţat prin telefonul mobil că "un intrus" inamic pledează într-un proces. Venit să vadă ce se întâmplă şi folosindu-se de calitatea de decan, Mogoş a solicitat instanţei să suspende judecata deoarece Moşuţi nu ar avea nicio legătură cu profesia. Între cei doi s-a încins o adevărată ceartă, făcându-se "şarlatani" unul pe altul. Derutată de scandal, clienta lui Moşuţi a fost nevoită să renunţe la serviciile acestuia, preferând să se apere singură.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite