Avocaţii băcăuani - în atenţia Parchetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 170 de avocaţi ai Baroului Bacău ar putea fi anchetaţi de procurori, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, potrivit căreia Parchetul Judecătoriei Bacău trebuie să facă

Mai mult de 170 de avocaţi ai Baroului Bacău ar putea fi anchetaţi de procurori, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, potrivit căreia Parchetul Judecătoriei Bacău trebuie să facă cercetări pentru instigare la uzurpare de calităţi oficiale şi exercitarea profesiei fără autorizaţie.
Potrivit unor surse judiciare, Judecătoria Bacău a admis plângerea lui Vasile Batomei, din cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, care i-a reclamat pe cei 179 de avocaţi din Baroul Bacău. Iniţial, Batomei a făcut plângere la Parchet, în care îi reclama pe cei 179 de membri ai Baroului Bacău de instigare la uzurpare de calităţi oficiale şi de exercitare a profesiei fără autorizaţie, procurorii stabilind, pe 5 august anul trecut, neînceperea urmăririi penale faţă de apărătorii indicaţi. Pe 19 ianuarie, judecătoarea Adina Galvan de la Judecătoria Bacău a hotărât desfiinţarea rezoluţiei procurorilor prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Totodată, instanţa Judecătoriei Bacău a trimis dosarul la Parchet în vederea începerii urmăririi penale, solicitând audierea petentului Batomei, identificarea şi audierea persoanelor reclamate de acesta (179 de avocaţi) şi îndeplinirea oricărui act necesar pentru soluţionarea cauzei. Decizia Judecătoriei Bacău a fost contestată la tribunal.
Sesizare la CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat că printre obiectele statutare ale asociaţiei "Bonis Potra" (care a înfiinţat Baroul Constituţional Român) figura "crearea de barouri", fapt care contravine dispoziţiilor Legii 51/1995 privind profesia de avocat în afara Uniunii Avocaţilor din România. CEDO a considerat că dizolvarea asociaţiei "Bonis Potra" este proporţională cu scopul vizat şi că motivele invocate de jurisdicţiile interne se dovedesc pertinente şi suficiente. CEDO a conchis că membrii asociaţiei "Bonis Potra" îşi pot exercita profesia de avocat cu condiţia îndeplinirii cerinţelor Legii 51/1995.
Anul trecut, Curtea de la Strasbourg a respins ca inadmisibilă reclamaţia Baroului Constituţional Român, astfel că - în opinia Uniunii Avocaţilor din România (UAR) - aceasta funcţionează nelegal. În acest context, preşedintele UAR, Călin Zamfirescu, şi decanul Baroului Bucureşti, Cristian Iordănescu, au solicitat ajutor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca pretinşii avocaţi ai Baroului Constituţional să nu mai poată pleda în instanţă sau apăra inculpaţi. CSM a stabilit să transmită conducerilor curţilor de apel şi celor ale Parchetelor de pe lângă aceste curţi tabelele cu avocaţii care sunt recunoscuţi de UAR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite